hond springt in water

Leuke vakanties met honden

hond springt in waterZin om met de hond op vakantie te gaan? In dit artikel lees je tips voor een leuke vakantie met je hond. Er zijn bepaalde dingen waar je even aan moet denken wanneer je met de hond op vakantie gaat. Lees het artikel door en je weet hoe je een leuke vakantie met je hond gaat beleven.

De voorbereiding

Ga ja op vakantie en wil je graag je hond of honden meenemen, dan is een goede voorbereiding nodig om de vakantie tot een succes te maken. Heb je een grote hond of een kleine, of gaan er meer dan een hond mee op vakantie? Een grote hond heeft meer plaats nodig dan een kleine en dat begint al onderweg in de auto bijvoorbeeld. Dit is dus al een belangrijk punt om rekening mee te houden. Is jouw auto daarop berekend? En hoe lang moet je reizen? Wordt de hond wagenziek? Allemaal dingen om rekening mee te houden. Als allereerste moet je echter weten of jouw hond of honden welkom zijn op de vakantiebestemming. Zo ja, wat moet je daarvoor extra betalen? Zijn er extra entingen nodig, denk aan een vakantie in het buitenland, is de hond gechipt? In eigen land gelden de standaard entingen.

Gaat de hond in eigen land naar een pension dan komt daar in elk geval een enting tegen kennelhoest bij. Mag de hond mee op vakantie oriënteer je dan goed of de vakantiebestemming hondvriendelijk is. Houd er bij het reserveren van een vakantiehuis rekening mee dat de hond ook een plekje in huis nodig heeft. Bestaat je gezin uit 4 personen dan kun je overwegen om een vakantiehuis te boeken voor 6 personen. Naast het feit dat het voor de hond prettig is als hij wat rond kan lopen, is het ook voor de kinderen prettig als zij de ruimte hebben. Probeer een vakantiewoning te boeken met een tuintje, het zou super zijn als het een omheinde tuin is, zodat de hond wat vrijheid heeft.

Zoals je voor jezelf en je kinderen spullen meeneemt doe je dat ook voor je hond: zijn kussen (het kussen dat thuis in zijn mand ligt, een mand is vaak te groot en moeilijker om mee te nemen), een water- en eetbak, zijn riem, lange lijn (in het geval de hond niet los kan lopen rondom het vakantiehuis is deze lange lijn een goede uitkomst), een tekentang, het hondenpaspoort, een favoriet speeltje, zijn eigen eten en hondenkoekjes in elk geval voor de eerste dagen als je niet zeker weet of hetzelfde voedsel op de vakantieplek te koop is. Probeer nooit om in de vakantie de hond ander voer voor te zetten. Het zou zomaar je vakantie kunnen verpesten als hij bijvoorbeeld diarree krijgt.  Zorg dat de hond van te voren is behandeld tegen vlooien en teken, zodat je dit probleem voorkomt.

Fiets- en wandelvakantie met de hond

In Nederland kun je heerlijk fietsen en wandelen. Diverse fiets- en wandelroutes brengen je op de mooiste plekjes en ook de routes zelf zijn fraai. Heb je een hond? Dan kan hij mee. Online vind je namelijk fiets- en wandelroutes die langs drink- en zwemplekken speciaal voor de hond lopen. Een grote hond die het gewend is om langs de fiets te lopen kan zelf een beperkte route lopen, een kleine hond kan in een speciale honden fietsmand vervoerd worden. Houd altijd rekening met de temperatuur en de afstand. Een hond die zich inspant heeft het snel warm. Las veel pauzes in en neem voldoende water mee. Ook de hond in de fietsmand heeft last van de warmte.

