Hoe een Catalpa snoeien?

Hoe een Catalpa snoeien?

Hoe een Catalpa snoeien? Heb je een Catalpa of een Bolcatalpa in de tuin? Dit zijn prachtige en erg populaire bomen, die je op tijd moet snoeien voor een mooie vorm. Maar heb je enig idee wanneer je de Catalpa moet snoeien en hoe je dit het beste aan kunt pakken? In dit artikel wordt het allemaal uitgelegd en dan kun jij de Catalpa goed onderhouden, snoeien en genieten van een prachtige boom!

Catalpa boom

De Catalpa is een prachtige boom die erg populair is. Je ziet hem veel op stam gekweekt, dit is dan de bolvormige Catalpa. Veel mensen hebben deze in de voortuin of achtertuin staan. Je kunt de Catalpa goed herkennen, het is een bladverliezende boom en heeft hartvormige bladeren. Als je mooie architectuur in de tuin wilt, dan is de bolvormige groei van de Catalpa een mooie aanvulling op je tuin, zelfs een aanrader! Het is ook een gemakkelijke boom, want hij heeft nauwelijks onderhoud nodig.

Standplaats Catalpa

Je kunt de Catalpa het beste plaatsen op een warme plaats. Het beste is het wanneer deze uit de wind kan worden geplaatst. Als hij op een zo warm mogelijke plaats staat, heb jij een grotere kans dat de bloemen gaan bloeien. Het enige wat je wel af en toe moet doen, is het snoeien van de Catalpa.

Soorten Catalpa’s

Er zijn twee soorten van de Catalpa. Zo heb je de Bolcatalpa. Dit is een kleine boom met een ronde vorm. Maar je hebt ook de trompetbomen. Deze kunnen tot wel 15 meter hoog worden. Je wilt de bomen natuurlijk zo goed mogelijk in vorm houden en daarvoor moet je ze op tijd snoeien. Je snoeit de Catalpa’s op verschillende momenten. De bol variant kun je het beste snoeien in de maanden februari of maart, de grotere trompetboom in oktober of november. Let goed op dat je de Catalpa niet gaat snoeien als het vriest. Hierdoor kunnen de verse wonden namelijk bevriezen en dan kunnen de takken sneller scheuren.

Hoe snoei je de Catalpa?

Een Catalpa heeft zachte en veerkrachtige takken. Het is een erg sterke boom. Als je de Catalpa ieder jaar gaat snoeien dan zorg je dat er iedere keer weer frisse en nieuwe scheuten komen. Heb je een bolvormige Catalpa? Dan kun je het beste snoeien met een scherpe snoeischaar, dan knip je de tak net boven een oog schuin af. Dit is namelijk het oog wat uit gaat groeien tot een nieuwe tak. Je kunt voorkomen dat hij uit vorm raakt en te groot wordt, daarom snoei je de Catalpa op tijd.

Mocht je nu de keuze maken en de Catalpa niet willen snoeien, houd er dan wel rekening mee dat de kroon van de boom rommeliger kan worden en ook erg vol kan worden. Als je hem wel snoeit, dan zie je in mei/juni mooie hartvormige blaadjes ontstaan.

De trompetboom snoeien

Als je de trompet variant hebt van de Catalpa, dan hoef je deze niet perse te snoeien. Het is alleen wel van belang dat je de dode takken gaat verwijderen.



Reden om voor de Catalpa te kiezen

De Catalpa kan muggen en vliegen verjagen. Heb je daar veel last van? Dan kun je de Catalpa in je tuin plaatsen en zelf ervaren of het werkt! Je kunt de boom dan het beste dicht bij het slaapkamerraam plaatsen.

Bloemen Catalpa bloeien lastig in Nederland

Wat jammer is aan de Catalpa, is dat in Nederland de bloemen niet zo gemakkelijk bloeien. Dit heeft te maken met ons wisselende klimaat. De bloemen komen daardoor pas laat of helemaal niet in ontwikkeling. Maar wanneer het klimaat gunstig is en de warmte blijft aanhouden, dan zie je bij de Catalpa mooie witte bloemen met gele en paarse accenten die in trosjes aan de boom hangen. Het is ook mogelijk dat de Catalpa peulvormige vruchten draagt. Deze komen in Nederland alleen maar weinig voor.

Enten van de Catalpa

Meestal wordt de Bolcatalpa geënt op een onderstam. Als je deze gaat aanplanten dan is het goed om meteen alle takken van een jonge boom terug te snoeien tot ongeveer 5 cm boven de plaats waar hij is geënt. Dit draagt er aan bij dat je een goed vertakte kroon krijgt. Meestal zie je dat bij de plaats van het enten de stam wat dikker is, meestal is hij ook nog met zwarte was ingesmeerd. Je hoeft de Bolcatalpa die in de pot is gekweekt niet meteen terug te snoeien, dit hoeft pas op het standaard snoeimoment.

Hoe kun je de Catalpa boom het beste snoeien?

Als je de Catalpa boom hebt, de trompet variant, welke tot wel acht meter hoog kan worden, dan kun je deze maar beter goed onderhouden, zeker als je hem niet te groot wilt hebben. De meeste bomen mag je in de winter snoeien maar de Catalpa niet. Deze kan namelijk snel bevriezen. Nog een paar tips om de Catalpa te snoeien:

  • Als je meerdere Catalpa’s bij elkaar hebt staan kun je het beste beginnen met bomen met een gelijke stamhoogte. Daarvoor dien je te weten dat de dikte en kroongrootte naar elkaar toegroeien, de stamhoogte zal niet veranderen.
  • Als je een Catalpa gaat kopen, kies dan altijd een Catalpa uit waarbij de takken goed rondom een kroon vormen. Als je jonge bomen gaat planten, snoei deze dan meteen terug als je ze hebt geplant. Hierdoor zal hij meteen vertakken en een mooie volle kroon vormen.
  • Wist je dat de Catalpa’s laat uitlopen? Soms kan het wel tot eind mei duren voordat je ziet dat de boom in het blad gaat komen.
  •  Als het erg heet is, dan kan de Catalpa verleppen. Het is dan belangrijk dat je deze takken weg gaat knippen. Het is namelijk zo dat de Catalpa op deze dagen meer water verdampt dan wat hij opneemt. Dan zie je ook luchtbellen in de vaten.
  •  Het kan zijn dat de Catalpa’s ineens geen groen blad meer hebben, er is dan vaak een witte waas aanwezig. Dit noemen we ook wel een zomerse kwaal, genaamd meeldauw. Dit is niet altijd mooi om te zien, maar de boom zal er niet dood van gaan.





                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: IngeV
Aantal keer gelezen: 56999x
Toegevoegd: 26-03-2015 13:17
Gewijzigd: 08-08-2015 14:07

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3867 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!