Nieuwe deur

Opschuiven! Hier komt mijn nieuwe deur!

Nieuwe deurDenk je wel eens na over de toegangswegen van de verschillende ruimtes in je woning? Het is namelijk zeer praktisch om deze af te sluiten - en te openen - door middel van een schuifdeur. Lees hier waarom!

Waarom schuifdeursystemen?

Zodra er bij je wordt aangeklopt, zwaai je normaliter de deur open om te zien wie er is. Maar waarom zwaaien als je ook kunt schuiven? Voor diverse ruimtes in je huis is een schuifdeursysteem namelijk behoorlijk praktisch. En nog prachtig om te zien ook!

Je hebt bij schuifdeuren namelijk een ruime keuze als het gaat om het uiterlijk. Gaat je voorkeur uit naar hout, glas, metaal of kun je juist moeilijk kiezen? Deze materialen zijn namelijk ook met elkaar te combineren. Denk bijvoorbeeld aan een houten of metalen deur met een venstertje erin dat je al dan niet dicht kunt schuiven. Natuurlijk zijn geheel afgesloten deuren eveneens een mogelijkheid, net als varianten die juist volledige inkijk bieden.

Verder ben je vrij in de manier waarop je de deur monteert. Bevestig je deze aan het plafond of aan de muur? Hangend onder de opening of aan het verticale gedeelte erboven - ook wel ‘bovenop’ genoemd? Baseer je keuze op wat voor jou praktisch is en het beste bij je interieur past.

Esthetische redenen om voor een schuifdeur te kiezen

In open leefruimtes zijn schuifdeuren de perfecte roomdividers. Je schuift ze open en ze nemen geen enkele ruimte in beslag. Gesloten evenmin! Zo kun je telkens je ruimtes op elkaar aansluiten en van elkaar afsluiten wanneer de deuren al dan niet gesloten zijn.

Wanneer je de deuren sluit, geven ze, zeker voor buitenstaanders, het gevoel dat je woonruimte groter is dan in werkelijkheid. Behalve de mystiek - wat heb je te verbergen? - geeft dit ook een extra dimensie aan je huis.

En misschien heb je ook wel iets te ‘verbergen’. Niemand hoeft bijvoorbeeld je slaapkamer te zien. Hetzelfde geldt voor je washok. En wellicht heb je wel inloopkasten waarvan de inhoud het beste aan het zicht onttrokken kan worden ten bate van het uiterlijk van je interieur. Dan zijn schuifdeuren ideaal! Helemaal omdat je deze zelf kunt opbouwen en vormgeven. Nog een mooi likje verf erover en de deur gaat geheel op in zijn omgeving.

Praktische redenen om voor een schuifdeur te kiezen

We hadden het al even over je washok. Tegen je droger en wasmachine wil je niet telkens aan hoeven kijken als dat niet nodig is. Maar je wilt ze ook niet kunnen horen! Gelukkig dempt een schuifdeur het geluid van dergelijke apparaten. Een dergelijk effect kan een gordijn je niet geven, evenmin als privacy.

Privacy? Maar dat heb je voor je washok toch helemaal niet nodig? Nee, maar voor je slaap- of studeerkamer wel! En natuurlijk is een schuifdeur ook geluidsdichter dan een gordijn, zoals we net al aangaven. Ook voor je badkamer is een schuifdeur daarom een geschikte afsluiter. Ja, en opener uiteraard. Slimmerik.

Op kleinere schaal vormen schuifdeuren ook een praktische oplossing. Wie heeft zich bijvoorbeeld niet eens aan openstaande deuren van keukenkastjes op ooghoogte gestoten? Door deze te vervangen voor schuifpanelen heb je een ontzettend irritant probleem minder.

Ook zo vervelend; een harde knal als je een deur uit je hand laat vallen. Dat is op te lossen met behulp van een zogeheten softclose systeem. Deze heeft de vorm van een klein zwart kastje dat achter de schuifdeurrails wordt geplaatst. Bij de laatste tien centimeter wordt de deur tijdens het openen en sluiten automatisch afgeremd dankzij een palletje dat in het kastje schuift. Let op: het gebruik hiervan is optioneel en dus niet automatisch bij je schuifdeursysteem inbegrepen.

Tot slot kun je zelf bepalen hoe je je schuifdeur monteert en hoe breed die moet zijn! Dat doe je door deurbeslag uit te kiezen van het juiste formaat en de gewenste bevestigingsmethode. Lees daarover hieronder meer.




Hoe monteer ik een schuifdeur?

Dat is geheel afhankelijk van je wensen! Vind je het mooier om je deurbeslag goed te kunnen zien of juist niet? Daarin heb je in de praktijk heel veel keuze.

Zo heb je het deurbeslag dat ‘bovenop’ genoemd wordt. Het wordt bovenop de deur bevestigd in plaats van op de vlakke kant. Hierdoor is het gehele oppervlak van je deur goed zichtbaar. Je hoeft alleen nog maar een set uit te kiezen die aansluit op het formaat van je deur.

In veel gevallen wordt het deurbeslag wél op de vlakke kant aangebracht. Hiermee kun je je schuifdeur de gewenste sfeer meegeven. Wil je voor de hangers - de twee verticale stroken die je deur met de rails verbinden - een modern of juist een authentiek uiterlijk? Kijk goed wat het beste met je deur en je interieur overeenkomt.

Ook bestaat er deurbeslag dat perfect is voor gebruik bij inbouwkasten. Dit zit tussen deur en plafond in en is met het blote oog nauwelijks tot niet zichtbaar. Het is perfect te gebruiken op plekken waar weinig ruimte aanwezig is! Natuurlijk moeten er zich dan aan weerszijden wel panelen bevinden waar de deuren overheen kunnen schuiven.

Om terug te komen op de centrale vraag; een schuifdeur monteer je door het beslag op je deur aan te brengen. Boor gaten in de bovenkant - bovenop of op het verticale oppervlak - en schroef het deurbeslag vast. Vervolgens breng je de rails aan in je plafond of je muur en hang je hier je deur aan op. Zo simpel is het proces van het monteren van een schuifdeur!

Oké, en de deur zelf?

Tja, die zul je ook moeten kopen. Of zelf samenstellen, dat is nog leuker en nog redelijk gemakkelijk ook! Natuurlijk, je zult wel een doordacht plan moeten hebben. Een bepaalde manier waarop alle planken, platen of andere onderdelen goed samenvallen en je zult ook wel enige handigheid nodig hebben om zo’n klus te klaren.

Sowieso moet je rekening houden met het feit dat je in de bovenkant van je deur gaten moet kunnen boren om je deurbeslag aan te bevestigen. Kies daarom geen metaal of glas waar moeilijk doorheen te komen is of wat juist te kwetsbaar blijkt. Zo kun je je gereedschap en/of je deur lelijk beschadigen.

Bedenk ook goed dat je deurbeslag een maximaal gewicht kan dragen. Stem je deur hier daarom nauwkeurig op af. Daarnaast kan niet elke schuifdeur buiten hangen, in verband met het kromtrekken van het hout en het roesten van metaal. Wees daarom zeker dat je deur in zijn geheel goed tegen een stootje kan als je deze in contact met de buitenlucht wilt brengen!






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: AnnaG
Aantal keer gelezen: 2773x
Toegevoegd: 04-07-2018 11:23
Gewijzigd: 04-07-2018 23:21

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3754 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!