Parketvloer leggen in de lijm

Parketvloer laten leggen

Parketvloer leggen in de lijmWil je een parketvloer laten leggen in je woning? Dan kun je een keuze maken uit verschillende houtsoorten en patronen. Het is ook mogelijk om een parketvloer met vloerverwarming te laten leggen. In dit artikel vertellen we je meer over de houtsoorten, patronen, vloerverwarming en de kosten van het laten leggen.

Parketvloer laten leggen of zelf leggen?

Een parketvloer laten leggen brengt uiteraard meer kosten met zich mee. Je kunt er ook voor kiezen om het parket zelf te leggen, zodat je deze kosten niet kwijt bent. In dat geval zul je voor systeemparket moeten kiezen. Dit parket kun je op een eenvoudige manier zelf in je woning leggen. Veel mensen hebben echter geen tijd om zelf het parket te leggen of het zijn geen echte doe-het-zelvers. Daarom wordt er vaak voor gekozen om parket te laten leggen. Dit bied je ook meer zekerheid, omdat je weet dat het door een vakman wordt gelegd.

Houtsoorten

Afrormosia

Dit hout is afkomstig van een loofboom en het heeft een fijne nerf. De kleur van het kernhout is een soort geelbruin en wordt na enige tijd bruin en vervolgens donkerbruin. Vaak wordt afrormosia als vervanger van teak gebruikt.

Afzelia

Afzelia is een houtsoort met een matig grof tot grove nerf en het hout heeft zeer goede eigenschappen. Er zijn verschillende soort afzelia verkrijgbaar. Het spinthout is bleekgeel en de kleur van het kernhout is donkergeel tot roodbruin.

Arura Vermelho

De houtsoort arura vermelho is zeer hard en heeft een grove nerf. De kleur van het kernhout is geelbruin met vaak een oranjeachtige tint. U kunt Arura Vermelho met veel andere kleuren combineren.

Basralocus

Het kernhout van basralocus is roest-, purper- of goudbruin gekleurd met vaak een bruinrode gloed, terwijl het spinthout juist lichtgrijs tot licht roodbruin is. Het hout heeft van zichzelf al een hoge glans en het vertoont meestal een streeptekening.

Beuken

Een van de bekendste en meest gebruikte houtsoorten is beukenhout. Dit is een sterk houtsoort met een witachtige tot lichtbruine kleur. Het is mogelijk om beukenhout te stomen; dan wordt de kleur roze tot lichtrood.

Bilinga

Bilinga is een zeer sterk houtsoort dat nauwelijks vervormd, maar wel geneigd is tot haarscheurtjes. Het hout is oranjegeel gekleurd en kan nakleuren tot oranjerood of goudbruin.

Eiken

Dit houtsoort is eveneens zeer bekend. Eikenhout is hard en sterk en toch eenvoudig te bewerken. Aangezien de bomen in diverse werelddelen groeien, zijn er ook verschillende soorten eikenhout verkrijgbaar. Zo is er bijvoorbeeld Europees eiken met een geelbruine tot donkerbruine kleur, Amerikaans wit eiken met een lichtere kleur, Amerikaans roze eiken met een roze tint en een grovere nerf en Japans eiken met een lichtere kleur.

Esdoorn

Esdoornhout staat ook wel bekend als maple. Het hout is wit tot crèmeachtig gekleurd en kan overgaan in lichtgeel. Donkerbruine streepvorming of een bruine kern kan voorkomen bij Amerikaans zacht esdoornhout of bij oudere bomen. Het hout heeft een fijne nerf.

Essen

Het spinthout van essen vertoont een witte tot geelachtige kleur of is geelbruin gekleurd, terwijl het kernhout bruin en in sommige gevallen bruin/wit is. Essen kan na enige tijd geler van kleur worden.

Guatambu

Guatambu heeft een lage duurzaamheid en wordt daarom ook enkel binnenshuis gebruikt. Wel heeft het een goede slijtweerstand. De kleur van het hout is witachtig en lijkt op ivoor.

Ipé

Het spinthout van Ipé heeft een geelachtige/grijze kleur, terwijl het kernhout juist groenachtig bruin tot geelbruin is gekleurd. Het is een hard en sterk houtsoort zonder uitgesproken tekening.

Jatoba

Het houtsoort Jatoba is goed glad af te werken en vertoont daarna een prachtige glans. Het kernhout is vleeskleuring en kan nakleuren tot roodbruin, terwijl het spinthout bruingrijs tot grijs van kleur is.

Kambala

Kambala is een houtsoort dat erg lijkt op teak en wordt daarom wel eens met namen als iroko-teak of kambala-teak aangeduid. Deze namen zijn echter onjuist. Het kernhout is botergeel tot bruingeel van kleur en kan nakleuren tot goudbruin tot donkerbruin. Het spinthout van kambala is lichter van kleur.

