Het begrip pallets kennen we allemaal. Echter komen pallets in vele soorten, materialen en formaten. Zo heb je EPAL Europallets, ISPM15 pallets, blokpallets, pallets met 2 of 4 insteekpunten en nog meer. Maar deze 4 zijn de voornaamste soorten die gebruikt worden en zullen we daarom later in dit artikel verder onder de loep nemen. Naast het feit dat je verscheidene types pallets hebt, worden pallets ook nog van verschillende materialen gemaakt. Zo heb je de meest bekende pallets die gewoon van hout zijn gemaakt maar er zijn ook veel pallets gemaakt van plastic kunststof en ook karton. Lees hieronder wanneer ieder type materiaal en pallet de beste keuze is!
Nieuwe pallets zijn zoals de naam al verklapt pallets die volledig nieuw zijn. Zorg er altijd voor dat je goede kwaliteit pallets koopt bij een goede verkoper. In dat geval is het grote voordeel met nieuwe pallets dat je zeker bent van de kwaliteit. Daarmee doelen wij er vooral op dat je bij tweedehands pallets natuurlijk nooit helemaal zeker weet wat er al allemaal mee gebeurd is.
Daarnaast kan een nieuwe pallet ook mooier zijn voor indoor gebruik. Wanneer je bijvoorbeeld er een meubel wilt maken. Maar dit is natuurlijk ook weer smaak gerelateerd. Je kan ook juist gebruikssporen mooi vinden om een palletmeubel nog authentieker te maken. Over pallet meubels lees je later meer.
Hoewel je bij gebruikte pallets niet weet wat er al mee gebeurd is betekent dat niet dat tweedehands pallets minder goed zijn. Om zekerheid te bieden over de pallets worden ze normaliter altijd gecontroleerd en zelf gerepareerd waar nodig. Tip: Vraag altijd even na of de gebruikte pallets zijn gecontroleerd en gerepareerd. Er zijn twee grote pluspunten bij het hergebruiken van pallets. Allereerst is het goed voor de portemonnee. Over het algemeen zijn gebruikte pallets gewoon net iets voordeliger dan nieuwe pallets. Daarnaast, erg belangrijk, is het hergebruik van pallets beter voor de natuur en het milieu. Door het hergebruiken van pallets hoeven we minder nieuwe bomen om te kappen, daarnaast hoeven ze niet verwerkt en verplaatst te worden. Dit is allen beter voor het milieu ne de natuur.
Een EPAL Europallet is de meest gebruikte pallet in Europa. EPAL (European Pallet Association) staat voor de certificering die de pallet heeft gekregen. Dat betekent dat de pallet aan zeer hoge vereisten voldoet en dus van zeer hoge kwaliteit is. EPAL Europallets hebben ook een specifieke afmeting namelijk 120 centimeter in lengte, 80 cm in de breedte en de hoogte moet 14.4 centimeter zijn. Daarnaast is de certificatie een garantstelling dat de pallet minstens 1500 kilogram aan gewicht kan dragen. Een nieuwe of niet beschadigde pallet kan makkelijk meer dan 2000 kilogram dragen. Maar voor de zekerheid wordt de 1500 kilogram aangehouden.
Mogelijk heb je al eens gehoord van ISPM15 pallets. Dit zijn pallets die een HT behandeling hebben gehad. Een HT behandeling is een behandeling waarbij het hout zo wordt bewerkt dat levend ongedierte niet door het hout kan komen. Hiermee voorkom je dat ongedierte de inhoud van jouw verpakking kunnen aantasten. Bij de HT (Heat treatment) behandeling wordt het hout minstens 30 minuten lang verhit. De kern van het hout moet gedurende die 30 minuten minstens 56 graden Celsius zijn. Hierdoor sterft het al dan niet aanwezige ongedierte en weet je zeker dat het hout goed blijft. ISPM15 behandelde pallets zijn goedgekeurd over de gehele wereld en kunnen daarom zowel nationaal, binnen Europa als over de hele wereld gebruikt worden.
Dit is een volmondige ja! Kunststof pallets zijn minstens net zo goed als houten pallets. De pallets hebben soms zelfs een draagkracht tot wel 7000 kilogram. Dit komt doordat het materiaal zeer hard is en daarnaast in de optimale vorm gemaakt kan worden. Kunststof pallets zijn daarnaast de meest hygiënische pallets. De kunststof is makkelijk te reinigen met water. Doordat ze erg hygiënisch zijn worden ze veelal gebruikt in de farmaceutische industrie maar ook voor voedsel. Naast hygiënisch en sterk zijn de pallets ook nog eens erg duurzaam. Omdat de pallets heel vaak kunnen worden hergebruikt voordat ze kapot gaan. Het grootste nadeel aan de pallets is dat ze duurder zijn. Het maken van de pallets en de materialen die ervoor gebruikt worden zijn duurder.
Op het moment dat je van je pallets af wil gooi je ze niet zomaar weg. Deels afhankelijk van het type pallet en de staat waar het in verkeerd worden pallets veel weer opgekocht. De meeste pallets kunnen namelijk gewoon hergebruikt worden. Pallets die standaard afmetingen hebben kunnen over het algemeen gewoon weer verkocht worden. Daarnaast is de staat van de pallet natuurlijk bepalend voor de prijs net als de hoeveelheid pallets. Je kan je voorstellen dat een grotere batch pallets interessanter is om in te kopen en op te halen. Dit zal je dan ook een beter prijs opleveren. Ook de kwaliteit, en dus de mogelijke reparatiekosten, speelt een rol. Hoe hoogwaardiger de kwaliteit nog is des te beter.
Nu je weet welke pallets er zijn en waarvoor ze gebruikt kunnen worden moet je nog zorgen dat de transport ook goed verloopt. Als je je aan de volgende tips houdt dan komt de transport helemaal goed:
• Zorg ervoor dat je pallets behandeld zijn conform de ISPM15 HT behandeling
• Plaats als eerste de zwaarste dozen en blijf de dozen stapelen op deze manier. Dit zorgt ervoor dat de dozen niet onder de druk bezwijken of omvallen.
• Plaats indien de dozen ongeveer gelijk zijn in gewicht altijd de kleinste dozen onderaan en de grootste dozen bovenaan. Zo houden de grotere dozen de kleine dozen beter op hun plek.
• Plaats afdekvellen, tussenbladen en hoeklatten op en rondom de dozen voor maximale bescherming.
• Wikkel de pallet in met speciale wikkelfolie, zo voorkom je waterschade, stof ophopingen en zo verschuiven de dozen niet.
Pallets zijn bedoelt voor transport maar dat betekent niet dat je ze niet voor andere doeleinden kan gebruiken. Met pallets kan je namelijk ook hele leuke en originele meubelen maken. Zo kan je van 2 pallets een leuke lage tafel maken voor bijvoorbeeld bij de bank. Plaats 2 pallets op elkaar en schroef die aan elkaar. Monteer aan de onderkant op iedere hoek een wieltje en voilà je hebt een mooie verplaatsbare tafel. Tip: Let op de afwerking van de pallets, helemaal bij gebruikte pallets, soms kunnen er nogal wat splinters aanzitten. Ook buitenmeubels maak je makkelijk met pallets. Plaats 2 pallets op elkaar en naast elkaar, doe een derde pallet er rechtop achter en je bank is een feit. Kussens erop en je hebt je eigen buitenmeubel-set. Zowel nieuwe als gebruikte pallets zijn hiervoor ideaal, de keuze hiertussen is puur gebaseerd op welke soort je mooier vindt.