Zwembad

Hoe maak je het zwembad winterklaar?

ZwembadZwembaden, hartstikke leuk in de lente, zomer en mogelijk nog in de nazomer maar wat moet je er in de winter mee? Een binnenzwembad kan je natuurlijk het hele jaar door blijven gebruiken maar een buitenbad dient echt voorbereid te worden op de winter. Hoe je dat doet lees je in dit artikel!

Zwembad winterklaar maken

Er zijn een aantal specifieke aspecten die er voor kunnen zorgen dat je zwembad de winter niet goed doorkomt. Het belangrijkste aspect is de waterstand, ook wel waterbalans genoemd. Voor aanvang van de winter is het zaak om het water schoon en helder te krijgen alvorens je het zwembad winterklaar maakt. Dit is makkelijk voor elkaar te krijgen met een zwembadstofzuiger. Dit is enorm belangrijk omdat dit de kwaliteit van het hele zwembad kan beïnvloeden.

Waterstand verlagen

In de winter kan het regelmatig ijskoud worden en zal het water in je zwembad bevriezen. Specifieke onderdelen van een zwembad zijn erg gevoelig voor vorst. Denk daarbij aan de skimmers, inspuiters, pompen en dekrol. Deze onderdelen dienen dan ook beschermt te worden tegen de vorst en daarom is het zaak om de waterstand in het zwembad te verlagen tot onder de skimmers en waar mogelijk spuiters. Het laten zakken van de waterstand is mogelijk met een backwash-functie op het filtervat. Beschik je niet over deze functie, dan is het handig om gebruik te maken van een dompelpomp. Na het laten zakken van de waterstand is het noodzakelijk om de wanden boven de waterrand schoon te maken zodat hier in de winter geen vuil kan blijven hangen.

Techniekinstallatie voorbereiden

Na het verlagen van de waterstand is het noodzakelijk dat de installatie klaargemaakt wordt voor de winter. Ook de installatie is een erg gevoelig onderdeel van het zwembad en ook niet het meest voordelige onderdeel. Let er dus goed op dat je de installatie van je zwembad goed voorbereid op de winter alvorens de winter zijn intrede te laten doen. De volgende stappen dienen te worden ondernomen:

  • Draai de koppelingen los van bijvoorbeeld de pomp en de kraan
  • Verwijder alle 0-ringen en bewaar deze op een droge plek
  • Het filtervat aftappen via de aftapplug aan de onderkant
  • Vervang waar nodig het filtermedium. (meestal na 5 jaar)
  • Schroef de drukmeter, waar aanwezig, los en tap de zwembadverwarming af
  • Haal tenslotte al het water uit de filterpomp middels de aftapplug

Het leidingwerk droogblazen

Na de techniekinstallatie is het zaak om alle leidingen goed droog te blazen. Je hebt nu alles losgekoppeld van de leidingen en nu is het zaak om de leidingen zelf goed droog te maken voor de winter. Voorkom dat je leidingen bevroren raken in de winter en scheuren of schade krijgen doordat er nog vocht aanwezig was in de leiding. Het droogblazen van de leidingen is mogelijk met een compressor. De leidingen zelf kunnen worden afgesloten met een winterstop om te voorkomen dat er zich nog vocht ophoopt in de leiding. De skimmers kun je afsluiten met een Gizmo.


Winterdrijvers gebruiken om vorst te voorkomen

Winterdrijvers zorgen ervoor dat vorst zich kan ophopen zonder dat het zwembad er schade van ondervind. Het aantal winterdrijvers dat nodig is hangt af van de grootte van je zwembad. Je bent nu bijna klaar met het winterklaar maken van je zwembad.

Overwinteringsvloeistof toevoegen aan het zwembad

Wanneer het zwembad een langere periode achtereen niet in gebruik genomen wordt, kunnen er zich algen en andere bacteriën zich ophopen in het zwembad. Om het water in het zwembad stabiel te houden en deze algen te weren is er een overwinteringsvloeistof verkrijgbaar. Deze vloeistof houdt de groei van algen tegen en bestrijd ook kalkafzettingen om er voor te zorgen dat het zwembad in goede conditie blijft.

Het zwembad goed afdekken

Het zwembad is nu op één aspect na winterklaar. Het afdekken van het zwembad is zowel de laatste als mogelijk de belangrijkste handeling voor het winterklaar maken van je zwembad. Het afdekken van een zwembad kan het beste met een winterzeil waarbij algen niet de kans krijgen om het water te infecteren. Een winterzeil is lichtdicht waar een bladernet of andere afdekkingen dit vaak niet zijn. Uiteindelijk zal je zonder winterzeil een vies, groen water te zien krijgen bij het weghalen van het bladernet of andere afdekking.

Je bent nu klaar met het winterklaar maken van je zwembad. Door de bovenstaande stappen goed op te volgen blijft de conditie van je zwembad in orde en kan je weer een zomerseizoen genieten van een heerlijke verfrissing!

Je zwembad en tuin onderhouden

Het onderhouden van je tuin is een bezigheid waar niet iedereen even vrolijk van wordt. Dat valt enigszins te begrijpen en daarom willen we je van wat tips voorzien. Dit stuk hebben we dan ook onderverdeeld in een onderdeel voor het onderhouden van je zwembad en het andere deel voor het onderhouden van je tuin. Wil je weten hoe je de tuin en het zwembad kan onderhouden zonder dat je er veel tijd aan kwijt bent? Lees dan verder!

Het onderhouden van je zwembad

Zwembadonderhoud is iets wat altijd aan bod komt bij het hebben van een zwembad, groot of klein. Een zwembad is nou eenmaal een leuke toevoeging voor je tuin maar vergt ook wat onderhoud. Zonder zwembadonderhoud zal de gezondheid van de zwemmer in gevaar komen en zal de kwaliteit van het hele zwembad zich niet ten goede ontwikkelen.

Het onderhouden van je zwembad kan al met een paar chemicaliën, namelijk chloor, pH min & plus, anti-alg en vlokmiddel. Deze vier chemicaliën zorgen er met elkaar voor dat je zwembad vrij blijft van bacteriën, algen en andere viezigheden. Chloor is er in verschillende vormen verkrijgbaar. Zo kan je chloorblokjes plaatsen in de skimmers waar het chloor zich automatisch mengt met het water, dit hoeft slecht vervangen te worden wanneer het chloor op is. De andere chemicaliën hoeven slechts een enkele keer toegevoegd te worden om de waarden in het zwembad op orde te brengen. Al het zwembadonderhoud is hier te verkrijgen.

Het onderhouden van je tuin

Het onderhouden van je tuin is iets wat per tuin verschillend ingevuld kan worden. Een kleine tuin of een tuin met veel betegeling hebben minder onderhoud nodig dan een tuin met veel groen of een hele grote tuin. Dit spreekt natuurlijk voor zich. Je kan simpelweg een hovenier inhuren en dit aan hen overlaten of je kiest er voor om het onderhoud in eigen handen te nemen. In de winter zal het onderhoud van je tuin minder tijd vergen dan in de zomer en met een uurtje per week kom je al heel ver. Zorg voor een standaard tuin-uurtje en je tuin zal er altijd mooi uitzien! De laatste trend voor de tuin al gezien? Bekijk hier houten vloeren voor je tuin!


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: info-hoeseo-nl
Aantal keer gelezen: 2830x
Toegevoegd: 20-10-2017 09:57
Gewijzigd: 20-10-2017 15:52

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3797 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!