Keroewing

Dit houtsoort heeft een matig grof tot grove nerf en de kleur van het kernhout varieert van roodbruin, donkerroodbruin, grijsbruin tot bruin. Keroewing heeft altijd een rode tint en dit maakt een kamer warm en knus.

Kersen

De kleur van kersenhout is licht tot donker roodbruin en het heeft dan ook een warme uitstraling. Er zijn ook andere soorten kersenhout met een geelbuine kleur dat later overgaat in iets roodbruin. Het spinthout is iets lichter van kleur, maar lijkt veel op het kernhout.

Merbau

Het kernhout van merbau is over het algemeen geel tot oranjebruin gekleurd. Na enige tijd wordt het hout echter bruin tot donkerroodbruin. De nerf van merbau is matig grof en het hout heeft geen duidelijke tekening.

Muiracatiara

Muiracatiara is tropisch hardhout met een fijne nerf. Het kernhout is oranjebruin van kleur en er zijn ook donkerbruine aderen zichtbaar. Na enige tijd gaat de kleur over in oranjeroodbruin en diep roodbruin. Het is eenvoudig om het spinthout te onderscheiden.

Mutenye

Het kernhout van dit houtsoort is geelbruin tot diep donkerbruin gekleurd en het spinthout heeft een gele tot grijze kleur. Van nature heeft mutenye een hoge glans en het heeft wel wat weg van notenhout en teakhout.

Notenhout

Amerikaans notenhout heeft een warme donkerbruine kleur, terwijl Europees notenhout bruin tot warm donkerbruine gekleurd is met een lichtgrijze tint. De kleur van notenhout uit het noorden is wat grauwer en de bomen in het zuiden leveren notenhout met een mooiere kleur.

Padoek

Padoek is een uitstekende houtsoort met een hoge duurzaamheid. De kleur van het kernhout is koraalrood en het verkleurt tot vaal roodbruin en na enige tijd tot zwartbruin, terwijl het spinthout een vuilwitte tot crèmeachtige kleur heeft.

Panga panga

De kleur van panga panga donkerbruin tot zwartbruin en dit houdt kan dan ook goed worden gebruikt om contrasten te creëren. Het houtsoort heeft een grove nerf en een rijke donkerbruine gloed.

Piquia marfim

De nerf van piquia marfim is fijn tot matig grof. Het hout heeft een oranjebruine of lichtbruine kleur die kan nakleuren tot lichtroze rood. Het kernhout en het spinthout zijn nauwelijks van elkaar te onderscheiden.

Purperhart

Purperhart is een hard houtsoort afkomstig uit Zuid-Amerika. Aan de lucht wordt dit houtsoort paars van kleur, maar na enige tijd gaat deze kleur over naar donkerbruin.

Robijn

Dit houtsoort is hard, sterk en veerkrachtig. Daarom is het ook zeer geschikt voor vloeren. Robijnhout heeft een mooie, robijnrode kleur en de structuur is glad.

Sucupira

Sucupira is vaak iets gestreept en heeft een matige glans. Het kernhout is bruin tot donkerbruin van kleur en soms zelfs iets bruinroodachtig. Het spinthout daarentegen is grijswit tot lichtgeel gekleurd.

Wengé

Dit houtsoort heeft een geelbruine kleur die na verloop van tijd overgaat in donkerbruin. De weefsels hebben een zwarte en bruine kleur. Wengé hout kan daardoor zwarte en bruine strepen vertonen of bruinzwart gevlamd zijn.

Patronen

Een parketvloer laten leggen kan in verschillende patronen. Hieronder kunt u een beschrijving van deze patronen vinden. Uiteraard kunt u er ook voor kiezen om de parketvloer gewoon in rechte stroken te laten leggen.

Hongaarse punt

Bij een parketvloer met een Hongaarse punt worden de stroken schuin naar elkaar toegelegd. Hierdoor ontstaat er steeds een soort punt. De zijden van de stroken worden schuin afgesneden, zodat twee stroken samen de punt vormen.

Weense punt

Een parketvloer laten leggen met een Weense punt heeft veel weg van een vloer met een Hongaarse punt. Ook bij deze vloer liggen de stroken schuin, zodat ze gezamenlijk een punt vormen. Het verschil met de Hongaarse punt is dat de stroken bij de Weense punt alleen rechte zijden hebben. De ene strook wordt daarom iets hoger gelegd dan de ander om zo een punt te vormen.

Beerenclauw

Een parketvloer met het patroon beerenclauw bestaat uit rechthoekige stroken en vierkanten die op een bijzondere manier een vierkant vormen. Dit Dit vierkant is met lange stroken omrand. Deze vierkanten worden steeds opnieuw herhaald in de parketvloer. Het is een gezellige vloer die afhankelijk van het houtsoort zeer opvallend kan zijn of heel degelijk.

Avegoor

De avegoor parketvloer heeft veel weg van de beerenclauw, maar ziet er toch even anders uit. Het patroon in het vierkant bestaat uit langere en kortere rechthoekige stroken. Net als avegoor is dit vierkant ook omrand met lange stroken en hetzelfde patroon wordt steeds opnieuw herhaald in de gehele kamer.

