Hoe maak je een muurschildering?

Hoe maak je een muurschildering?

Hoe maak je een muurschildering?Muurschildering zijn van alle tijden. Een uniek stukje kunst in je eigen huis. Misschien heb je bij vrienden, familie of in een restaurant een muurschildering gezien en ben je door dit werk betoverd geraakt. Dit zou je zelf ook graag willen.

Je kijkt al lang tegen die ene lege muur aan. Het kriebelt om hier iets mee te doen. Je wilt geen poster of schilderij weg hangen. Het liefst wil je iets groters. Een muurschildering zou wel mooi zijn, maar hoe maak je die? Je kunt er iemand voor inhuren. Helaas heeft niet iedereen hier het budget voor.  Misschien wil je zelf wel een poging wagen, maar heb je geen idee wat je nodig hebt en hoe je dit moet doen.

Materiaal

Als eerste heb je acrylverf nodig. Nou is dit er in meerdere soorten en maten van goedkoop, naar duur. Wil je zo lowbudget mogelijk blijven, dan zou je acrylverf van de Action kunnen gebruiken. Zeker als het voor jezelf is, kun je hier goed mee vooruit. Hou er wel rekening mee dat er een reden is dat deze verf goedkoper is. Er zit minder pigment in, kleuren zijn hierdoor minder dekkend en je zult meerdere lagen moeten schilderen voor het gewenste resultaat. Wil je zeker zijn van goede kwaliteit en een muurschildering waar je nog jarenlang plezier van hebt, overweeg dan een betere kwaliteit acrylverf zoals Amsterdam. Ben je geen tekenheld? Gebruik dan een beamer. Hiermee kun je het figuur op de gewenste plaats op de muur projecteren in de gewenste grote. Het enige dat je hoeft te doen is de lijnen van de geprojecteerde afbeelding overtrekken. Het is belangrijk dat de muur schoon is voor je begint. Je moet de muur eerst met een ontvetter ontvetten. Dit zorgt ervoor de verf beter aan de muur hecht. Is de muur net geschilderd? Dan is dit niet nodig. Verder is het handig om oude kranten op de vloer onder de schildering te leggen. Uiteraard moet je ook iets hebben waar je de verf op kunt doen, bijvoorbeeld een oud bord of een wegwerp palet (dit is een blok meet meerdere vellen glad papier met een gat in het midden o.a. te koop bij de Action). En niet zo onbelangrijk een paar penselen en een potlood. Niet noodzakelijk, maar misschien wel handig stiften voor strakke lijnen.

 

Is acrylverf veilig?

Ja, acrylverf is op waterbasis. Hierdoor heeft het weinig giftige stoffen. Uiteraard is er geen enkele verf waar niks van giftige stoffen in zit. Dus ook in acrylverf zit wel iets, maar dit is veel minder dan bij andere soorten verf. Zorg daarom ook dat je de ruimt goed lucht tijdens en na het schilderen. Zodra de verf droog en geurloos is, zijn er geen giftige stoffen meer.

 

Keuze afbeelding

Je bent er helemaal klaar voor. Alles wat je nodig hebt, is in huis. Maar nu moet je nog een leuke afbeelding kiezen. Dit is heel persoonlijk. Begin met te kijken naar de ruimte waar je de muurschildering voor maakt. Voor een kinderkamer maak je iets anders dan een huiskamer bijvoorbeeld en dan maakt het ook nog een verschil hoe oud je kind is en of het een jongen of een meisje is. Wat vind je zelf mooi en overleg met je huisgenoten, wat lijkt hun leuk? Ben je er uit? Ga dan op zoek naar een geschikt plaatje. Je kunt plaatjes via Google zoeken. Pinterest is ook een grote bron van veel mooie afbeeldingen.

