pinnen buitenland

Pinnen in het buitenland, aandachtspunten

pinnen buitenlandAls je naar het buitenland op vakantie gaat of je gaat daar boodschappen doen, kun je ook pinnen. Maar waar moet je aan denken als je gaat pinnen in het buitenland? In dit artikel komen de aandachtspunten bij het pinnen in het buitenland aan bod. Lees ze door en zorg dat je weet waar je op moet letten bij het pinnen.

Betalen in het buitenland

Je gaat naar het buitenland op vakantie of je gaat daar een dagje naar toe om te winkelen. Steeds meer mensen maken hier gebruik van en je kunt daar uiteraard ook pinnen. Binnen de eurolanden kun je zonder dat er extra kosten aan verbonden zijn pinnen in het buitenland en je kunt daar ook geld opnemen met je betaalpas. Ga je buiten eurolanden pinnen of geld opnemen, dan betaal je daar wel extra kosten voor. Meestal is dat een vast bedrag of je betaalt koersopslag. Zorg dat je in het buitenland altijd weet welke kosten er aan verbonden zijn, zodat je je daar op voor kunt bereiden.

Pinnen in eurolanden

Binnen eurolanden kun je met je eigen pas eenvoudig pinnen en betalen in de winkels. Nederlandse banken geven je altijd een wereldpas met een Maestro logo. Wanneer je bij een buitenlandse winkel bent en je voert dat logo in, dan kun je daar pinnen.

Pinnen en pas blokkeren

Het kan zijn dat de bank een pas blokkeert voor het betalen en geld opnemen buiten Europa. Banken zoals de ABN Amro, ASN Bank, ING, Rabobank, RegioBank en SNS doen dit. Als je naar het buitenland op vakantie gaat, buiten Europa, dan kun je dit wel aan laten zetten, zodat je de pas gewoon kunt gebruiken. Er moet per bank gekeken worden hoe dat in zijn werk gaat, want iedere bank heeft hier andere regels voor.

Noodgeld pas kwijt

In het buitenland kan het zijn dat je je pas hebt verloren, ook in Nederland kan dat gebeuren. Veel banken geven je dan de optie om toch snel over contant geld te beschikken wanneer je pas kwijt is of is gestolen. Iedere bank heeft daar andere regels voor en je kunt het beste per bank bekijken wat je dan krijgt en wat de mogelijkheden zijn. Maar let op dat er ook andere opties zijn om aan geld te komen zoals een creditcard meenemen, een reisverzekering afsluiten die ook zeker uitkomst kan bieden en familie of vrienden vragen geld over te maken via bijvoorbeeld Western Union. Er zijn dan wel kosten aan verbonden, maar zo kun je wel snel over geld beschikken en kun je je vakantie voortzetten.

Tips pinnen buitenland

Je gaat naar het buitenland en je wil daar geld opnemen of pinnen in de winkels. Hierbij een aantal tips om even goed in je op te nemen, zodat je weet waar je aan dient te denken:

  • Het is meestal voordeliger om buiten de eurolanden te betalen en geld op te nemen in de lokale munteenheid.
  • Het is verstandig om naast je eigen betaalpas ook een ander betaalmiddel mee te nemen. Je kunt hierbij denken aan een creditcard en sowieso is het verstandig dat je contant geld mee gaat nemen, zodat je de eerste dagen sowieso vooruit kunt.
  • Als je in het buitenland je pas bent verloren of hij is gestolen, zorg er dan voor dat je pas zo snel mogelijk geblokkeerd wordt en doe ook aangifte. Het is dan voor je vakantie raadzaam dat je het nummer om je pas te kunnen blokkeren op te slaan in je telefoon. Je gaat er niet vanuit dat het nodig is, maar het kan altijd gebeuren dus zorg dat je ook weet wie je dan moet bellen, zodat als het zich voordoet de boel meteen goed geregeld kan worden.
  • In het buitenland moet je vaak rekening houden met lagere dag limieten om geld op te nemen en te kunnen betalen. Een bank kan ook een beperking opleggen dus zorg dat je dat van tevoren allemaal goed uit hebt gezocht en weet wat je mogelijkheden zijn als je in het buitenland wil pinnen. 
  • Er zijn banken die een lijst bijhouden van buitenlandse banken die Maestro-betaalpassen (tijdelijk) niet accepteren en deze kun je weer opvragen, zodat jij ook weet wat jouw mogelijkheden zijn.
  • Als je naar een hotel gaat en je wil daar pinnen, let dan goed op. Je kunt hier namelijk beter betalen in de lokale munteenheid. Anders is de kans groot dat je veel meer moet betalen en dat zou natuurlijk zonde zijn.
  • Zorg dat je je pasjes goed opbergt en niet je code bij je pasje bewaart. Het kan altijd gebeuren dat je je portemonnee laat liggen of dat hij wordt gestolen zonder dat je het in de gaten hebt. Berg alles veilig op, maar soms kun je er niets aan doen en gebeurt het in een fractie van een seconde.

