Praktische tips voor tuinonderhoud

Praktische tips voor tuinonderhoud

Praktische tips voor tuinonderhoudNu het hartje zomer is, maken veel mensen volop gebruik van hun tuin. Maar wil je van een mooie tuin blijven genieten? Dan is het belangrijk om zo nu en dan tuinonderhoud uit te voeren. In dit artikel maken we het uitvoeren van het tuinonderhoud een stukje makkelijker door een aantal praktische tips met je delen.

Tip 1: Zorg voor gezonde tuingrond

De basis voor een mooie tuin is gezonde (voedingsstofrijke) tuingrond. Hoe mooi je je tuin ook inricht, zonder gezonde tuingrond zal de beplanting moeite hebben om goed te kunnen groeien en te bloeien.

In de natuur zorgen uitwerpselen van dieren, afgevallen bladeren en rottende beplanting ervoor dat de verbruikte voedingsstoffen worden aangevuld. Maar omdat we over het algemeen losse bladeren en rottende beplanting uit onze tuinen verwijderen, ontnemen we de mogelijkheid om de voedingsstoffen in onze tuingrond aan te vullen.

Kortom, ruim losse bladeren niet direct op en laat een dode plant vergaan. Dat is niet alleen goed voor de tuingrond, maar ook voor dieren zoals egels. Die gebruiken de bladeren om onder te schuilen.

Wil je de tuin toch liever netjes bijhouden? Dan zul je de grond vaker moeten bemesten. Dat kan overigens geheel biologisch. Bijvoorbeeld met organische mest of compost.

Bemestingstips

• Gebruik bij voorkeur alleen biologische mest.
• Bemest niet meer dan op de verpakking staat. Door veel bemesting gaat de beplanting er juist op achteruit.
• Het voorjaar is de beste periode om te bemesten.

Vraag, voordat je gaat bemesten, een hovenier om bemestingsadvies. Iedere tuin is uniek. Niet alleen qua inrichting, maar ook de grond kan verschillen. De verschillen in grond kunnen ervoor zorgen dat het een bemestingsproduct niet zomaar geschikt is voor alle soorten tuinen.

Soorten bemestingsproducten

Het bemesten van de tuingrond kun je op verschillende manieren doen. Je kunt handmatig mestkorrels plaatsen of voor vloeibare bemesting kiezen. De manier van bemesten is vaak minder belangrijk dan het daadwerkelijke bemestingsproduct. Zorg dus dat je het juiste product aanschaft en de juiste frequentie hanteert voor het bemesten. Twijfel je? Vraag dan advies aan een hovenier.

Tip 2: Zo houd je gras gezond

In het voorjaar en in de zomermaanden groeit gras zeer snel, waardoor je het regelmatig zult moeten maaien en besproeien. In het voorjaar is het belangrijk om het gras wekelijks te maaien. In de zomermaanden is eenmaal per twee weken voldoende.

De frequentie waarmee je het gras moet maaien verschilt overigens per grassoort. Zo moeten siersoorten over het algemeen vaker worden gemaaid
dan gras waarop gespeeld wordt.

Tot welke lengte moet je het gras maaien?

Een hoogte van 3 tot 4 centimeter is een prima hoogte. Wanneer je het gras korter maait, loop je het risico dat de nieuwe grassprieten beschadigen en daardoor minder mooi groeien. Echter, aan het eind van het najaar, kun je het gras wat langer later groeien. In de koudere herfst- en wintermaanden die gaan volgen, is het gras anders te kort en daardoor minder goed bestand tegen de lage temperaturen.

Waarom is grasmaaien belangrijk?

Net zoals het snoeien van bepaalde beplanting, zorgt het maaien van het gras ervoor dat de groei wordt gestimuleerd. Maar het gras gaat niet alleen sneller groeien door het maaien. Het wordt ook steviger, waardoor de dichtheid van het gazon beter wordt en de aanblik mooier.

Naast een mooiere aanblik, is het maaien van het gas belangrijk om de groei van onkruid tegen te gaan. Wanneer het gras te lang wordt, komt er minder zonlicht op de tuingrond en kunnen nieuwe grassprieten minder goed groeien. Het gras wordt daardoor dunner, waardoor onkruid de kans krijgt om te gaan groeien.