Dordt

Het patroon dordt bestaat uit redelijk korte, rechte stroken die door langere stroken worden omrand en zo een vierkant vormen. Bij deze langere stroken zijn de zijden schuin afgesneden.

Decanije

Decanije is ongeveer het omgekeerde van het patroon dordt. De rechte stroken in het midden van het vierkant liggen nu schuin en de omranding van het vierkant bestaat uit rechthoekige stroken en vierkanten op de hoeken.

Vlechtpatroon

Veel mensen die een parketvloer laten leggen kiezen voor het vlechtpatroon. Dit bestaat uit rechthoekige stroken die schuin worden gelegd en vierkanten die hier tussenin liggen. Op deze manier lijkt het net alsof de parketvloer gevlegd is.

Parketvloer met vloerverwarming

Als je vloerverwarming wilt, moet je hier rekening mee houden bij de keuze van het houtsoort. Niet elk houtsoort is namelijk geschikt voor vloerverwarming. Vaak is het ook het beste om het parket, het laten leggen van het parket en de vloerverwarming bij één partij in te kopen. Het is op het begin gemakkelijk om slechts met één partij contact op te nemen, maar wanneer er later problemen zijn is het ook fijn  als er één aanspreekpunt is.

Ondervloer

Parket kan op verschillende soorten ondervloeren worden gelegd. Aan de hand van het soort woning waarin je woont en of je wel of geen vloerverwarming wilt, kun je een ondervloer kiezen. Wil je parket laten leggen in een appartement? Dan kun je het beste een keuze maken uit een betonnen ondervloer of je kunt het parket zwevend laten leggen. In beide gevallen kun je ook vloerverwarming aanleggen. Als je in een woonhuis parket wilt laten leggen, kun je gaan voor beton of hout. Een houten ondervloer is niet geschikt voor vloerverwarming. In een bedrijfspand is het vaak het beste om gebruik te maken van een betonnen ondervloer.

Afwerken met lak of olie

Een parketvloer kun je laten afwerken met olie of lak. Hieronder beschrijven wij de voordelen van beide opties, zodat je zelf een keuze kunt maken.

Voordelen van lak

Lak is de sterkste afwerking voor een parketvloet en deze laag beschermt de vloer tegen beschadigingen. Ook biedt het bescherming tegen water en vuil en het vraagt slechts weinig onderhoud. Het is mogelijk om de vloer gewoon te reinigen met een dweil en een reinigingsproduct. Verder kan een parketvloer worden gelakt in zowel een matte tint als superglans. Met lak is dus eigenljk alles mogelijk.

Voordelen van olie

Olie goedkoper dan lak en je kunt vlekken en beschadigingen op een parketvloer die is afgewerkt met olie ook gemakkelijk plaatselijk bijwerken. Daarnaast geeft het de vloer een natuurlijke uitstraling en je kunt de houten vloer hiermee op kleur brengen. Ook is het eenvoudig om de olie zelf op de vloer aan te brengen en hier hoeft dan geen vakman voor te worden ingehuurd.

Kosten parketvloer laten leggen

Een parketvloer laten leggen brengt de nodige kosten met zich mee, maar daarna kunt u wel genieten van een prachtige, goed aangelegde vloer. Afhankelijk van de manier van aanbrengen en de eventuele keuze voor een patroon worden de prijzen bepaald. Een zwevende parketvloer laten leggen kost ongeveer 6 tot 20 euro per vierkante meter, maar als u kiest voor een patroon komt het neer op 20 tot 40 euro per vierkante meter. Het laten leggen van een parketvloer door het parket te verlijjmen op de ondervloer kost ongeveer 15 tot 30 euro per vierkante meter en met een patroon 30 tot 50 euro. Uiteraard moet je ook nog rekening houden met de kosten van het parket zelf.

Stappenplan

Wil je parket laten leggen? Dan hoef je hier zelf gelukkig vrij weinig aan te doen. Wel is het belangrijk dat je uitzoekt welk soort houten vloer je wilt en in welk patroon het gelegd moet worden. Het bedrijf dat je hierbij gaat helpen kan je hier echter vaak ook wel advies over geven. Let er altijd op dat je een betrouwbaar bedrijf uitzoekt met goede referenties. Je kunt over de meeste bedrijven wel wat referenties zoeken op internet. Ook is het natuurlijk handig als het bedrijf bij jou in de buurt zit. Vervolgens maak je een afspraak met de vakmannen van dit bedrijf en zorg je ervoor dat je die dag thuis bent. Zelf zul je misschien zorgdragen voor de afwerking, maar de rest wordt gedaan door deze vakmensen!






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Rowanblom
Aantal keer gelezen: 5532x
Toegevoegd: 11-12-2015 08:54
Gewijzigd: 04-07-2018 15:33

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3867 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!