familie in het zwembad op vakantie

Leuke vakanties met kinderen

familie in het zwembad op vakantieZin om met de kinderen op vakantie te gaan? Lees dan deze tips eens door, zodat je samen met de kinderen een leuke vakantie gaat beleven! Je hoeft niet altijd ver weg om het samen leuk te hebben, lees deze vakantietips met kinderen door en genieten maar!

Een vakantie met de kinderen

Ga je met kinderen op vakantie dan zal dat waarschijnlijk een totaal andere vakantie worden dan wanneer je alleen met volwassenen gaat. Gaan de kinderen met je mee dan zul je activiteiten moeten plannen, die voor de kinderen aantrekkelijk zijn. Je zult rekening moeten houden met hun leeftijd en interesse. Zijn de kinderen erg klein en slapen ze wellicht 's middags nog even dan kun je geen lange dag naar een pretpark, met een baby is dat wel mogelijk, deze slaapt in de kinderwagen en de andere kinderen kunnen dan toch genieten van een attractie in een pretpark. Houden jouw kinderen van de drukte van een pretpark of levert dat alleen maar stress voor de ouders op (lange wachtrijen, zeurende kinderen), ga dan zeker niet in het hoogseizoen. Een gezellige picknick zal iedereen dan meer plezier geven.

Ideeën voor een gezellige vakantie

Kies voor activiteiten die de kinderen interesseren en leuk vinden om er een fijne dag van te maken. Heb je 1 kind, dan is het wellicht een goed idee om een vriendje voor hem of haar mee te nemen. De kinderen vermaken elkaar en met een leeftijdgenootje spelen is toch wel even wat anders dan met papa of mama. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Een dagje naar het zwembad. En dan kies je uiteraard geen gewoon zwembad, maar een spectaculair zwembad uit met glijbanen.
 • Een speeltuin (hoeft niet zo groot te zijn als je met kleine kinderen gaat). Voor de wat grotere kinderen moeten er voldoende speeltoestellen zijn anders zijn ze snel uitgespeeld. Neem pleisters mee! En bij zonnig weer, smeer de kinderen goed in.  
 • Zand, strand en zee. Hier hoeft niemand zich te vervelen, genoeg eten en drinken meenemen, zonnebrand enz., een middel tegen insectenbeten, handdoeken en je kunt hier met je gezin een hele dag vertoeven. IJsjes of een andere lekkernij haal je in de strandtent.
 • Pannenkoeken eten in een pannenkoekenhuis of op een pannenkoekenboot. Dit is ook weer zo'n uitstapje dat altijd slaagt. Thuis pannenkoeken bakken kan uiteraard ook, laat de kinderen zelf hun pannenkoek maken.
 • Spelend leren en ontdekken in de Ontdekhoek onder andere in Den Bosch (voor de wat grotere kinderen, info online te vinden). De kinderen kunnen op ontdekking gaan terwijl de ouders hun krantje lezen en een kop koffie drinken.
 • Een kindermuseum. Je denkt er wellicht niet meteen aan, maar kinderen kunnen zich hier prima vermaken. Het is leuk en tevens leerzaam.
 • Een boomhutovernachting. Een stoere en niet alledaagse activiteit misschien iets voor vader en zoon?
 • Een bootreis naar Texel, een rondvaart in Amsterdam, varen door de Biesbosch. Deze tochten zijn totaal verschillend, maar alle drie leuk voor jong en oud.
 • Wandeltochten door de natuur (voor de wat oudere kinderen0, die op diverse plaatsen worden georganiseerd.
 • De bekende grote pretparken zijn geweldig, maar ook de kleinere parken zijn de moeite waard. Zeker wanneer je niet van die enorme drukte houdt, wachtrijen voor elke attractie, om een ijsje te kopen, een frietje te eten enz. en je niet van massa's mensen houdt,
 • Fietstochten aan de hand van een route, waaraan diverse bezienswaardigheden liggen met een picknickplaats.
 • En zo zijn er nog ontelbaar meer mogelijkheden om er een gezellige vakantiedag van te maken.