Verticuteren van gras

Naast het grasmaaien is het van belang om één keer per jaar het gras te verticuteren. Dit is een handeling waarbij je het dode gras (en eventuele dode mos) uit het gazon verwijderd. Om dit goed te kunnen doen, kun je het beste een verticuteermachine of verticuteerhark gebruiken.




Tip 3: Onkruid verwijderen

Net zoals ‘gewenste’ beplanting, heeft onkruid slechts twee dingen nodig om zich door je tuin te verspreiden: water en zonlicht. Helaas zijn deze twee dingen in de zomer volop aanwezig, waardoor het lastig kan zijn om van het onkruid af te komen.

Toch kun je een aantal dingen doen om de groei van onkruid tegen te gaan:

• Plant bodembedekkende planten, zodat onkruid minder kans krijgt om te groeien.
• Kies voor grote tuintegels, zodat het aantal voegen waarin het onkruid kan groeien beperkt is.
• Maak de voegen tussen de tegels zo smal mogelijk, hoe smaller hoe minder goed onkruid kan groeien.
• Wil je de kans op onkruid tussen je tegels geheel uitsluiten? Gebruik dan speciaal voegzand dat voorkomt dat onkruid kan ontkiemen.
• Verwijder onkruid in je tuin zo snel mogelijk. Gebruik je een schoffel? Laat het losse onkruid dat niet liggen, maar raap het op. Anders kan het ontkiemen en opnieuw gaan groeien.

Gebruik geen chemische middelen om het onkruid te bestrijden. Dergelijke middelen zijn zeer milieuonvriendelijk en lossen het onkruidprobleem alleen op korte termijn op. Dus je zult keer op keer chemische middelen in de natuur verspreiden, terwijl de beschreven acties net zo goed tegen onkruid werken, maar het milieu niet belasten.

Tip 4: Beplanting snoeien

Zoals we bij het grasmaaien al hebben benoemd, is het snoeien van beplanting van groot belang om het groen gezond te houden. Wist je overigens dat er bloemsoorten zijn die juist veel meer bloemen geven als je ze regelmatig een snoeibeurt geeft?

Doe onderzoek naar de snoeibehoefte van de beplanting

Het is niet zo dat je iedere plant of struik op dezelfde manier of met dezelfde frequentie moet snoeien. Daarom is het belangrijk dat je bij de aanschaf van de beplanting vraagt hoe je de verschillende planten en struiken moet snoeien en wat de snoeifrequentie is.

Ben je dat bij de aanschaf van de beplanting vergeten te vragen? Bel dan even het tuincentrum of de hovenier die het groen heeft geleverd. Al is het tegenwoordig ook zo dat veel informatie op Google en YouTube te vinden is.

Tip 5: Ongedierte uit je tuin weren

Wanneer je in je tuin zit heb je natuurlijk geen behoefte aan ongedierte zoals muggen, fruitvliegjes of een grote hoeveelheid spinnen. Je kunt deze diertjes op een natuurlijke manier op afstand houden.

Zo houden muggen niet van een citrusgeur. Plant dus bijvoorbeeld een citroengeranium. Deze plant geeft een citrusgeur af die muggen op afstand houdt en bijen aantrekt, omdat de plant nectar produceert. Zo help je de natuur ook gelijk een handje, want bijen hebben het zwaar.

Om spinnen en fruitvliegjes op afstand te houden kun je munt planten. Hoewel wij munt lekker vinden ruiken, hebben deze diertjes een hekel aan de geur. Goed om te weten: ook muizen houden niet van munt en blijven liever uit de buurt van deze plant.

Meer tips voor tuinonderhoud

Heb je na het lezen van de tips behoefte aan meer tips voor tuinonderhoud? Dan raden we je aan om op Google of YouTube meer tips op te zoeken. Met een zoekopdracht zoals ‘tuinonderhoud + [seizoen] krijg je zelfs vele tips voor iedere periode van het jaar.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: SjoerdH
Aantal keer gelezen: 2082x
Toegevoegd: 06-08-2020 17:43
Gewijzigd: 07-08-2020 08:41

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3740 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!