Wat is epoxy en wat kun je ermee?

Wat is epoxy en wat kun je ermee?

Wat is epoxy en wat kun je ermee?Epoxy, we horen er steeds vaker over. Het materiaal komt veel terug in interieur en wint langzaam aan populariteit. Maar wat is epoxy eigenlijk en wat kun je er precies mee? Dat en meer leggen we je uit in het artikel hieronder.

Veel mensen werken tegenwoordig met epoxy, er zijn inmiddels ook behoorlijk wat winkels die volledig gericht zijn op epoxy. Hier kun je verschillende producten met of van epoxy kopen, zoals meubilair. Omdat het materiaal zo veelzijdig is, is het erg populair. Het is een, doorgaans, doorzichtig materiaal dat iets wegheeft van een hard kunststof. Zelf kun je ook aan de slag met epoxy, daar vertellen we je verderop in dit artikel wat meer over.

Wat is epoxy precies?

Epoxy is een soort giethars en wordt ook wel polyepoxide genoemd. Het is een epoxide-polymeer dat is opgebouwd uit twee koolstofatomen (C) en één zuurstofatoom (O). Epoxy ontstaat wanneer twee componenten met elkaar worden gemengd in de juiste verhouding. Zodra deze twee componenten met elkaar in aanraking komen en goed met elkaar worden gemengd, begint een verhardingsproces. Dit proces duurt echter een paar uur, waardoor er tijd genoeg is om het product te bewerken. 

Epoxy is een populair materiaal om te gebruiken, omdat het enorm veel positieve eigenschappen heeft. Zo hecht het aan vrijwel ieder materiaal, zoals hout, aluminium, polyester, steen, beton enzovoorts. Het hecht ook aan de meeste kunststoffen, maar niet aan allemaal. Epoxy hecht verder niet goed op polyethyleen en ook niet aan siliconen. Dat maakt dat het materiaal gemakkelijk in een vorm te gieten is. Verder is epoxy erg stevig, het goed bestand tegen schade, andere chemicaliën en water. Wanneer het materiaal eenmaal is uitgehard, heeft het veel weg van een hard soort plastic. Veel mensen vinden het een erg mooi product, omdat het doorzichtig is. Ook kan er een kleur aan epoxy worden toegevoegd, wat nog een extra dimensie geeft aan het materiaal.

Wat kun je met epoxy?

Met epoxy wordt enorm veel gedaan. Zo is misschien wel een van de bekendste toepassingen van epoxy de epoxy vloer. Hierbij wordt een laag epoxy over een vloer heen gegoten, zodat de vloer een glanzende laag krijgt. De vloer is hierdoor erg weerbaar en gemakkelijk schoon te maken. Verder kan epoxy voor enorm veel doeleinden gebruikt worden. Zo worden tegenwoordig veel tafels met een epoxy laag gemaakt. Wat ook erg populair is, zijn de boomstamtafels met epoxy. In deze tafels zit dan een diepe groef, die gevuld is met een bepaalde kleur epoxy. Zo krijgt de tafel een uitstraling van een soort kristal steen; ruw hout langs de randen, prachtige kleuren aan de binnenkant. Dit wordt ook wel een riviertafel genoemd. 

Epoxy wordt ook veel door doe-het-zelvers gebruikt. Zo zijn er veel mensen die hun eigen epoxy kopen en daarmee hun eigen epoxy tafel maken. Vaak worden ook andere producten van epoxy gemaakt, denk hierbij bijvoorbeeld aan onderzetters, beelden en zelfs sieraden. 

Epoxy kopen

Epoxy kun je op veel verschillende plekken kopen. Menig doe-het-zelf-zaak heeft het product tegenwoordig in zijn schappen staan. Ook kun je naar een epoxy speciaalzaak, waar je vaak hele starterkits kunt kopen. Zo heb je direct alles wat je nodig hebt voor het werken met epoxy en hoef je niet meer op zoek naar alle benodigde spullen. Bij een speciaalzaak kun je eventueel ook om advies vragen voor als je nog niet goed weet hoe je met epoxy aan de slag gaat.

Hoe werkt epoxy?

Epoxy bestaat dus uit twee componenten. Wanneer je je epoxy bij een goede winkel koopt, krijg je hier altijd een handleiding voor het mengen van de epoxy bij. Soms staan de instructies ook op de verpakking van de epoxy zelf. Als je de componenten eenmaal samen hebt gevoegd, heb je een bepaalde tijd waarin je de epoxy moet gebruiken. Daarna is de epoxy te hard om nog mee te werken. Je kunt de epoxy verwerken met verschillende spullen, zoals een kwast of een roller. Het nadeel hiervan is wel dat je de kwast of roller na gebruik weg moet gooien, want schoonmaken is dan haast niet meer mogelijk. Een emmer kun je makkelijker schoonmaken, dat doe je dan met aceton of azijn. 

Aan de slag met epoxy

Als je aan de slag gaat met epoxy, is dat niet helemaal zonder gevaren. Gebruik altijd handschoenen bij het verwerken van epoxy, want als de epoxy nog niet is uitgehard kun je last krijgen van een allergische reactie. Verder is epoxy natuurlijk een chemisch middel en is het slim om tijdens het verwerken de ramen open te zetten, zodat de ruimte waar je in werkt goed doorlucht. De dampen die vrijkomen tijdens het verwerken kunnen namelijk schadelijk zijn voor de luchtwegen en ogen. Dit is een beetje afhankelijk van het soort epoxy dat je gebruikt, je kunt dus het beste in de winkel even navragen of je een dampmasker nodig hebt als je met het soort epoxy gaat werken dat je hebt uitgekozen.

Als je eenmaal hebt besloten te gaan werken met epoxy, moet je eerst de ondergrond goed schoonmaken. Het materiaal hecht namelijk minder goed als de ondergrond vies of vettig is. Vervolgens ga je de hars mengen. Gebruik daarvoor een weegschaal en mix zorgvuldig. De epoxy moet mooi egaal gemengd zijn. Als je wil, kun je de epoxy nog combineren met kleurpigmenten. Hiervoor zijn speciale pigmentpasta's te koop. Wanneer je de epoxy eenmaal goed gemengd hebt, kun je beginnen met het verwerken. Na het verwerken laat je de epoxy langzaam uitharden, raak het materiaal dan niet aan, want er komt flink wat warmte vrij bij het uitharden. De epoxy kan dan oplopen tot zo’n 80 à 90 graden Celsius. Als je epoxy over hebt en je wilt dat niet meer gebruiken, kun je het weggooien. Niet uitgeharde epoxy en harder behoren tot het chemisch afval.

Epoxy laten maken

Zoals we al schreven, zijn er behoorlijk wat winkels en bedrijven die producten van epoxy voor je kunnen maken. Zo kun je bijvoorbeeld een riviertafel laten maken met kleur, maar je kunt ook nog iets in de epoxy laten verwerken. Ben je bijvoorbeeld gek op boten, dan kun je een klein modelbootje in laten gieten. Bedrijven kunnen zo nog veel meer met epoxy, waardoor je echt een product kunt kopen dat precies bij jou past en erg persoonlijk is.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: WeTalkSEO
Aantal keer gelezen: 1376x
Toegevoegd: 09-09-2021 16:12
Gewijzigd: 04-03-2024 10:18

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3784 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!