Hoe moet je een appelboom snoeien?

Hoe moet je een appelboom snoeien?

Hoe moet je een appelboom snoeien? Vraag jij je wel eens af hoe de appelboom, die in je tuin staat, gesnoeid moet worden? Je kunt in dit artikel meer lezen over hoe je een appelboom moet snoeien om de mooiste appels te krijgen en wanneer je dat het beste kunt doen.

Appelboom snoeien

Als je een appelboom wilt gaan snoeien moet je eerst weten uit welke delen een appelboom bestaat. Een appelboom bestaat uit een onderstam, een entplaats, de stam, de harttak, dan heb je nog de zijtakken en het vruchthout. Door jaarlijks de appelbomen te snoeien, die in de tuin staan, kun je er zeker van zijn dat je jaarlijks vruchten zult krijgen van een goede kwaliteit. Een goed gesnoeide appelboom zal mooie appels voortbrengen (het weer moet uiteraard ook wel meewerken). Als je een appelboom goed snoeit zal dit de gezondheid van de boom ten goede komen, maar ook de levensduur van je boom zal langer zijn. Wil je een appelboom goed snoeien dan is het zeker belangrijk dat je ook weet welke delen je moet snoeien. Wanneer het snoeien goed aan je is uitgelegd dan zul je het ook gemakkelijk zelf toe kunnen passen. Je moet ieder jaar de wildopslag van de onderstam wegsnoeien, ook de te laag hangende takken moeten weggesnoeid worden, het buikhout moet je ook goed snoeien en het verticaal groeiend rughout moet je ook niet vergeten weg te halen. De stam en de harttak moet je enkelvoudig omhoog laten groeien. Zie je dat er te ver groeiend vruchthout aan de gesteltakken gaat groeien dan moet je die inkorten tot korte takjes. Wil je weten of de knoppen die je ziet bladknoppen zijn dan zie je dat als ze spits en smal zijn, een bloemknop is dik en rond, deze groeien vaak aan kort vruchthout. Snoeien is niet alleen maar knippen en verwijderen, maar op de eerste plaats goed kijken.

Aan het uiteinde van de stam of harttak en de gesteltakken zie je vaak een stevige twijg groeien, ook wel de verlengenis genoemd. Vlak daarnaast groeit meestal nog een stevige twijg meestal een éénjarige, deze noem je de concurrent. Meestal kun je de concurrent gerust wegsnoeien.

Waarom een appelboom snoeien?

De vraag is nu waarom moet je een appelboom snoeien. Je snoeit een appelboom, omdat je er dan voor zorgt dat het licht alle delen van de fruitboom kan bereiken. Ook zal het zo zijn als je een appelboom goed snoeit dat je ieder jaar weer vruchten gaat krijgen die er gezond uit zullen zien. Als je de appelboom goed open snoeit dan kun je de vruchten ook gemakkelijk plukken. Kijk je naar een goed gesnoeide appelboom dan zie je dat de gezondheid van deze boom veel beter zal zijn, maar ook de levensduur zul je door goed snoeien verlengd zien worden.

Appelboom, de leeftijd

Heb je een appelboom die jonger is dan vier jaar dan kun je die het beste snoeien in het voorjaar rond maart en april. Als je een appelboom te vroeg gaat snoeien dan zou je hier vorstschade aan kunnen krijgen wat natuurlijk niet de bedoeling is. Heb je oudere appelbomen in de tuin staan dan kun je die al snoeien als de bladeren er af gevallen zijn. Oudere appelbomen kun je snoeien van december tot maart. Je moet nooit snoeien als het overdag vriest, want dan loop je de kans dat je vorstschade krijgt. Zwakke groeiers waar veel gemengde knoppen aan zitten kun je het beste als eerste snoeien. Dit doe je dan van december tot januari. Zitten er sterke groeiers tussen dan snoei je die beter het laatst, bijvoorbeeld in maart. Als je appelbomen vroeg snoeit dan bevorder je de groei, snoei je ze te laat dan zul je de groei afremmen. Snoeien moet je ook altijd met droog weer doen, als de snoeiwonden te lang nat blijven is er kans dat je infecties in de appelboom gaat krijgen.

