Laat de huurvoorwaarden opstellen door een kenner

Laat de huurvoorwaarden opstellen door een kenner

Laat de huurvoorwaarden opstellen door een kennerMet een huurcontract kun je als verhuurder afspraken met de huurder van het pand vastleggen. Hier worden alle voorwaarden en randvoorwaarden die betrekking hebben op het pand en de huur van het pand in vastgelegd. Om te voldoen aan de wettelijke eisen en regelgeving is het dan ook aan te raden om deze huurvoorwaarden door een kenner te laten opstellen.

Inhoud van een huurcontract

Een huurcontract legt vast wat het doel is met de verhuur en welke voorwaarden daaraan worden gesteld. Hierin staan de gegevens van de huurder en de verhuurder. Ook de hoogte van de huurkosten en de borg worden in de huurvoorwaarden vastgelegd. Het adres en de omschrijving van het pand zijn ook onderdeel van dit document. Daarnaast staan er data in vermeld met betrekking tot de ingangsdatum van het huurcontract, het tijdstip waarop de huur moet worden betaald en de datum waarop de huur jaarlijks verhoogd kan worden. Ook het onderhoud aan het gehuurde en de regels die betrekking hebben op het huren van het pand moeten wettelijk gezien allemaal worden vastgelegd. Dit wordt vervolgens door zowel de verhuurder als de huurder met een handtekening ondertekend.
Naast de hiervoor genoemde punten staan er nog veel meer details en zaken in het huurcontract. Denk aan de wijze van betaling, maar vooral de service en onderhoudsverplichtingen zijn belangrijk. Mocht er in de toekomst iets aan de hand zijn met de woning dan wil je er zeker van zijn dat alles op de juiste manier is vastgelegd en dat er duidelijk is wie waarvoor verantwoordelijk is. Ook wil je weten of jij iemand anders uit mag kiezen om het huurcontract van je over te nemen wanneer jij vertrekt. Of vanuit de verhuurder kan het zijn dat je niet wilt dat de huurder iemand anders uitkiest. In dat geval dien je dit ook voor het tekenen van het contact vast te leggen.
Doordat het tegenwoordig lastig kan zijn om een huurwoning te vinden wil je als huurder al snel ergens een handtekening zetten zodra je die kans krijgt. Onthoud wel dat het maar zo kan zijn dat je nog heel wat jaren op die plek zult wonen waar je voor tekent. Het is dus niet prettig wanneer je jouw handtekening ergens hebt staan waar je op een later moment van baalt.
Zoals je ziet komen er heel wat zaken kijken bij het opstellen van een huurcontract. Ongetwijfeld zijn er nog veel meer zaken waar je op dit moment nog niet aan hebt gedacht. Een expert op het gebied van huurrecht helpt je om niks over het hoofd te zien. Wij geven je alvast informatie over de onderstaande informatie die te maken hebben met huurcontracten.

  • Het laten opstellen van het huurcontract
  • Redenen om een kenner in te schakelen
  • Toch zelf opstellen
  • Leg de staat van de woning vast
  • Een mondeling contract

Laten opstellen

Omdat er veel zaken komen kijken bij het verhuren van een pand is het aan te raden om de huurvoorwaarden door een kenner te laten opstellen. Hiervoor kun je gebruik maken van de diensten van de diensten van bedrijven die hierin gespecialiseerd zijn. Tegen betaling kunnen de huurvoorwaarden dan zo worden opgesteld dat ze wettelijk in orde zijn en voldoen aan de wensen die jij stelt met betrekking tot het verhuren van een pand. Omdat deze professionals gespecialiseerd zijn in dergelijke zaken ben je dan ook zeker van dat het huurcontract compleet en geldig is.

Waarom een kenner inhuren?

Het is natuurlijk ook mogelijk om zelf de huurvoorwaarden op te stellen. De kans is dan wel aanwezig dat de huurvoorwaarden niet aan de gestelde wet en regelgeving voldoen. Als dat het geval is en de huurvoorwaarde niet goed zijn opgesteld, dan kan het huurcontract ongeldig worden verklaard. Daar zit jij als verhuurder niet op te wachten en voor de huurder van het pand is dat ook niet prettig. Een kenner inhuren voorkomt deze problemen. Dit biedt vaak de mogelijkheid om snel de juiste huurvoorwaarden opgesteld te hebben.
Niet alleen voor het voorkomen van problemen is het verstandig om een kenner het voorwaarden op te laten stellen, maar ook wanneer je zelf bepaalde wensen hebt voor het contract. Wie geen professional wil inschakelen kan namelijk gebruik maken van modelcontracten, maar dan wordt het lastig om specifieke wensen die je zelf hebt in het contract te verwerken. Wie zelf weinig juridische kennis heeft kan vaak niet maar zo klakkeloos een paar regels er zelf in zetten, want je weet niet of deze juridisch wel zijn toegestaan. Denk aan een paar punten die hiervoor zijn genoemd, zoals het doorgeven van een huurcontract en de zaken die te maken hebben met de betalingen.


Toch zelf de huurvoorwaarden opstellen?

De grootste reden om toch zelf de huurvoorwaarden op te stellen als verhuurder is om kosten te besparen. Het inhuren van een expert kan problemen voorkomen, maar kost wel een zakcentje. Helemaal wanneer het slechts om een tijdelijke huur gaat is het vaak niet interessant om te maken te krijgen met deze extra kosten.
Bij het zelf opstellen van een huurcontract is het handig om een modelcontract te downloaden. Voor tijdelijke huurcontracten zijn er 6 verschillende modelcontracten te vinden en deze zijn te downloaden op de website van de Raad voor Onroerende Zaken. Op de website van de Nederlandse Woonbond zijn ook papieren documenten te bestellen, maar hier kunnen wel kosten aan verbonden zijn. Ondanks de kosten liggen deze wel een stuk lager dan wanneer alle huurvoorwaarden door een professional worden opgesteld. Modelcontracten bieden een groot voordeel dat ze je helpen om geen punten over het hoofd te zien, terwijl je ook kosten bespaart. Je kunt het combineren door zelf het contract op te stellen en deze alleen te laten controleren door iemand die is gespecialiseerd in het huurrecht.

De staat van de woning vastleggen

Of je de huurvoorwaarden door een kenner laat maken of ze zelf opstelt aan de hand van een modelcontract is het in beide gevallen belangrijk om de staat van de woning goed vast te leggen. Schriftelijk wordt er vastgelegd hoe de staat van de woning is voordat de huurder in de woning trekt. Bij het verlaten van de woning is er sprake van herstel in oude staat. Is de woning nog hetzelfde als op papier is vastgelegd? Dan is er niks aan de hand. Wanneer er bepaalde zaken kapot zijn gegaan dan is er direct te zien wat er al kapot was voordat de huurder in de woning trok.

Een mondelinge overeenkomst

Een huurovereenkomst hoeft niet per se schriftelijk te zijn vastgelegd. Een mondeling huurcontract is ook geldig, maar dit wordt niet aangeraden, omdat het vaak lastig te achterhalen is wat er is gezegd. Wanneer er wel wordt gekozen voor een mondeling huurcontract dan is het belangrijk om een getuige mee te nemen. Een schriftelijke overeenkomst is wel verplicht wanneer er wordt verhuurd op basis van de Leegstandwet.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: MaartenLagerweij
Aantal keer gelezen: 1440x
Toegevoegd: 13-01-2019 11:32
Gewijzigd: 14-01-2019 22:46

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3740 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!