Heftrucks: welke soorten zijn er en welke kies je?

Heftrucks: welke soorten zijn er en welke kies je?

Heftrucks: welke soorten zijn er en welke kies je?Je hebt ze vast wel eens gezien: heftrucks. Ze zijn er in veel verschillende maten, van klein naar erg groot, maar wist je dat er ook veel verschil zit tussen de techniek van de aandrijving van heftrucks? En dat de verschillende soorten ook geschikt zijn voor specifieke klussen? Wij vertellen je er in dit artikel alles over de verschillende soorten en lichten de voordelen toe van elke heftruck.

Voor elke klus een geschikte heftruck 

Een heftruck is een industrieel voertuig die in staat is om een zware lading te tillen met behulp van een hefplatform die verticaal kan bewegen. Met twee vorken of een vaste plaat kun je zo zware ladingen van de grond tillen en eenvoudig verplaatsen. Het hefplatvorm van de heftruck kan naast het verticaal tillen van een zware ‘load’ ook kantelen. Door de lading in een lichte hoek te plaatsen voorkom je dat de lading voorover valt bij een snelheidsvermindering. 

Hierboven is de basis van een heftruck omschreven. Toch komen heftrucks in veel verschillende soorten. Elke soort heeft zijn eigen kenmerken en voordelen, waardoor het belangrijk is van tevoren te bedenken welke klus je gaat klaren. 

Elektrische heftrucks

Elektrische heftrucks maken de laatste jaren een flinke opmars. Net zoals de ontwikkeling bij personenauto’s, worden ook elektrische motoren van heftrucks flink doorontwikkeld. Het resultaat hiervan zijn steeds sterker wordende motoren die het ook nog eens steeds langer uithouden. Desondanks legt een volle accu het momenteel nog af tegen een volle tank diesel of LPG. Daarnaast kost het opladen van de accu tijd, waardoor je niet altijd kunt beschikken over de heftruck.

Het grote voordeel van elektrische heftrucks moge duidelijk zijn: ze zijn veruit het milieuvriendelijkst. Een aangenaam bijkomend voordeel van de elektromotoren is dat ze geen lawaai maken. 

Verder is het opladen van de accu van een elektrische motor goedkoper dan een volle tank diesel of LPG (gas). Dus ook vanuit financieel oogpunt is een elektrische heftruck een aantrekkelijke optie.

Gas heftrucks

Gas heftrucks hebben een krachtige motor en zijn flexibel in te zetten. Zowel binnen als buiten staat een gas heftruck zijn mannetje. Heftrucks op gas zijn qua aanschafwaarde relatief goedkoop ten opzichte van elektrische heftrucks, wat een belangrijke overweging kan zijn. 

Een ander groot voordeel van een heftruck op gas is dat hij ten allen tijde inzetbaar is, mits je het voertuig van voldoende brandstof voorziet. Ten opzichte van heftrucks met een dieselmotor, zijn gas heftrucks milieuvriendelijker. 

Diesel heftrucks

Diesel heftrucks zijn lange tijd de meeste geleverde heftrucks geweest als het gaat om de krachtbron. Hoewel het de meest onvriendelijke optie voor het milieu is, is de grote vraag naar de krachtbron te verklaren omdat dieselmotoren de meest krachtige zijn tot op de dag van vandaag. 

Heb je dus echt zware ladingen te verplaatsen, of rijdt je veel hellingen op en af? Dan is een dieselmotor nog steeds de beste optie. De betrouwbare motoren zijn bovendien bestendig tegen extreme weersomstandigheden, wat ze zeer geschikt maakt voor buitengebruik. 

Verder ligt de aanschafwaarde van diesel heftrucks lager dan de milieuvriendelijke elektrische heftrucks. Anderzijds is het nadeel van deze verbrandingsmotor dat hij veel lawaai maakt, wat vervelend kan zijn voor overige medewerkers.

Reachtruck

Het kenmerkende aan een reachtruck is het feit dat de mast, soms ook wel de arm genoemd, uitgeschoven kan worden. Het bereik van een reachtruck is dan ook groter dan normale heftrucks. 

