Motorexamen AVD, tips
Wil je graag motorrijden? Dan is het belangrijk dat je je motorexamen bij de AVD af gaat leggen, je rijbewijs haalt en pas daarna mag je motorrijden op de openbare weg. In dit artikel krijg je tips over je motorexamen bij de AVD. Lees deze tekst door, zodat jij weet wat het motorexamen AVD (algemene verkeersdeelname op de openbare weg) inhoudt.
Motorexamen
Sommige mensen denken dat het halen van je motorrijbewijs erg gemakkelijk is, maar voor veel mensen is het een enorme uitdaging. Hoeveel motorrijlessen iemand moet volgen, is per persoon verschillend. Het is sowieso aan te raden om eerst een proefles te nemen en dan kan de rijinstructeur je vertellen hoeveel lessen je ongeveer nodig hebt en wat de totale kosten zijn.
Motor theorie examen
Als je je theorie examen voor de motor moet doen, dan duurt dat ongeveer 45 minuten. Hoe gaat het examen in zijn werk?
- Eerst krijg je bij je theorie examen uitleg van een CBR medewerker.
- Je examen begint, je krijgt 50 vragen, zowel meerkeuzevragen, als ja/nee vragen en invulvragen. Je moet hierbij altijd 44 vragen of meer goed hebben om te slagen.
- Per vraag zie je een bepaalde verkeerssituatie op een grote tv monitor. Dan moet je je voorstellen dat jij de bestuurder bent van de motor.
- Bij het theorie examen van de motor wordt er gekeken hoeveel kennis je hebt van de verkeersregels. Hierbij komen ook verkeersinzicht, verantwoord rijgedrag, voertuigtechniek en milieu aan bod.
Praktijkexamen voertuigbeheersing (AVB)
Het praktijkexamen voertuigbeheersing zal ongeveer twintig minuten in beslag nemen. Hoe verloopt het examen?
- Je maakt eerst kennis met de examinator en dan wordt er aan je uitgelegd hoe het examen gaat verlopen.
- De examinator zal controleren of jij wel diegene bent wie je zegt dat je bent, hij zal ook de benodigde papieren controleren en of dat je in het bezit bent van een geldig theoriecertificaat. Hieromtrent kan je rijschoolhouder je precies vertellen wat je nodig hebt.
- Vervolgens zul je zeven oefeningen uit gaan voeren. Daarbij zal de examinator kijken of je de motor beheerst. Je moet hierbij vijf van de zeven oefeningen goed afronden. Alle oefeningen mogen een keer opnieuw worden gedaan. Oefeningen die je bijvoorbeeld kunt krijgen zijn lopen met de motor en het gebruik van de standaard, oefeningen bij lage snelheid zoals het slalommen, oefeningen bij hogere snelheid, zoals uitwijkoefeningen en remoefeningen.
- Direct aan het einde van de rit krijg jij te horen of je geslaagd bent voor je AVB (algemene voertuigbeheersing).
Praktijkexamen verkeersdeelname (AVD)
In totaal duurt het praktijkexamen verkeersdeelname 55 minuten. Hoe gaat dat in zijn werk? Dit leggen we je graag uit!
- Je gaat kennismaken met de examinator. Deze zal aan je uitleggen hoe je examen gaat verlopen.
- Eerst zal de examinator je ID controleren en bekijken of alle documenten in orde zijn. Je instructeur kan je precies vertellen welke documenten je allemaal mee moet nemen voordat je op examen gaat!
- Wanneer alles in orde is, dan zal de rit van ongeveer 35 minuten gaan beginnen. Als je gaat beginnen dan rijdt je examinator in zijn eigen auto achter je aan.
- De examinator zit niet alleen in de auto, de rijinstructeur zit er naast. Daarvan krijg je onderweg de aanwijzingen en de opdrachten, deze krijg je via het ontvangertje in je helm. Dit is een fijne manier van rijden, omdat je gewend bent aan zijn stem en je kent de manier van opdrachten krijgen en uitvoeren.
- Tijdens het rijden controleert de examinator of je veilig en zelfstandig kunt rijden. Er wordt ook gekeken of dat je voldoende rekening houdt met andere weggebruikers. Een examinator let op je kijkgedrag, de plaats op de weg, of dat je de verkeersregels goed toepast en of je in het verkeer ook de motor goed beheerst.
- Als je examen aflegt, krijg je genoeg tijd om te laten zien wat je kunt. Het hoeft niet allemaal foutloos, het gaat over het totaalbeeld dat de examinator van je krijgt.
Meer over het motorexamen
Er is nog meer wat fijn is om te weten over het motorexamen. Dit leggen we je nu nader uit:
- Op het moment dat je het examen voertuigbeheersing (AVB) hebt behaald, kun je je voor gaan bereiden op het echte werk en dat is het examen verkeersdeelname op de openbare weg (AVD). Wanneer je genoeg lessen hebt gevolgd bij je rijschool dan wordt het praktijkexamen aangevraagd. De wachttijd is gemiddeld vijf tot zes weken!
- Het praktijkexamen zal ongeveer 55 minuten in beslag nemen en daarbij wordt er ongeveer 35 minuten gereden.
- In welke categorie je examen mag doen, hangt af van je leeftijd. Daarbij zijn er A1 (licht), A2 (middelzwaar) en A (zwaar).
- Op het moment dat je minimaal twee jaar een lichter motorrijbewijs hebt en je gaat via het getrapte systeem examen doen, dan hoef je niet eerst een theorie en AVB examen te doen. Er komen in het praktijkexamen één of twee onderdelen bij, welke dat zijn hangt af van de categorie. Als je van A1 naar A2 gaat, dan leg je het normale praktijkexamen A af. Er geldt dan een aanvulling van twee bijzondere manoeuvres. Als je van A2 naar A gaat, dan geldt het normale praktijkexamen A met een aanvulling van twee bijzondere manoeuvres en een gedeelte van de rit moet je zelfstandig route rijden.
- De aanvullende manoeuvres kunnen zijn: lopen en parkeren, wegrijden uit een parkeervak, keren met een halve draai of stapvoets rijden.
Zorg dat je zelf ook weet dat je het kunt. Als je zelf zekerder bent, dan straal je dat ook uit en zal je daar ook naar handelen. Daarom is het goed dat je gaat bekijken welke eisen er aan je gesteld worden als je gaat rijden. Oefen altijd nog een keer voor je examen hebt, zodat het er vers in zit. Het kan altijd gebeuren dat je iets niet haalt, maar er bestaan altijd herkansingen. Bereid je er goed op voor!
Motorexamen geslaagd?
Wanneer je hebt laten zien dat je het voertuig voldoende beheerst, je kunt veilig rijden en je kunt zelfstandig met voldoende tempo het verkeer ingaan, dan ben je geslaagd. Onderdelen die beoordeeld worden zijn bediening van de motor, je plaats op de weg, het bochtenwerk, vlot en aangepast rijden, je kijkgedrag en het anticiperen. Het is belangrijk dat je klaar bent voor je examen. Je instructeur kan dat goed inschatten en zal het examen aanvragen wanneer hij denkt dat het zover is. Er kan vaak wel een schatting gemaakt worden hoeveel lessen je ongeveer nodig hebt, want dan weet je ook wat de kosten ongeveer zijn en hoeveel tijd het in beslag neemt.