jonge werker in de bouw sjouwt stenen

IND verblijfsvergunning aanvragen als ondernemer

jonge werker in de bouw sjouwt stenenWil je in Nederland een bedrijf beginnen of in een bedrijf investeren en ben je geen inwonende van de EU? Als je langer dan 90 dagen in Nederland wilt verblijven om het bedrijf te starten, moet je dan een IND verblijfsvergunning aanvragen. In dit artikel vertellen we je meer over de algemene voorwaarden voor het aanvragen van een verblijfsvergunning voor ondernemers en welke mogelijkheden er zijn.

Algemene voorwaarden

Er zijn een aantal algemene voorwaarden waaraan alle ondernemers die een IND verblijfsvergunning willen aanvragen moeten voldoen:

  • Je bent in het bezit van een geldig paspoort.
  • Je vormt geen gevaar voor de openbare orde of de nationale veiligheid.
  • Je dient in Nederland een zorgverzekering af te sluiten.
  • Je ondergaat binnen drie maanden na afgifte van de verblijfsvergunning een tuberculose onderzoek en zo nodig laat je je hier tegen behandelen. Als je de nationaliteit hebt van een van de volgende landen, hoef je geen tuberculose onderzoek te ondergaan: Albanië, Andorra, Antigua en Barbuda, Argentinië, Australië, Bahama’s, Bahrein, Barbados, België, Belize, Bosnië en Herzegovina, Brazilië, Bulgarije, Canada, Chili, Colombia, Comoren, Costa Rica, Cuba, Cyprus, Denemarken, Dominica, Duitsland, Egypte, El Salvador, Estland, Fiji, Finland, Frankrijk, Grenada, Griekenland, Hongarije, Ierland, IJsland, Irak, Iran, Israël, Italië, Jamaica, Japan, Jemen, Jordanië, Koeweit, Kroatië, Letland, Libanon, Libië, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, Macedonië, Malediven, Malta, Mauritius, Mexico, Monaco, Montenegro, Nederland, Nicaragua, Nieuw-Zeeland, Niue, Noorwegen, Oman, Oostenrijk, Panama, Paraguay, Polen, Portugal, Qatar, Roemenië, Samoa, San Marino, Saudi-Arabië, Servië, Seychellen, Singapore, Slovenië, Slowakije, Spanje, St Kitts en Nevis, St Lucia, St Vincent en de Grenadines, Suriname, Syrië, Tonga, Trinidad en Tobago, Tsjechië, Tunesië, Turkije, Uruguay, Venezuela, Verenigd Koninkrijk, Verenigde Arabische Emiraten, Verenigde Staten van Amerika, Zweden, Zwitserland.

Zelfstandige

Als je in Nederland als zelfstandig ondernemer aan de slag wilt gaan, dien je een verblijfsvergunning voor een zelfstandige aan te vragen. Het is in bepaalde situaties ook mogelijk om een bedrijf over te nemen, als freelancer aan het werk te gaan of als directeur/aandeelhouder in een bedrijf toe te treden.

Voor het aanvragen van een verblijfsvergunning als zelfstandige gelden een aantal specifieke voorwaarden. Zo moet je bijvoorbeeld kunnen aantonen dat je gedurende de tijd dat je in Nederland bent voldoende inkomsten hebt. Ook dien je in het bezit te zijn van de noodzakelijke vergunningen voor de uitvoering van het werk.

Daarnaast moet je laten zien dat je met de bedrijfsactiviteit een wezenlijk economisch belang voor Nederland dient. Aan de hand van een puntensysteem bestaande uit drie onderdelen (persoonlijke ervaring, ondernemingsplan en toegevoegde waarde voor Nederland) wordt dit bepaald.

Start-up

Een andere mogelijkheid voor personen die in Nederland aan de slag willen als zelfstandig ondernemer is het aanvragen van een IND verblijfsvergunning voor een start-up. Voorwaarde is wel dat het gaat om een innovatieve start-up: het product of de dienst is nieuw, er is sprake van een nieuwe productie-, marketing- of distributietechnologie of de organisatorische opzet en werkwijze zijn innovatief. Daarnaast moet je bij de aanvraag voldoende geld op je rekening hebben staan om een jaar lang rond te komen.

Verder dien je samen te werken met een betrouwbare begeleider oftewel een facilitator. Deze persoon moet onder andere ervaring hebben met het begeleiden van innovatieve start-ups en dient financieel gezond te zijn. De facilitator mag geen familie zijn of een meerderheidsbelang hebben in de onderneming.

Investeerder

Als je enkel wilt investeren in een Nederlands bedrijf, kun je hiervoor ook een verblijfsvergunning aanvragen. Je dient dan wel minstens een bedrag van € 1.250.000 te investeren en dit geld dient een toegevoegde waarde te bieden voor de Nederlandse economie. Daarnaast moet het worden gestort op een bankrekening van een Nederlandse bank of van een bank van een EU-lidstaat met een vestiging in Nederland.

Verder dient het IND toestemming te krijgen om een onderzoek te doen naar de herkomst van het geld in het buitenland. Het is ook verplicht om een verklaring van een Nederlands accountantskantoor te overleggen. In deze verklaring staan je identiteitsgegevens, de grootte en de herkomst van het te investeren bedrag en de mogelijkheid om deze investering te doen.

Procedure

In de meeste gevallen is het nodig om eerst een mvv aan te vragen, maar voor sommige nationaliteiten geldt er een uitzondering. Als je een IND verblijfsvergunning voor een start-up wilt aanvragen en al in Nederland bent, is het ook mogelijk om direct een verblijfsvergunning zonder mvv aan te vragen.

Een mvv en een verblijfsvergunning kun je tegelijk aanvragen volgens de TEV-procedure. Je dient de aanvraag in bij de Nederlandse ambassade of een consulaat van het land van herkomst of het land van bestendig verblijf. Zodra de mvv is goedgekeurd, dien je binnen drie maanden naar Nederland te reizen. Vervolgens kun je binnen twee weken na aankomst de verblijfsvergunning ophalen bij het IND.

Als je geen mvv nodig hebt, kun je in het buitenland een aanvraag voor een verblijfsvergunning indienen. Indien de aanvraag is goedgekeurd, kun je bij aankomst in Nederland de verblijfsvergunning ophalen. Het is ook mogelijk om de aanvraag IND verblijfsvergunning in Nederland in te dienen. Dit is bijvoorbeeld handiger bij een start-up, als je al in Nederland verblijft met een geldige vergunning voor een kort verblijf.

Meer informatie over de mogelijkheden, de voorwaarden en het aanvragen van een IND verblijfsvergunning als ondernemer vind je op de website van het IND.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Rowanblom
Aantal keer gelezen: 4940x
Toegevoegd: 16-01-2016 23:07
Gewijzigd: 28-01-2016 21:55

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3784 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!