kerstversiering maken kinderen

Kerstversiering maken, tips

kerstversiering maken kinderenWil je graag zelf kerstversiering maken? In dit artikel geven we je leuke tips om zelf de mooiste versiering te maken voor de feestdagen.

Kerstversiering maken algemeen

Kerstversiering maken gebeurt in de maand december volop op scholen, in verzorgingstehuizen, bij verenigingen, maar ook thuis. Het aanbod van kerstversiering is groot, de winkels liggen er vol mee en ook online kun je kerstversiering bestellen, desondanks gaat er niets boven zelfgemaakte kerstversiering. Kinderen die trots hun zelfgemaakte kerstversiering mee brengen uit school daar moet je een leuk plekje voor reserveren in je woning. Kinderen die namens verenigingen langs de deur komen met zelfgemaakte kerstversiering en kerstkaarten om de kas van de vereniging te spekken of voor een prachtig goed doel, dat zijn toch prachtige initiatieven. Het maken van kerstversiering zorgt er tevens vaak voor dat jong en oud met elkaar aan de slag gaan. Scholen die naar een verzorgingshuis gaan om samen met de ouderen kerstversiering te maken, soms ook wordt er gekookt samen met of voor de ouderen. Scholen die mensen uitnodigen om samen met de kinderen kerst te vieren, een toneelspel of een gezellig etentje, waarbij de jongeren voor de ouderen zorgen.

Kerstgedachten en versiering

Kerst brengt veel teweeg, belangrijke contacten, iets voor elkaar doen. Dit is een mooie kerstgedachte: samen knutselen, samen zingen, samen aan tafel en genieten van kinderen die een prachtig instrument bespelen en daar uren voor hebben geoefend. Een gezellig versierde eettafel met zelfgemaakte kerstversiering door jong en oud. Ook thuis kun je deze sfeer bereiken door samen met je kinderen (en eventueel vriendjes en vriendinnetjes) een knutselochtend of middag te organiseren. Als jij zorgt voor knutselspullen, komen de ideeën bij de kinderen vanzelf. Uiteraard kun je helpen met tips en voorbeelden, want niet iedereen is creatief in het bedenken van kerstversiering.

