Mojito cocktail

Mojito cocktail maken

Mojito cocktailIn de zomer zin in een lekkere cocktail? Je kunt nu een overheerlijke Mojito cocktail maken. In dit artikel geven we namelijk aan hoe je deze kunt maken, lees snel verder en je kunt het zelf ook!

Mojito, waar komt het vandaan?

Als je informatie op gaat zoeken over waar Mojito vandaan komt, dan kom je verschillende verhalen tegen. Maar één ding is zeker en dat is dat Mojito uit Cuba komt. Welke verhalen doen zich de ronde?

 • Mojito zou van origine een medicijnendrankje zijn, gemaakt van limoen en munt.
 • Mojito zou afgeleid zijn van de Mojosaus.
 • Mojito stamt af van het Spaanse woord Mojado, dat nat betekent.

Waar het ook vandaan komt, het staat vast dat een Mojito cocktail een verfrissend en zomers drankje is.

Klassieke Mojito cocktail

Om een klassieke Mojito cocktail te maken, heb je het volgende nodig:

 • Rum (45 ml)
 • Rietsuiker of suikersiroop (2 barlepels)
 • Bruiswater (30 ml)
 • Limoen (halve limoen in kwartjes)
 • Munt (takje munt)
 • Optioneel: angostura bitters (2 druppels)

Als je de Mojito cocktail gaat maken, dan heb je een stevig longdrinkglas nodig, zorg dat je een dik glas hebt om in te stampen (ook wel muddlen genoemd). Het stampen is namelijk erg belangrijk, omdat je de verschillende smaken goed met elkaar moet mengen, om het verfrissende zomerse smaakje te krijgen. Een goed glas is daarom heel belangrijk, zodat het je meteen goed gaat lukken om een heerlijk resultaat te krijgen. Je kunt van tevoren als je de Mojito cocktail klaar gaat maken, ook alvast een vol glas met crushed ice klaarzetten. Hoe ga je het klaarmaken?

 • Je neemt twee barlepels rietsuiker en dan neem je de limoen en snijd deze in partjes, die je vervolgens in het glas doet.
 • Je neemt de muntblaadjes en deze sla je in de palm van je hand (voordat je deze in het glas doet). Ruik maar eens, ruik jij ook het aroma wat nu meteen vrijkomt?
 • Je neemt vier of vijf muntblaadjes en deze doe je in het glas. Het beste is het om ook de rand van het glas in te smeren met munt, dan heb je namelijk ook de extra muntsmaak verspreid over het glas zitten.
 • Je gaat nu de witte rum toevoegen, dit kun je het beste doen naar eigen smaak.
 • Je voegt nu crushed ice toe, roer alles met een barlepel goed door elkaar, want alles moet met elkaar gemengd worden. De munt en de limoen moeten goed zweven in je glas en niet onderin je glas blijven.
 • Het laatste wat je doet is bruiswater toevoegen, je kunt eventueel nog een of twee druppels angostura bitters er aan toevoegen.
 • Het garneren kan bestaan uit wat extra crushed ice en een kroontje van munt.
 • Nu is jouw Mojito cocktail klaar en kun je gaan genieten van je zelfgemaakte zomerse cocktail.

Variaties Mojito cocktail

Er zijn verschillende variaties, die je zelf kunt bereiden, op de 'gewone' Mojito cocktail. Welke dat zijn, kun je zelf gaan proberen. Misschien heb je een bepaalde voorkeur voor een zoetere smaak. Je zou de Mojito Strawberry eens kunnen proberen. Deze wordt ook wel de Mojito Venezolano genoemd. Je gaat hierbij zoals de naam al doet vermoeden aardbeien toevoegen. De aardbeien zorgen meteen voor een verfrissende en ook een wat zoetere smaak. Je kunt er zoveel aan toevoegen als je zelf wil, probeer het met een beetje en maak het zo geheel naar eigen smaak. Een andere variatie die je kunt maken op de Mojito cocktail is de Mojito Royal. Bruiswater zul je hierbij moeten vervangen door champagne.

