oude vrouw met rollator

Rollator, tips bij het aanschaffen

oude vrouw met rollatorBen je op zoek naar een rollator, maar weet je niet zo goed waar je op moet letten? Lees dit artikel dan door, want dan krijg je goede tips waar je op kunt letten bij de aanschaf van een rollator.

Rollator kopen

Een rollator kopen is niet iets wat je dagelijks doet. Je kunt daarom vast wel wat tips gebruiken bij het aanschaffen van een rollator. Het is vaak een persoonlijke keuze, met name wanneer je denkt aan de kleur, het model en de prijs. De rollator moet ook bij je passen, letterlijk en figuurlijk. Er zijn dan ook diverse modellen te koop waar je eens goed naar kunt kijken. Kom je regelmatig bij een fysiotherapeut, vraag hem of haar dan welke rollator voor jou het beste is. Ook gebruikers van een rollator kunnen je adviseren, maar het is het beste om achter de rollator te lopen en deze te proberen en dan je conclusie te trekken.

Tips rollator kopen

Je gaat een rollator kopen, waar let je dan op?

 • De maat van de rollator is van belang, deze moet op jou zijn afgestemd. Je kunt de hoogte eenvoudig bepalen door rechtop te gaan staan met je armen hangend langs je lichaam. Je meet dan de afstand vanaf de grond tot aan je pols. Deze maat geeft de hoogte aan die de handvatten van de rollator moeten hebben. Bij de meeste rollators staat de hoogte meteen vermeld en zo zie je direct welke voor jou geschikt is en kun je hier verder naar kijken.
 • De maat van de rollator kun je ook opnemen wanneer je zit. Meet dan de hoogte van een comfortabele eetkamerstoel. Deze hoogte kun je dan aanhouden als je een rollator wil kopen.
 • Ga eens na waar je de rollator gaat gebruiken. Is het alleen binnen of ook buiten? Als je de rollator zowel binnen als buiten wil gebruiken, is het van belang dat de rollator binnen ook door alle deuropeningen kan. Meet het voor de zekerheid altijd op! Als je de rollator ook buiten wil gebruiken, dan zijn grotere wielen vaak erg prettig, met name omdat je dan ook over een hobbelige ondergrond kunt rijden en de rollator dan minder zal schokken. Je zou ook een rollator voor binnen en een voor buiten kunnen overwegen.
 • De accessoires zijn bij de rollator ook belangrijk. Deze zouden van belang kunnen zijn voor meer zelfstandigheid, daarbij kun je denken aan een dienblad op de rollator. Maar ook veiligheid en gebruikersgemak spelen hierin een rol. Je zou hierbij kunnen denken aan een tas voor persoonlijke spullen die je zelf dicht kunt ritsen.
 • Wanneer je een wandelstok of een kruk gebruikt naast de rollator, dan is het fijn dat je deze ook mee kunt nemen en dan kun je denken aan een extra stokklem die aan de rollator is bevestigd.

Rollator soorten

Er bestaan verschillende soorten rollators waar je uit kunt kiezen. Er zijn een paar soorten voor je op een rijtje gezet en deze kun je nu nader bekijken.

 • De basic rollator is het meest standaard model en is uitgevoerd met vier wielen. Deze rollator is voorzien van een boodschappenmandje en van een zitje. Meestal is er ook een klein dienblad aanwezig als ook een houder voor een wandelstok of kruk. Het model is in verschillende kleuren verkrijgbaar.
 • De rollator met drie wielen, deze rollator heeft zeer goede rijeigenschappen. Deze rollator heeft maar drie wielen en is hierdoor ook lichter en wendbaarder dan een vierwieler. Je kunt hierdoor dan ook gemakkelijker obstakels nemen.
 • Wanneer je veel buiten wil lopen dan is de rollator met vier wielen toch beter aan te raden.
 • Voor binnenshuis kan de rollator ook gekocht worden. Het is een wat verfijnder model dan die voor buiten. Deze is ook wendbaarder, compacter en lichter van gewicht. De meeste modellen hebben standaard een dienblad. Je kunt hierdoor gemakkelijk eten of drinken vervoeren. Je kunt altijd verschillende accessoires aanschaffen, te denken aan een tas of een klem om een stok in vast te zetten.
 • Rollator en rolstoel in één, dit noemen ze ook wel een duo rollator. Het voordeel is dat je deze kunt veranderen in een vervoerstoel. Wanneer je zelf niet meer kunt lopen kun je de rollator snel een gemakkelijk ombouwen tot een rolstoel. Het voordeel is dat je dan gezellig met een uitje mee kunt gaan, alleen zullen anderen je dan even moeten duwen.

Aanschaffen van een rollator

Het aanschaffen van een rollator doen veel mensen niet zomaar, ze willen vaak eerst weten welk bedrag er wordt vergoed. Meer hierover:

 • Sinds 2013 worden eenvoudige loophulpmiddelen, waarbij je kunt denken aan een wandelstok, rollator, looprek en krukken niet meer vergoed vanuit je basisverzekering en de aanvullende verzekering. Je kunt voor de aanschaf terecht bij de zorgwinkel of een hulpmiddelencentrum in je eigen woonplaats of regio en je betaalt dit hulpmiddel uit eigen zak.
 • Zorg dat de handvatten van de rollator zijn afgesteld op de juiste hoogte. Indien nodig laat iemand met je mee kijken.
 • Je hebt de meeste steun aan je rollator wanneer je tussen de handvatten loopt. Probeer altijd zoveel als mogelijk rechtop te lopen.
 • Je kunt de lichtgewicht rollator gemakkelijk optillen. Het is erg praktisch als je de rollator graag overal mee naar toe wilt nemen. Sommige mensen hebben af en toe een rollator nodig en daarom kun je ze gemakkelijk optillen en dus meenemen wanneer je een dagje weg wil.
 • Wanneer je wil rusten op de rollator, zet hem dan altijd op de rem! Veel mensen maken hier gebruik van. Ze gaan even wandelen en willen dan even uitrusten en genieten van het uitzicht.
 • Het is van belang om een rollator goed te onderhouden, let daarbij op de remmen, banden en moeren.
 • Een rollator kan online gekocht worden, je kunt ook zelf naar de winkel toe gaan. Wanneer je weet wat je nodig hebt en je kent de maten, dan is online bestellen stukken eenvoudiger en daar zul je ook echt je voordeel mee doen. Een rollator schaf je aan voor meer bewegingsvrijheid, als je last hebt van slechte gewrichten en/of evenwichtstoornis enz. Met een rollator kom je de deur weer wat gemakkelijker uit.
 • Let op de kleuren, veel rollators zijn verkrijgbaar in meerdere kleuren. Als je een bepaalde voorkeur hebt, geef deze dan aan en kies nu jouw rollator in de kleur die jij wil!
 • Speciale merken of prijzen in gedachten? Je kunt hier nu naar kijken en dan een keuze maken welke het gaat worden. Er zijn mogelijkheden genoeg en daar kun jij nu naar kijken. Vergelijk de modellen met elkaar om zo te ontdekken welke het beste bij jou past. Bekijk ook de prijzen en de verschillen, wat past binnen jouw budget? Een rollator moet je namelijk tegenwoordig zelf betalen. Bij twijfel over de juiste rollator vraag je advies aan de deskundige, want ook een rollator moet passen. Wanneer deze niet goed is afgesteld, neem je een verkeerde houding aan met vervelende gevolgen.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Hans
Aantal keer gelezen: 2697x
Toegevoegd: 30-04-2016 11:48
Gewijzigd: 14-05-2016 21:59

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3013 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!