tuin aanleggen grasmatten leggen

Tuin aanleggen? Doe inspiratie op met deze tuin ideeën!

tuin aanleggen grasmatten leggenWil je een nieuwe tuin aanleggen en heb je nog geen idee hoe je de tuin wilt gaan ontwerpen? Of heb je wel al een tuinontwerp en ben je nog op zoek naar wat ideeën om de tuin nog leuker te maken? In dit artikel vind je een aantal leuke tuin ideeën en tips om je tuin meer aan te kleden!

Landelijke tuin

Als je een wat grotere tuin hebt, kan een landelijke tuin echt prachtig zijn. Dit is een tuin die past bij het landschap er omheen en geheel rondom om de woning loopt. In de buurt van de woning is de tuin wat strakker ingericht met duidelijke belijning. Aan de buitenzijden gaat de tuin echter weer perfect op in de omgeving, omdat de lijnen dan wat losser worden en er meer beplanting is.

Bij het aanleggen van een landelijke tuin wordt voornamelijk gebruik gemaakt van natuurlijke materialen, maar ook beton zien we vaak in dit soort tuinen terug. Vaak is er een soort indeling gemaakt in meerdere vakken die verschillende functies hebben. Denk bijvoorbeeld aan een terras, een gazon, beplanting en een boomgaard. De beplanting is meestal een beetje ruig en de tuin is omsloten met hagen.

Stadstuin

Stadstuinen zijn vaak niet zo groot en bij de inrichting van de tuin ook veel aan gedaan om de tuin groter te doen lijken. Meestal wordt de tuin omsloten door een schutting die de tuin vaak nog kleiner maakt. Het is leuk om klimplanten tegen deze schutting op te laten groeien. Dit creëert niet alleen meer ruimte, maar maakt de tuin ook meteen een stuk groener. Verder is het leuk om in een stadstuin bijzondere planten te laten groeien die passen bij jouw persoonlijke smaak.

Moderne tuin

Een moderne tuin wordt gekenmerkt door duidelijke, strakke lijnen die horizontaal lopen. Er worden veel open ruimtes gecreëerd en de beplanting bestaat vaak slechts uit enkele soorten. Vaak worden enkele grote, opvallende planten in een groot open vlak geplant om te dienen als blikvangers. Materialen als RVS en Corenstaal worden veel teruggezien in dit soort tuinen.

Andere elementen die regelmatig aan een moderne tuin worden toegevoegd zijn een terras, een vlonder of een overkapping. Als er voldoende ruimte voor is, kan het ook prachtig zijn om een rechtlijnige vijver in de tuin aan te leggen. Een moderne tuin zorgt voor een rustige sfeer en straalt stijl uit.

Kindvriendelijke tuin

Als je gezin bestaat uit jonge kinderen of als er een kind op komst is, kun je ervoor kiezen om een kindvriendelijke tuin aan te leggen. Deze tuin bestaat uit een stuk gazon waar de kinderen op kunnen spelen en een terras voor de ouders. Kies voor het terras tegels uit waar de kinderen ook met blote voeten op kunnen lopen en kies voor een stevige grassoort voor het gazon.

Je kunt de kindvriendelijke tuin nog leuker maken door er een klimrek neer te zetten. Ook kun je een boom planten waar de kinderen in kunnen klimmen. Een zwemvijver is ook een leuk idee of een moestuintje waar de kinderen hun eigen plantjes kunnen zaaien.

Tropische tuin

Een tropische tuin kan echt heel mooi zijn, maar je moet er wel voor zorgen dat de tuin niet wegvalt in de omgeving. Kies daarom alleen voor een tropische tuin als je tuin geheel omsloten is of als je de tuin binnen in een kas wilt aanleggen. Op die manier kun je echt een tropische sfeer creëren en dit biedt ook minder winterharde planten een betere bescherming in de winter.

Helaas is het in ons land ’s winters te koud voor een groot deel van de tropische planten. Toch kun je echt wel een tropische sfeer creëren met behulp van bamboe en winterharde planten met een tropische uitstraling. Zo kun je bijvoorbeeld varens of planten met groot blad in de tuin planten. Maak ook een slingerend pad en werk met natuursteen en natuurelementen. Verder kun je de tuin nog decoreren met felle accentkleuren, zoals oranje of felblauw.