Banken en geld pinnen

Als je gaat pinnen of betalen in een euroland, dan gelden er vaak geen extra kosten. In eurolanden is pinnen en betalen vaak gratis. Maar buiten de eurolanden kunnen er wel kosten gerekend worden en geldt er vaak een opnamelimiet per bank. Het kan ook nog zijn dat in het buitenland de banken zelf extra kosten in rekening brengen om te kunnen pinnen. Als dat zo is, dan kun je dat bij de pinautomaat zien.

  • ABN AMRO: kosten geld pinnen per opname (in niet euro-land) 2,25 euro + 1,2 procent valutaopslag, kosten betalen per betaling (in niet euro-land) 0,15 euro + 1,2 procent valutatopslag en een opname limiet per dag van 500 euro voor pinnen en 2.500 voor betalen.
  • ING Bank: kosten geld pinnen per opname (in niet euro-land) 2,25 euro + 1 procent valutaopslag, kosten betalen per betaling (in niet euro-land) 1 procent valutaopslag en een opname limiet per dag van 500 euro voor pinnen en 2.500 euro voor betalen.
  • Knab: kosten geld pinnen per opname (in niet euro-land) 0,5 procent valutaopslag, kosten betalen per betaling (in niet euro-land) 0,5 procent valutaopslag en een opname limiet per dag van 500 euro voor pinnen en 1.000 euro voor betalen.
  • Rabobank: kosten geld pinnen per opname (in niet euro-land) 2 euro + 1 procent valutaopslag, kosten betalen per betaling (in niet euro-land) 1 procent valutaopslag en een opname limiet per dag van 500 euro voor pinnen en betalen.
  • SNS Bank, ASN Bank & Regio Bank: kosten geld pinnen per opname (in niet euro-land) 2,25 euro, kosten betalen per betaling (in niet euro-land) 0,15 euro en een opname limiet per dag van 500 euro voor pinnen en 750 euro voor betalen.
  • Triodos Bank: kosten geld pinnen per opname (in niet euro-land) 2,25 euro + 1 procent valutaopslag, kosten betalen per betaling (in niet euro-land) 0,15 euro en een opname limiet per dag van 500 voor pinnen en 3.000 voor betalen.

Veilig pinnen in buitenland

Je wil in het buitenland veilig kunnen pinnen en daar kun je nu nog wat tips voor gebruiken:

  • Zorg dat voordat je op vakantie gaat niet teveel geld op je rekening hebt staan. Boek het over naar je spaarrekening en zorg dat er alleen een bedrag op je rekening staat wat je voor de vakantie wil gebruiken. Je kunt eventueel ook een aparte rekening openen, zodat er geen extra geld op staat en geen geld afgeboekt kan worden zoals de vaste lasten. Hierdoor weet je precies wat je beschikbaar hebt op je rekening en komt er niet te staan dat je geen geld hebt (omdat er een onverwachte afschrijving heeft plaatsgevonden).
  • Zorg dat je altijd een telefoonnummer van de bank in je telefoon hebt staan. Het kan zijn dat je je pasje moet blokkeren als hij is gestolen of wanneer je hem kwijt bent. Het is dan van belang dat je je pas meteen kunt blokkeren, zodat anderen deze niet kunnen gebruiken om je rekening leeg te plunderen.
  • Het beste kun je zoveel mogelijk geld opnemen bij een pinautomaat bij een bankgebouw. Als er dan iets fout gaat dan kun je altijd binnen hulp vragen. Een medewerker kan dan met je mee kijken en kijken wat er fout is gegaan. Als je op een andere plaats geld opneemt zijn er geen mensen in de buurt die je kunnen helpen. Denk daarom aan je eigen veiligheid en zorg dat je pint waar anderen je kunnen helpen als het mis gaat.
  • Het beste kan er in een keer gepind worden, dan kun je de kosten verlagen. Zeker in landen waar ze geld rekenen voor iedere keer dat je gaat pinnen. Het is belangrijk dat je weet wat de kosten zijn van het pinnen in het buitenland en dan kun je de kosten verlagen door minder vaak te pinnen. Ook is het verstandig om van tevoren al contant geld mee te nemen, zodat je niet meteen hoeft te pinnen. Je wil misschien niet met veel geld over straat, maar je kunt het ook verspreiden over je bagage die je bij je hebt. Hierdoor is het voor jou ook veiliger en hoef je niet zo snel te pinnen.
  • Zorg dat wanneer je gaat pinnen je oplet dat er geen mensen met je meekijken en scherm bij het invoeren van je pincode alles goed af. Hierdoor zorg jij ervoor dat anderen je code niet zien. Dit afschermen doe je in je eigen land en ook in het buitenland, maak er een goede gewoonte van.





                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Hans
Aantal keer gelezen: 3412x
Toegevoegd: 08-07-2016 19:33
Gewijzigd: 25-07-2016 00:23

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3867 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!