Kerstversiering tips

  • Ga je knutselen met kleine kinderen zorg dat zij snel resultaat hebben. Neem een onbreekbaar bakje, oase (steekschuim in diverse vormen verkrijgbaar), een kaars en nog eenvoudiger is een theelichtje want dat valt niet om, enkele groene takken uit de tuin, hulst, klimop, laurierblad, enkele kale takken die de kinderen op kunnen spuiten, wat glitter, een mooi lint enz. Ook dennenappels lenen zich er goed voor om goud- of zilverkleurig opgespoten te worden. Elk resultaat is goed! Laat het kind trots zijn op het zelfgemaakte kerststukje en ga het niet helemaal veranderen. Als oase te moeilijk blijkt te zijn neem dan een wat hogere pot of schaal en laat het kind daarin de takken en het groen 'schikken' en het lint  en de glitter gebruiken.
  • Maak een lekker bord vogelvoer voor de vogels buiten, je krijgt zo meer en verschillende vogels in de tuin en het is tevens een leuke decoratie op je tuintafel van de serre of op de tafel op de stoep. Ook het knutselen van een vogelhuisje is erg leuk, tekeningen en tips vind je online.
  • Knutselen met dennenappels. Verzamel dennenappels, van klein tot groot. Dit is lang houdbaar materiaal en je kunt er leuke dingen mee maken voor de herfsttafel of als kerstversiering, bijvoorbeeld stokpopjes. Leuk om ter decoratie op tafel in een hoog glas te zetten. Je hebt voor de stokpopjes de volgende materialen nodig: dennenappels, elzenproppen, veren, eikeldopjes, takjes, dennennaalden, beukennootjes, graankorrels, stukje vilt, vouwkarton, latje, houtlijm en een zaag. Je hebt van de dennenappels het brede, ronde gedeelte nodig. Een volwassene zaagt de dennenappels door. Je bedenkt zelf hoe je het gezichtje wilt maken. Van het takje maak je de hals en dit lijm je vast op het hoofdje. Tegen de rest van de tak plak je het lijfje (een grotere halve dennenappel dan het hoofdje) en als je de lat groot genoeg hebt gemaakt houd je een deel van het stokje over om het poppetje vast te houden. Neem verschillende lengtes van stokjes als de poppetjes niet even lang moeten worden.
  • Kerstkabouters kun je ook erg eenvoudig maken van dennenappels. Je hebt daarvoor nodig:  houten kralen (niet te klein), witte verf, kwastje, karton, overtrekpapier, potlood, schaar, vilt (rood), houtlijm, dennenappels, watten, een naald en draad. Op de houten kralen teken je een gezichtje met verf of met een viltstift. Teken een kaboutermuts die jij leuk vindt en in verhouding is met het hoofd! neem de tekening over op karton. Vervolgens neem jij dit sjabloon over op het vilt, knip het uit en lijm de muts in elkaar. Met houtlijm lijm je de houten kraal (het gezichtje) op de dennenappel en de muts lijm je vast op de kraal. Maak van watten een mooie witte baard en lijm die vast. Wil je de kerstkabouter als kerstversiering in de boom of op een andere plek ophangen, rijg dan een draad door de muts, waarmee jij de kerstversiering eenvoudig op kunt hangen.     
  • Maak zelf een geurkaarsje met behulp van een halve sinaasappel. Ook leuk als cadeautje. Neem een sinaasappel en snijd deze door, voorzichtig uitpersen, want de rand moet intact blijven. Neem een stuk lont en lijm dat onderin de sinaasappel vast (dat doet een volwassene met secondenlijm). Neem vervolgens een dun stokje dat je over de halve sinaasappel legt en waar je lont omheen draait zodat het lont blijft staan (niet te strak). Smelt wat kaarsen en doe daar enkele druppeltjes geurolie bij. Giet vervolgens de gesmolten was met de geurolie in de sinaasappel. Wanneer de was hard is kun je het lont afknippen tot ongeveer 2 cm boven de was. Deze zelfgemaakte kerstversiering staat bijzonder leuk op tafel en de oranje kleur zorgt voor een vrolijk effect, maak er een paar voor bij het kerstdiner.   
  • Naast kerstversiering maken met natuurlijke materialen is het ook erg gezellig om  kerstversiering te maken voor in de kerstboom van brooddeeg. Ook daaraan kunnen de kinderen hun steentje bijdragen. Je hebt hiervoor niet veel nodig, namelijk: 2 kopjes meel, een kop zout, een paar druppeltjes glycerine, water om het geheel goed te kunnen kneden en diverse vormpjes naar keuze. Wil jij de figuurtjes straks ophangen, vergeet dan niet om gaatjes te maken waar een draad of touwtjes doorheen kan. Het brooddeeg (de figuurtjes) bak je in een matig warme oven goudbruin tot de figuurtjes hard zijn. Nadat ze zijn afgekoeld kun je de kerstversiering vernissen en omdat het kerst is, gebruik je glitter dat je over de natte vernis strooit.    
  • Eetbare kerstversiering, kerstkransjes maken. Je hebt nodig 125 gram boter, 250 gram bloem en 75 gram suiker, een rond glas, een appelboor (niet noodzakelijk), lint. Maak het deeg en rol het uit. Steek met behulp van het glas de koekjes uit het deeg. Maak kleine gaatjes in de koekjes waar een lint door moet kunnen om de koekjes op te hangen als kerstversiering in de boom. Bak de koekjes in een matig warme oven in ongeveer 15 minuten gaar. Wil je de koekjes versieren met geschaafde amandelen, dan moet dat voordat je deze bakt. Wil je liever koekjes met chocoladeglazuur dan versier je de koekjes na het bakken. Dit glazuur is eenvoudig te maken van 100 gram poedersuiker, 10 gram cacao, zeven en met enkele druppels water mengen.
  • Om nog snel een kerststukje te maken haal je één mooie bloem in de knop en daaromheen ga je creatief aan de slag. Eén mooie bloem met wat fraaie kronkeltakken in een vaas of groot glas kan als tafelversiering dienen. Zeker als je weinig plaats hebt op tafel, maak je kleine tafelstukjes als kerstversiering. Probeer dezelfde glazen, potjes of vazen te gebruiken dat geeft een rustige uitstraling en ook één soort bloemen en takken. Koop een bos bloemen en daarvan kun je meerdere kerstversieringen maken.  
  • Ook met enkele kerstballen in een mooie hoge glazen vaas versierd met een lint bijvoorbeeld heb je al een kerststukje.
  • Je kunt een slinger door de kamer hangen waar je al je kerstkaarten en kerstwensen aan hangt die je krijgt, niet moeilijk, wel een heel feestelijke kerstversiering al die verschillende kerstkaarten.     

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Sassie
Aantal keer gelezen: 1958x
Toegevoegd: 07-12-2016 18:08
Gewijzigd: 08-12-2016 21:29

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3421 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!