Reachtrucks worden veel gebruikt in magazijnen en opslagplaatsen die de hoogte van het magazijn benutten voor opslag. Door de lange mast van de reachtruck kan de volledige inhoud van een opslagruimte gebruikt worden. 

Reachtrucks zijn voorzien van een (kleine) elektromotor, waardoor het hefvermogen en het uithoudingsvermogen van de machine kleiner is dan normale heftrucks. Wel zijn ze, doordat ze kleiner zijn dan normale heftrucks, beter geschikt voor kleine ruimtes.





Ruwterrein heftruck

Ruwterrein heftrucks zijn de grootste heftrucks die op de markt verkrijgbaar zijn. Kenmerkend zijn de grote, brede banden die zorgen voor extra grip op de ondergrond. Ook zijn ze voorzien van grotere dieselmotoren waardoor ze meer vermogen hebben. De 4x4 aandrijving van een ruwterrein heftruck zorgt er vervolgens voor dat ze niet vast komen te zitten in de meest ruwe terreinen zoals akkers waar bijvoorbeeld gewassen op worden verbouwd.

De aanschafprijs van de machines ligt over het algemeen hoger dan die van normale heftrucks, maar het voordeel is duidelijk: een ruwterrein heftruck kan op de meest ruige oppervlaktes ingezet worden en hebben een heel hoog laadvermogen.

Stapelaar

Een stapelaar is eigenlijk een mini heftruck die beter met een pompkar dan een normale heftruck vergeleken kan worden. Hij verschilt echter met een pompkar, doordat de stapelaar ook ladingen verticaal kan verplaatsen. Een pompkar kan dit maar in zeer beperkte mate, omdat het doel van de pompkar het horizontaal verplaatsen van ladingen is. 

Een kenmerk van de meeste stapelaars is dat ze geen zitplaats bevatten zoals dat wel het geval is bij een heftruck. Soms is er een mogelijkheid om op een plateau te staan, maar bij veel stapelaars sta je gewoon achter de machine wanneer je deze bediend.

De voordelen van een stapelaar: 

  • Klein, dus te gebruiken in kleine ruimtes

  • Kan ladingen verticaal verplaatsen

  • Goedkoper dan een kleine heftruck

Pompkar

Als een stapelaar al een ‘kleine heftruck’ genoemd mag worden, dan is een pompkar de kleinste heftruck. Een pompkar wordt overigens ook wel een palletwagen genoemd, dus als je deze term tegenkomt weet je dat het over dezelfde machine gaat. Het duidelijke verschil met heftrucks en met stapelaars is echter dat de pompkar ladingen met name horizontaal kan verplaatsen. De geringe verticale verplaatsing (het optillen van de lading) is enkel bedoeld om de lading van de grond te tillen, zodat het de grond niet raakt tijdens het rijden. 

Conclusie

Je hebt nu de belangrijkste soorten heftrucks leren kennen en je hebt gelezen welke mogelijkheden de verschillende heftrucks je bieden. Naast de genoemde soorten, worden ook verreikers soms tot de heftrucks gerekend. Omdat de techniek van een verreiker in de basis anders is dan die van heftrucks hebben we die hier buiten beschouwing gelaten. 

Bij de keuze voor de juiste heftruck is het vooral belangrijk om te bedenken wat het doel is. Heb je een magazijn met daarin bijvoorbeeld speelgoed of snoep, dan is een zware diesel heftruck niet nodig en bovendien niet hygiënisch. Je hebt dan meer baat bij een kleine elektrische heftruck of misschien is zelfs een stapelaar voldoende.
Werk je echter in de bloembollen branche waarbij zware kuubskisten op hoogte moeten worden geplaatst, dan is een betrouwbare diesel heftruck wellicht toch de beste keuze. 

Twijfel je welke heftruck het beste past bij jouw bedrijf of jouw klus? Dan is het verstandig contact op te nemen met een erkende heftruck dealer die je van het nodige advies kan voorzien. 







                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: oaneseomarketeer
Aantal keer gelezen: 1101x
Toegevoegd: 19-01-2023 11:43
Gewijzigd: 20-01-2023 09:25

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3867 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!