Romantische tuin

Het belangrijkste kenmerk van de romantische tuin is de grote hoeveelheid bloemen. Overal staan planten en groeien bloemetjes. Rozen mogen natuurlijk niet gemist worden, maar denk ook aan geraniums of lavendel. Leg een slingerpaadje aan en zorg voor een paar half verborgen doorgangen. Ook klimplantjes en verscholen beeldjes geven de tuin een romantische uitstraling.

Verder is het belangrijk om bij de romantische tuin verticaal te tuinieren. Dit betekent dat je hogere en lagere planten maakt. Als hogere planten kun je bijvoorbeeld gebruikmaken van hagen en klimplanten. Ook een boom hoort zeker thuis in een romantische tuin, want dit geeft het geheel een groen dak.

8 leuke tips voor je tuin

Heb je nog niet genoeg tuin ideeën opgedaan? Hier volgen nog een aantal leuke tips om je tuin nog mooier te maken.

Laat paddenstoelen in je gazon groeien

Een gazon bestaat natuurlijk alleen uit gras en bloemen horen hier niet in thuis. Toch kan dit soms wel een beetje saai zijn. Maar waarom zou je dit niet opleuken met wat paddenstoelen? Paddenstoelen brengen meer leven in de tuin zonder teveel op te vallen en het is ook nog eens erg origineel!

Plaats een lounge of tuin set om de tuin gezelliger te maken

In de zomer wil je natuurlijk gezellig buiten zitten met vrienden en familie. Daarom is een lounge of tuin set ook een echte must. Het geeft de tuin ook wat aankleding en maakt het wat gezelliger. Heb je maar een kleine tuin? Kies dan voor een leuk bistro set met slechts twee stoelen.

Vergeet niet om verlichting te plaatsen

Je tuin is helemaal af en je bent er superblij mee. Maar als je ’s avonds thuiskomt merk je dat het toch wel erg donker is. Dat geeft geen veilig gevoel en je kunt ’s avonds niet van je tuin genieten. Vergeet daarom niet om bij de aanleg van je tuin ook voldoende verlichting te plaatsen. Als je de juiste verlichting kiest, kan dit je tuin ’s avonds een fantastische uitstraling geven.

Zet een aantal grote vazen neer met planten of bloemen

Grote vazen met planten of bloemen passen eigenlijk wel in elke tuin. Je kun kiezen voor donkergrijze vazen voor een moderne tuin of je kunt vrolijk gekleurde vazen plaatsen in je tropische tuin. Vazen met planten of bloemen geven je tuin net even wat meer!

Plant een fruitboom, heerlijk om van te eten!

Als je een wat grotere tuin hebt en graag één of meerdere bomen wilt planten, kun je natuurlijk ook kiezen voor een fruitboom! Het is heel leuk om het fruit te zien groeien en je kunt hier ook nog lekker van eten. Een fruitboom in de tuin is ook echt fantastisch voor kinderen.

Maak gebruik van natuurlijke materialen, zoals hout of natuursteen

Natuurlijke materialen doen het ook in elke tuin goed. Zelfs als je beton en stalen wilt gebruiken, verwerk ook wat natuurlijke materialen in de tuin. Hout en natuursteen geven je tuin een natuurlijke uitstraling, waardoor je hier helemaal tot rust kunt komen.

Laat je tuin leven met wat kleur

Elke tuin heeft wel wat kleur nodig, ook al is dat slechts in kleine mate. Kies voor leuke decoratie in een knalkleur, al zijn het maar de kussens van je tuinset. Of laat overal in de tuin bloemen in prachtige kleuren groeien. Op allerlei manieren kun je kleur aan je tuin toevoegen. Zorg er in ieder geval voor dat je dit ook doet, want je wilt natuurlijk geen saaie, grauwe tuin.

Kies een tuin die bij je past

Onze laatste tip in dit lijstje met tuin ideeën is dat je altijd een tuin moet kiezen die bij je past. Wellicht heeft je broer een prachtige, moderne tuin en wil je dit graag nadoen. Maar als jij meer een romantisch dan een zakelijk type bent, is dit helemaal niets voor jou. Binnen enkele maanden ga je hier dan waarschijnlijk alweer spijt van krijgen. Kijk daarom goed naar je persoonlijkheid en bedenk van wat voor soort tuin jij het meest kunt genieten.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Rowanblom
Aantal keer gelezen: 18546x
Toegevoegd: 02-02-2016 23:22
Gewijzigd: 29-02-2016 23:10

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3776 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!