Low calory Mojito

Misschien wil je in de zomer afvallen, maar toch een cocktail drinken. Gelukkig kan dat, want de Mojito met gin tonic is een goede keuze. Je maakt hierbij gebruik van munt en limoen en er zijn geen toegevoegde suikers nodig. Je kunt zelf heel gemakkelijk je eigen Mojito maken, het enige wat je nodig hebt is:

 • Een Mojito glas
 • Muddler (stamper)
 • Citruspers
 • Een fruitmes (bijvoorbeeld om de aardbeien te snijden)
 • Een barlepel
 • Een jigger/barmaat

Binnen vijf minuten kun je je eigen Mojito cocktail maken en dat is heerlijk verfrissend. Meestal is je Mojito cocktail gebaseerd op witte rum en bruiswater. Je kunt er wat limoen, rietsuiker en munt aan toevoegen, maar er kunnen ook andere stukken fruit gekozen worden, die voor een heel andere smaak zorgen. Als je de basis eenmaal kent, dan kun je zoveel verschillende Mojito cocktails klaarmaken. Het is de moeite waard om dat te proberen en zeker in de zomer is dat heerlijk verfrissend. Je hoeft niet weg om een leuke dag te hebben, lekker thuis buiten op je terras met een Mojito cocktail zal je goed doen! Nodig je vrienden uit en serveer hen een Mojito cocktail en reken er maar op dat je een leuke middag of avond gaat hebben.

Stappenplan eigen Mojito cocktail maken

Als je zelf een Mojito wil maken, dan is het belangrijk dat je precies weet wat je moet doen. Daarom leggen we het uitgebreid en stapsgewijs aan je uit:

 • Bij een echte Mojito hoort een mooi, hoog en doorzichtig glas. Hierdoor kun je je eigen Mojito mooi presenteren aan je gasten (en voor jezelf is dat ook veel fijner om daar uit te drinken). Het glas moet aan de onderkant, maar ook aan de binnenkant er stevig zijn. Als je namelijk de inhoud van het glas gaat stampen, dan is het niet handig als het glas breekt.
 • Je neemt eerst twee barlepels rietsuiker en deze doe je in het glas.
 • Dan neem je de limoen in je hand en deze druk je met de palm van je hand naar voren en weer terug (dit doe je voordat je hem gaat snijden). De sappen en de oliën komen zo beter vrij. Je kunt hierdoor dus rekenen op meer smaak en sap. Je snijdt nu de limoen in tweeën en dan snijd je hem nog een keer over de lange kant in vier partjes. Je gebruikt er nu drie voor één glas (de vierde bewaar je om later te garneren).
 • Je hebt de drie limoenpartjes in het glas gedaan en dan ga je stampen. Je doel is nu alle sap uit de limoen halen en dit laat je dan mengen met de rietsuiker die al in het glas aanwezig is. De muntblaadjes ga je niet mee stampen (ze moeten gaaf blijven).
 • Munt hoort echt bij de Mojito. Je kiest minimaal vijf mooie en gave muntblaadjes uit. Je gebruikt het topje van een munttakje om te garneren. Je houdt nu de vijf muntblaadjes in je hand en je geeft daar een klap op in je handpalm. Wrijf nog even met de blaadjes langs de binnenkant van je glas en doe ze dan in het glas.
 • In de Mojito kun je heel goed diverse soorten fruit toevoegen, zoals frambozen, zwarte bessen, aardbeien en ook de passievrucht is erg populair. Je doet deze dan net als de munt in je Mojito, dit kan in zijn geheel of grof gesneden, net wat jezelf prettiger of lekkerder vindt.
 • De rum hoort ook echt bij de Mojito. Je voegt deze nu toe naar eigen smaak, dit doe je met een barmaat. Het advies is om 1-1,5 deel witte rum toe te voegen. Maar je kunt ook meer of minder rum toevoegen, net wat jij lekker vindt. Bekende rums die vaak gebruikt worden voor een Mojito zijn Bacardi en Havana Club.
 • Je gaat nu crushed ice toevoegen. Je gaat je glas tot maximaal 90% crushed ice vullen, de rest vul je met bruiswater.
 • Je hebt nu een lange barlepel nodig om te stirren. Je hebt hiermee als doel om met de bovenkant van de barlepel de limoen en munt die onderin liggen naar boven te halen als je je Mojito gaat roeren. Tijdens het stirren kun je ook je eigen Mojito proeven en eventueel nog wat smaak toevoegen als je net iets mist.

Je gaat als laatste stap garneren, maar eerst voeg je nog wat crushed ice toe aan je Mojito. Zorg dat er nu een ijstopje op je glas komt en dan kun je daar het kruintje van de munt in doen en een limoenpartje. En vervolgens hoef je alleen nog maar te genieten van je zelfgemaakte cocktail Mojito.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Sassie
Aantal keer gelezen: 4864x
Toegevoegd: 12-08-2016 14:47
Gewijzigd: 27-08-2016 22:39

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3791 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!