Wanneer de hond zelf loopt is een fietsbeugel wellicht erg handig. Neem ook altijd opruimzakjes voor de hondenpoep mee. Je kunt vanuit huis een route uitstippelen en onderweg overnachten, zodat je een groot gebied kunt bezoeken en bekijken. Denk er echter wel aan dat je met een hond moeilijker een slaapplaats vindt, dus een goede voorbereiding is nodig. Online vind jij plaatsen waar honden wel welkom zijn, ook hotels. Wanneer je van plan bent vele kilometers te fietsen (rond te trekken van dorp naar dorp of van stad naar stad) met de hond, dan kun je beter een fietskar aanschaffen. Het is namelijk niet verantwoord de hond te lang en teveel op de betonnen weg te laten lopen. Ook loopt de hond het risico op kapotte voetzooltjes, sneetjes in de voetzooltjes, glas enz. Dus kijk de zooltjes wel na als je wat vermoedt.

Met de hond naar een vakantiepark

  • Ga je met je gezin naar een vakantiewoning op een park en mag de hond mee? Tref de juiste voorbereidingen voor een fijne vakantie.
  • Probeer een vakantiehuisje te huren waar binnen en buiten voldoende ruimte is, waar een tuintje bij is, dat omheind is of waar jezelf een stukje af mag zetten, zodat de hond niet weg kan glippen en toch wat vrijheid heeft.
  • Neem zijn eigen kussen mee, zijn bak en riem. Zorg voor een lange lijn, zodat hij wat kan speuren zonder dat je hem kwijt raakt.
  • Neem voorzorgsmaatregelen ten aanzien van de entingen en behandel de hond tegen vlooien en teken.
  • Neem een tekentang mee.
  • Geef de hond zijn eigen voer, verander dit niet in de vakantie, want verandering van voer kan zorgen voor problemen (diarree bijvoorbeeld) en daar zit je niet op te wachten in je vakantie. Neem het hondenpaspoort mee en weet waar in de buurt van je vakantiebestemming een dierenarts woont. Een vakantiepark waar honden welkom zijn is hondvriendelijk met voldoende uitlaatstroken, een speelweide, bakken om opruimzakjes van de hondenpoep in te deponeren.
  • Soms is de hond ook welkom in het restaurant. Het is natuurlijk belangrijk dat je een sociale hond hebt als hij overal mee naar toe gaat. Hij is niet prettig als hij overlast bezorgt en dat is de verantwoording van de baas.
  • Sluit de hond niet de hele dag op in een vreemd vakantiehuis. Neem hem mee, waar dat mogelijk is. Wil je elke dag vanuit je vakantiehuisje een attractie bezoeken en kan de hond bijna nooit mee, is het dan niet verstandiger om de hond een fijne vakantie in een pension te bezorgen?
  • Naast vakantiehuisjes waar ook honden welkom zijn, vind je online ook dierenpensions.  

Met de hond op de boot

Heb je een boot of huur je een boot voor de vakantie dan kan de hond mee het water op. De meeste honden vinden dat geweldig. Is het de eerste keer, laat de hond er dan rustig aan wennen. Doe hem een zwemvest om, zeker als je naar open zee gaat. Ook honden kunnen op het water gestoken worden door insecten. Weet dan wat je moet doen. Waak er ook voor dat de hond niet oververhit raakt. Tref maatregelen voor jezelf en voor de hond en je hebt samen een heerlijke vakantie en veel tijd om van elkaar te genieten.   

Omgeving verandert

Als je met de hond op vakantie gaat, dan is het voor de hond ook even wennen in een andere omgeving. Hoe kun je je hond er aan laten wennen?

  • Zorg eerst dat je vakantiebestemming echt geschikt is voor honden. Let daarbij ook op de temperaturen, want in sommige landen kan het erg warm worden en is het dan aan te raden dat de hond mee gaat?
  • Sommige honden vinden nieuwe omgevingen erg “eng”. Als het dichtbij huis is, kun je eerst een keer in de regio lopen, de hond zal het dan vaak wel weer herkennen wanneer je daar op vakantie gaat.

Als je op je vakantiebestemming aan bent gekomen, laat de hond dan wennen aan de omgeving. Geef de hond de tijd om uitgebreid te snuffelen en laat de hond eens een route kiezen. Er is voor de hond namelijk ook veel te ontdekken in een andere regio dan hij gewend is.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Hans
Aantal keer gelezen: 4177x
Toegevoegd: 10-05-2016 07:08
Gewijzigd: 05-06-2016 23:22

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3849 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!