Op vakantie in een vakantiehuisje met de kinderen

 In plaats van de gezellige daguitstapjes in de vakantie kun je er ook voor kiezen om een week of langer een huisje of (sta)caravan te boeken. Je hoeft dan niet elke dag een ander uitstapje te plannen, de boel in te pakken en de volgende dag weer opnieuw. Daguitstapjes zijn best vermoeiend. Wanneer je enkele weken op vakantie gaat, is het feit dat je in een vakantiehuisje verblijft al vakantie op zich. In dat geval hoef je niet elke dag weg te gaan, maar kun je ter plekke vakantie vieren. Kies een fijne plek uit waar de kinderen zich goed kunnen vermaken, zand, zee, strand of in de bossen, mooie plaatsen waar kinderen naar hartenlust kunnen spelen, zodat ook de ouders vakantie hebben. Een plan voor de regendagen is wel handig om achter de hand te houden. Kijk voor binnenspeelplaatsen, een zwembad, een kindermuseum enz. online in de buurt waar jij verblijft. Boek je vaker op hetzelfde park een vakantiehuisje dan zullen de kinderen zich daar snel thuis voelen, de weg kennen, wellicht ook vriendjes maken en hen het volgende seizoen weer ontmoeten.

Op vakantie naar het buitenland

De meeste kinderen maak je niet blij met een urenlange autorit naar het buitenland. Kies je hier toch voor, dan zul je ervoor moeten zorgen dat de kinderen in de auto iets te doen hebben, want jij, als bestuurder, hebt de aandacht op de weg nodig. Er zijn genoeg dingen te bedenken waar de kinderen lang mee bezig kunnen zijn en dat ook nog erg leuk vinden. Denk aan de spelcomputer of een tablet. Misschien heb jij de luxe dat je een film aan kunt zetten. Zorg dat jij in elk geval niet wordt afgeleid en dat je veilig op je vakantiebestemming arriveert. 

Een selectie uit de vele interessante, maar zeker ook leuke kindermusea:

 • Het Nederlandse Bakkerij Museum in Hattem, waar je kennismaakt met de geschiedenis van brood en banket. Kinderen mogen actief meedoen.
 • Oude Ambachten en Speelgoed Museum in Terschuur, met oude ambachten en een verzameling antiek speelgoed. Er is een speelhoek waar kinderen mogen spelen en speelgoed van vroeger mogen uitproberen.
 • Museum de Oude Aarde in Giethoorn, waar onder andere veel soorten stenen te zien zijn en (heel bijzonder) het ei van een mammoet struisvogel. Tip: Tijdens een kinderfeestje kun je hier een speurtocht houden of goud zoeken.
 • Het Limburgs Museum in Venlo, hier kun je zien hoe onze voorouders leefden. Interactief. Kinderen lopen als het ware door een andere tijd.
 • Het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden laat dingen van vroeger zien, hoe onze voorouders leefden, maar ook over de Egyptenaren en de oude Grieken kom je hier veel te weten. Kinderen kunnen hier interactieve avonturen beleven.
 • Het Kinderboeken Museum in Den Haag gaat uiteraard over boeken. Er zijn diverse activiteiten voor de kinderen.
 • Museum Villa Zebra in Rotterdam, waar beeldende kunst te zien is voor kinderen. Kinderen kunnen workshops volgen en zelf aan de slag gaan.
 • Kindermuseum de Heksenwaag in Oudewater over heksen en heksenjacht in Nederland.
 • Natuurhistorisch Museum in Rotterdam met skeletten van dieren groot en klein, schelpen en insecten. De eigen vondsten van de kinderen in de natuur worden door een expert bekeken en besproken op een bepaald spreekuur. Ontzettend leuk als de kinderen op onderzoek gaan in de natuur en dingen vinden waarover ze meer willen weten. Leuk en leerzaam!
 • Het Watermuseum in Arnhem, daar zie alles over de riolering, het belang van water enz. Er is een laboratorium waar de kinderen proefjes mogen doen. Leuk en leerzaam.

Nadat jij met de kinderen een museum hebben bezocht, waar de kinderen uiteraard actief mochten zijn, zullen zij nooit meer nee zeggen tegen zo'n interessante, leuke en leerzame dag. Het bezoek an een museum is niet saai, zoek wel een museum dat geschikt is voor kinderen.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Hans
Aantal keer gelezen: 3014x
Toegevoegd: 06-05-2016 20:07
Gewijzigd: 27-05-2016 00:58

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3304 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!