Voorbereiding

Voor je kunt beginnen, zal je eerst moeten zorgen voor een schone muur. Gebruik hiervoor een ontvetter. Je doet dit op dezelfde manier als bij allesreiniger. Voor de juiste verhouding water/ontvetter is het verstandig de gebruiksaanwijzing van de ontvetter te lezen. Voor het schoonmaken van de muur kun je in plaats van een doek ook een dweil gebruiken, zo heb je sneller een groot oppervlakte gehad. Zorg dat de muur droog is, voordat je met de muurschildering begint. Daarna kun je de hele muur in een nieuwe kleur schilderen. Als de nieuwe verf er op zit, is het niet nodig om nog een keer ontvetter te gebruiken. Als volgende ga je de schets op de muur maken. Gebruik hier eventueel een beamer voor. Wil je niet alleen een afbeelding, maar ook een tekst op de muur? In dat geval is een beamer zeker aan te raden. Zo hoef je alleen de letters over te trekken en weet je zeker dat de tekst gelijk in een mooi handschrift passend op de juiste plek op de muur staat.
Werken in lagen

Een muurschildering bouw je op in verschillende lagen. Bij de eerste laag zet je alleen de basis op. Je kijkt naar de kleurvlakken, maar gaat nog geen details uitwerken. Voor je met de volgende laag begint, moet de eerste laag eerst drogen. Acrylverf droog heel snel. Het zal ongeveer één tot twee uur duren voor je de volgende laag op kunt zetten. Bij de één na laatste laag ga je de details pas verder uitwerken. Bij de laatste laag voeg je highlights en schaduwen toe. Hoeveel lagen je uiteindelijk nodig hebt, ligt aan de verf, de kleuren die je gebruikt en hoe dekkend deze op de muur is. Als je een lichtere kleur op een donkere achtergrond wilt, zou je dit stuk eerst met wit kunnen schilderen en daarna (als de witte verf droog is) de gewenste kleur.

Afwerking

Het is lastig om mooie strakke lijnen te maken met verf. Hiervoor zou je een stift kunnen gebruiken. Als laatste kun je een vernis laag over de muurschildering aanbrengen. Deze laag zorgt ervoor dat de muurschildering beschermt is en langer mooi blijft. Dit zal meestal niet nodig zijn. Tegenwoordig zit in veel acrylverf vernis al verwerkt.

Verkleuring

Ben je bang dat er op een gegeven moment een verkleuring komt op je schilderij? Je hoeft je daar geen zorgen over te maken. Zeker niet als de muurschildering binnen gemaakt is. Op het moment dat er een verkleuring te zien is, naar een aantal jaar, dan wordt dit veroorzaak door de zon. Dus als je een muurschildering maakt op een muur waar regelmatig de zon op schijnt, is de kan op verkleuring groter. Anders zal dit geen probleem zijn.

Toch iemand inhuren

Zoals je kunt lezen, is een muurschildering niet iets dat je maar even maakt. Je moet er de tijd voor nemen en de nodige materialen aanschaffen. Misschien begin je te twijfelen of je er wel aan moet beginnen, nadat je deze tekst hebt gelezen. In dat geval heb je nog altijd de optie om een professionele schilder in te huren die het werk voor jouw doet en zijn eigen materiaal meeneemt. Er zijn veel mensen die aanbieden om een muurschildering te maken. Het is verstandig om van tevoren te informeren naar de prijzen en eventueel een offerte te vragen. Hierbij is het handig als je zelf al een idee hebt voor hoe groot de muurschildering moet worden en welke afbeelding je wilt. Zo kan de schilder een betere inschatting te maken. Elke schilder heeft zijn eigen stijl. Zoek iemand met een stijl die je aanspreekt. Vergelijk de werken van verschillende schilders. De meeste schilders hebben een eigen website waar ze werk op hebben staan. Kun je geen portfolio op de site vinden, vraag de schilder dan om voorbeelden.

Geniet

En dan is het zover! De muurschildering is helemaal klaar. Je kunt nu genieten van je eigen unieke stukje kunst in huis.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Anna-K
Aantal keer gelezen: 1644x
Toegevoegd: 20-05-2020 11:57
Gewijzigd: 22-05-2020 09:28

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3421 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!