Na een dipje in populariteit is de naaimachine tegenwoordig weer erg populair! Waar het rond 1800 begon als specialistische machines in naaiateliers, heeft de machine zich opgewerkt naar een basis item voor vrouwen in het einde van de 19de eeuw. Hierna is de populariteit kort gedaald, maar tegenwoordig gaan de machines weer als zoete broodjes over de toonbank.
Op dit moment worden naaimachines thuis voornamelijk gebruikt als hobby en een vorm van creatieve expressie. De naaimachine branche is door de jaren heen dus flink veranderd en uitgebreid van professioneel gebruik naar de hobbyist thuis.
Op al deze veranderingen spelen merken natuurlijk in. Daarom vind je van vele merken tegenwoordig machines die geschikt zijn voor zowel professioneel vakmanschap als voor de hobbyist. Hierbij wordt er vaak onderscheid gemaakt tussen twee soorten naaimachines:
Bij een elektronische machine hoef je alleen de gewenste naaisteek te kiezen, waarna de machine automatisch steeklengte en -breedte instelt. Deze zijn gemakkelijk in gebruik en worden vaak gebruikt door hobbyisten om te beginnen en leren naaien.
Bij een mechanische machine moet je al deze handelingen met de hand bedienen. Dit is vooral voor professionals en hobbyisten die de smaak te pakken hebben een populaire machine. Dit komt doordat je met een mechanische machine meer controle hebt.
Een van de oudste naaimachinemerken is Singer. Deze naaimachines kwamen als een van de eerste op de markt en bieden verschillende modellen in diverse prijsklassen. Doordat het Amerikaanse merk voordelige prijzen biedt zijn het populaire instapmodellen om mee te beginnen.
De Singer machines zijn te herkennen aan het praktische design en de creatieve innovatieve technieken. Zo kwam de eerste elektronische naaimachine uit de koker van dit merk. Tegenwoordig zijn er zelfs modellen die te verbinden zijn met een naai-assistent app voor de mobiele telefoon.
Als je op zoek bent naar een naaimachine met een moderne uitstraling, dan zit je goed met Pfaff naaimachines. Dit merk produceert al meer dan 150 jaar machines van hoge kwaliteit. Hierbij wordt er ingespeeld op trends in de markt, waardoor er tegenwoordig voor zowel vakmanschap als vrijetijdsgebruik vele naaimachines zijn.
De Pfaff machines maken veelal gebruik van een uniek ingebouwd dubbel transport (IDT systeem), wat er voor zorgt dat stoffen netjes op de plaats blijven tijdens het naaien. Dit maakt het naaien van gladde stoffen gemakkelijk, waardoor er precies gewerkt kan worden. Dit is ideaal bij het stikken van verschillende stoffen.
Wil jij een nieuwe naaimachine aanschaffen? Dan is het allereerst belangrijk om te bepalen waarvoor je een naaimachine wilt gebruiken en welk niveau je hebt om te kiezen voor een elektronische of mechanische machine. Daarbij zijn er een paar essentiële functies en steken die je in de basis altijd nodig hebt:
Bij deze steken is het belangrijk dat de machine verschillende lengtes rechte steken kan maken en dat je de breedte van de zigzagsteek zelf in kan stellen. Per machine verschilt het of je een knoopsgat automatisch in 1 stap kunt steken, of dat dit in 4 handmatige stappen gaat. Daarbij is het essentieel dat de machine een vrije arm heeft, waardoor je een kleiner naaioppervlak kunt creëren. Dit is handig om de zoom van een broekspijp of mouw te naaien.
Voor meer gebruiksgemak zijn er verschillende functies die het naaien voor zowel gevorderden als beginners gemakkelijker maken. Zo kan een automatische draadinrijger gemakkelijk het draad in de naald rijgen en een automatische draadafsnijder met één druk op de knop de boven- en onderdraden afknippen. Deze functies besparen vooral veel tijd.
Een uitgebreidere functie ter verhoging van het gebruikersgemak is een geheugenfunctie. Hiermee kunnen favoriete steken en steekcombinaties worden opgeslagen zonder dat je deze opnieuw moet instellen. Zo kun je met een steekcombinatie van alfabetteken woorden en zinnen opslaan, waarmee je eenvoudig labeltjes of namen kunt naaien.
Om de beste naaimachine te kiezen is het belangrijk om eerst je budget vast te stellen. Zeker als beginnende naaister is het goed om in te schatten of naaien een blijvende hobby zal zijn welke waard is om geld aan uit te geven. Wanneer je investeert in een goede machine is de kans ook groter dat het een blijvende hobby wordt. Als je een budget hebt vastgesteld kun je hiermee gericht op zoek.
Bij je zoektocht is het ook handig om advies te vragen en een machine uit te proberen. Hiervoor is het slim om mensen in je omgeving te vragen, maar je kunt ook eens naar een fysieke naaimachinewinkel gaan. Hier krijg je niet alleen deskundige uitleg over de machine, maar kun je deze vaak ook even proberen. Bij het uitproberen is het belangrijk om te letten op het geluid van de machine, hoe snel deze reageert en in welke steken deze kan naaien.
Zoals je leest zijn er verschillende mogelijkheden en hulpmiddelen van naaimachines die het naaien gemakkelijk maken. Daarbij zijn er verschillende instapmodellen voor een voordelige prijs en zelfs tweedehands naaimachines om voor een redelijk bedrag te beginnen.
Na het kiezen van de juiste machine, kun je vervolgens kiezen uit verschillende cursussen om te leren omgaan met een naaimachine en de fijne kneepjes van het vak te leren. Zelfs als je al een gevorderde bent kunnen deze cursussen handig zijn, om nog meer vaardigheden te ontwikkelen. Daarbij is het juiste gebruik van een machine bevorderend voor een lange gebruiksduur.
Kortom, de beste naaimachine voor jouw persoonlijke situatie kopen doe je in vijf stappen:
Hiermee heb je een goede richtlijn om de mooiste creaties te maken en de beste naaimachine te kopen die aansluit bij al jouw wensen. Veel naaiplezier!