Welke soorten zonnepanelen zijn er?

Welke soorten zonnepanelen zijn er?

Welke soorten zonnepanelen zijn er?Zonnepanelen zijn eigenlijk al niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Meer en meer daken worden bedekt met de panelen. Dit is dan ook de beste manier om zelf energie op te wekken. Dit gebeurt dan ook nog eens op een schone manier. Er zijn wel enkele verschillen tussen de varianten. Dit is belangrijk om mee te wegen wanneer je zelf panelen kiest. Welke soorten zonnepanelen zijn er?

De werking van zonnepanelen uitgelegd

Voor gekeken wordt naar de verschillende soorten zonnepanelen die er zijn, is het goed om de werking ervan uit te leggen. Dit is eigenlijk heel simpel. De panelen zijn voorzien van zonnecellen. Deze vangen het zonlicht op. Vervolgens wordt de energie van dit opgevangen licht omgevormd in elektrische energie. Op die manier wek je met de panelen eigen energie op. Die energie is terug te leveren aan het stroomnet. De energie die je verbruikt wordt dan verrekend met de energie die je opwekt met de panelen. Zo kan je goedkoper uit zijn met de panelen.

De verschillen tussen de panelen

Om goed te begrijpen waarom er verschillende soorten zonnepanelen zijn, is het belangrijk om eerst het grootste verschil uiteen te zetten. Eigenlijk gaat het dan om twee zaken. In de eerste plaats is het zo dat er een verschil in opbrengst zal zijn. Daarnaast is het zo dat het ene paneel er op het oog wat beter uit kan zien dan de andere. Al hangt dit ook af van de omgeving waarin deze geplaatst wordt. Beide verschillen komen voort uit het verschil in materiaal dat ervoor gebruikt wordt. Dit verdient wel wat meer gedetailleerde uitleg.

Kiezen voor polykristallijne zonnepanelen

In de eerste plaats is er de optie om voor polykristallijne zonnepanelen te kiezen. Er zijn verschillende fabrikanten die zich hiermee bezighouden. Het materiaal is wat goedkoper te fabriceren dan andere materialen. Dit merkt de consument dan ook. De aanschafprijs voor de zonnepanelen in deze vorm is vaak wat lager. De prijs is echter natuurlijk niet het enige verschil. Het is ook goed om te weten wat er nog meer meespeelt. De manier waarop het materiaal gebruikt wordt speelt hier ook in mee. Dit bepaalt hoe de panelen hun werking hebben.

De werking van polykristallijne zonnepanelen

Deze zonnepanelen bestaan uit kristallen. Die zijn ontstaan doordat het silicium waaruit ze voortkomen eerst vloeibaar is gemaakt. Vervolgens zijn ze in een vierkante vorm gegoten. Zo zijn de cellen van het zonnepaneel gemaakt. Door de gelijkmatige, langzame afkoeling ontstaan de kristallen. Vaak wordt dit in een groot blok gegoten. Dit blok wordt vervolgens in de lengte in panelen gezaagd die gebruikt worden op de daken. Het voordeel van dit type productieproces is dat het relatief goedkoop is. Er zit echter ook een andere kant aan dit verhaal. Het productieproces heeft ook effect op het rendement van de panelen.

Net iets minder krachtig

Werken met polykristallijne zonnepanelen betekent ook dat voor een net iets minder krachtige variant wordt gekozen. Het is gemakkelijk te maken. Dit heeft wel als gevolg dat de cellen wat minder energie opnemen dan die van andere soorten panelen. Het rendement zal dus wat lager zijn. Het is wel belangrijk om dit mee te wegen in je beslissing. Dit komt omdat de structuur van dit materiaal net wat minder gelijkmatig is. De panelen werken daarom het best op platte daken en op daken waar veel ruimte is. Zo kan je er net wat meer mee doen.

Een speciale variant van polykristallijn

Er is ook een speciale variant van de polykristallijne zonnepanelen. Dit worden de glas op glas zonnepanelen genoemd. Deze houden hun prestatievermogen net wat langer vast. Zonnepanelen verliezen langzaam maar zeker namelijk hun rendement. Met deze glas op glas vorm zal dat minder snel zijn. Dat heeft ook te maken met de betere bescherming tegen weersinvloeden. Het glas speelt hier een grote rol in. Het zijn allemaal zaken die moeten worden meegenomen in de overweging. Dit helpt bij het kiezen van de juiste variant van polykristallijn. Alle reden om daar aandacht aan te besteden als consument.




Kiezen voor monokristallijne zonnepanelen

De andere optie die je hebt is het monokristallijne zonnepaneel. Ook dit zijn zonnepanelen die worden gemaakt van een vloeibaar silicium. Door deze gecontroleerd af te laten koelen, is een eenvormig kristal te verkrijgen. Dit is het grote verschil met polykristallijn, waar minder structuur in is. Door de eenvormigheid, is te zorgen dat er een hoger rendement te bereiken is. Ook deze panelen worden gemaakt door een dik blok aan gedroogd silicium in dunne panelen te zagen en te verwerken. Daar is gemakkelijk veel mee te maken, maar het is wel iets duurder dan de polykristallijne.

Herkenbare donkere kleur

De monokristallijne zonnepanelen zijn zeer herkenbaar. Ze hebben de donkere kleur die in veel zonnepanelen op de Nederlandse daken terug te zien is. Ze zijn weliswaar wat duurder in aanschaf, maar ze zien er vaak ook beter uit op de daken. Zoals gezegd is het rendement van deze panelen bovendien ook beter. Dit is misschien wel het belangrijkste verschil met de andere varianten. Het is dan ook vaak zo dat voor deze optie wordt gekozen door de consument. Sommige fabrikanten gebruiken bovendien speciale coating voor een nog hoger rendement. Dit is ook een belangrijke factor voor velen.

Een derde variant van het zonnepaneel

Als het gaat om de soorten zonnepanelen, dan is er nog een derde variant te onderscheiden. Dit wordt het dunne film zonnepaneel genoemd. Dit is het soort paneel dat van andere soorten materialen wordt gemaakt. Ze zijn relatief populair omdat ze veel dunner zijn in vergelijking met de poly- en monokristallijne zonnepanelen. Daardoor kunnen ze er vaak beter uitzien op daken. Wel zijn ze vaak wat duurder in aanschaf. Er wordt soms beweerd dat het rendement ook hoger is, maar dit wordt door andere bronnen weer tegengesproken. Dit is dus niet direct een zekerheid.

Goede kennis van de zonnepanelen opdoen

Met de informatie die hier gegeven is, is een eerste indruk te krijgen. De verschillende soorten zonnepanelen zijn echter op nog meer punten te onderscheiden. Daarom is het slim om meer goede kennis op te doen. Dit kan bijvoorbeeld met behulp van de echte specialist worden gedaan. Zo is de best mogelijke keuze voor elke situatie te maken. Het is altijd goed om te weten wat het best past bij de woning of het kantoorpand dat je van de zonnepanelen wilt voorzien. Neem daarom de tijd voor het uitzoeken van de zaken om de juiste zonnepanelen te kiezen.









                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: FabianClemens
Aantal keer gelezen: 1466x
Toegevoegd: 05-02-2020 08:37
Gewijzigd: 05-02-2020 09:07

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3734 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!