Wat moet je snoeien bij de appelboom?

Bij een appelboom moet je de concurrente van de verlengenissen wegsnoeien, dit doe je omdat ze dan de open kroon niet meer in de weg zullen staan. Ook moet je de te steil geplaatste takken, de kruisende takken en gebroken of gescheurde takken wegsnoeien bij een appelboom. Als een gesteltak zware vertakkingen heeft dan moet je ook deze wegsnoeien. Je moet ook zoveel mogelijk rugtwijgen en buikhout verwijderen, het vruchthout wat naar de zijkant uitgroeit zal de meeste vruchten geven.

Wil je de groei van een appelboom bevorderen dan moet je het afhangend hout terug snoeien. Zie je een tak groeien met een gemengde knop, dan zal deze beter gaan groeien als je deze wegsnoeit en je de tak laat eindigen op een bladknop. Als je een appelboom goed hebt gesnoeid dan moet deze een vorm hebben van een piramide zodat het zonlicht ook bij de onderste takken kan. Heb je een appelboom die te sterk groeit dan is de kans groot dat de entplaats in de grond zit, je kunt dan het beste de entplaats vrij maken en de wortels die er gevormd zijn weghalen. Je moet er wel rekening mee houden dat niet al de appelbomen op dezelfde manier worden gesnoeid. De zogenoemde keukenappels( de Goudrenet en de Rode Boskoop) zijn zeer sterke groeiers en vragen om een aangepaste snoei.

Appelbomen en ziekten

Heb je de appelbomen op natte grond staan, dan heb je meer kans op vruchtboomkanker dan wanneer dit niet zo is. Heb je jongere appelbomen in de buurt van oudere appelbomen staan die aangetast zijn, dan kunnen deze ook aangetast worden. Heb je een appelboom in je tuin staan die is aangetast door bloedluis, dan is er ook meer kans dat de appelboom wordt aangetast door vruchtboomkanker.

Wanneer snoei jij de appelbomen?

  • Heb je jonge appelbomen, dus jonger dan vier jaar? Snoei dan in het voorjaar, dus rond maart of april. Als je namelijk te vroeg gaat snoeien, in december of in januari, dan kan er nog vorstschade ontstaan en dat is natuurlijk erg jammer!
  • Als je een wat oudere appelboom hebt, dan kan deze wel even wachten, je kunt dan snoeien wanneer het blad er af is gevallen. De snoei valt dan tussen december en maart. Als het overdag vriest dan kun je maar beter niet snoeien, want dan is er ook vorstschade mogelijk.
  • Het kan ook zijn dat je een zwakke groeier hebt, dit wil zeggen een appelboom met veel gemengde knoppen, dan kun je deze het beste eerst snoeien (in december of januari).
  • Sterke groeiers, dus met weinig gemengde knoppen, kunnen het beste laat worden gesnoeid (in maart). Als je de fruitbomen op tijd gaat snoeien dan bevordert dat de groei. Als je laat gaat snoeien, half april of mei, dan remt het de groei af. 
  • Je kunt het beste snoeien bij droog weer. Snoeiwonden kunnen anders namelijk lang nat blijven en die zijn weer vatbaar voor infecties.
  • Snoeien kan het beste wanneer het niet of weinig vriest.

Vind jij het snoeien, ondanks de informatie die je hebt gelezen, toch erg moeilijk? Of durf jij het snoeien niet zelf te doen? Zorg er dan voor dat je naast het lezen van de tips ook het snoeien in de praktijk een keer ziet. Het zien van het snoeien samen met de informatie kan er voor zorgen dat jij het snoeien zelf aan durft te pakken.
Wanneer de appelbomen slecht zijn onderhouden, dan kan een flinke snoeibeurt hard nodig zijn. Soms zelfs zodanig dat de boom pas het volgende jaar weer vruchten gaat dragen. Bij twijfel vraag je raad aan een tuinman. Hij zal je graag adviseren.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: E.
Aantal keer gelezen: 12912x
Toegevoegd: 27-05-2015 10:58
Gewijzigd: 22-08-2015 12:12

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3861 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!