Tips voor het kiezen van een tuinafscheiding.

Tips voor het kiezen van een tuinafscheiding

Tips voor het kiezen van een tuinafscheiding. Een omheining is een noodzakelijke toevoeging aan elke tuin, die zowel veiligheid als privacy biedt. Het kiezen van de juiste omheining kan echter een ontmoedigende taak zijn.

Er zijn een verscheidenheid aan materialen, stijlen en hoogtes om uit te kiezen, en de opties kunnen eindeloos lijken. Gelukkig zijn er een paar tips die kunnen helpen het proces gemakkelijker te maken.

1. Houd rekening met de stijl van je huis

Een tuinafscheiding is meer dan alleen een grens voor je buitenruimte. Het is een verlengstuk van je huis, en als zodanig moet het een aanvulling zijn op het bestaande ontwerp van je huis. Als je bijvoorbeeld een modern huis hebt, zal je een hek willen kiezen met strakke lijnen en een minimalistische uitstraling. Denk bijvoorbeeld aan een metalen of glazen afzetting. Als je een traditioneel huis hebt, zal je waarschijnlijk een klassieke houten omheining of een hekwerk met een meer sierlijke details kiezen. Houd bij het kiezen van het ontwerp ook rekening met het vereiste onderhoud van verschillende soorten hekken. Sommige houten hekken vereisen op den duur beitsen of schilderen, terwijl metaal en glas hekken minder onderhoud vergen. Denk daarnaast ook niet aan de algemene stijl van je huis en tuin; kies een omheining die je bestaande omgeving zal complementeren dan wel mooier zal maken. Zo geniet je voor de komende jaren van je nieuwe afscheiding.

2. Beslis over het soort materiaal

Het type materiaal voor je omheining is een van de belangrijkste beslissingen die je zult maken. Hout, vinyl, en aluminium zijn allemaal populaire keuzes, elk met hun eigen karakteristieken, voordelen en nadelen.

  • Houten hekken zijn een klassieke keuze die zowel privacy en veiligheid kan bieden. Omheiningen worden in heel veel verschillende houtsoorten aangeboden, waarmee houten hekwerken bij veel stijlen en wensen kunnen aansluiten. Denk bijvoorbeeld aan een kastanjehout omheining, Douglas en Vuren. Hout kan makkelijk worden geschilderd of gebeitst, waardoor een houten hek makkelijk aan je huis en omgeving is aan te passen. Let wel op, sommige houtsoorten vereisen regelmatig onderhoud om de duurzaamheid van het hekwerk te verlengen.
  • Dubbelstaafmat of spijlen hekwerken worden steeds populairder omdat het weinig onderhoud vergt en lang meegaat. Het is ook beschikbaar in een verscheidenheid van stijlen en kleuren, waarmee het vrijwel bij elk pand past. Afhankelijk van het materiaal kan een spijlen hekwerk wel flink in de papieren lopen. Vergelijk dus goed soortgelijke hekwerken bij diverse aanbieders.
  • Ketting-link hekken zijn een praktische keuze voor veel huizen, vooral als je kleine kinderen of huisdieren. Ze zijn betaalbaar en gemakkelijk te installeren, en ze bieden een goede zichtbaarheid. Ketting-link hekken zijn daarentegen niet zo privé als andere opties.

3. Kies de juiste een hoogte van het hekwerk

Naast het kiezen van de stijl, speelt de hoogte van de afscheiding ook mee in de uiteindelijke uitstraling en praktisch gebruik van het hekwerk. Bij het kiezen van een schutting hoogte, zijn er een paar dingen te overwegen. Denk als eerste na over het doel van het hek. Als je op zoek bent naar veiligheid, zal een hoger hek effectiever zijn. Als het je vooral om de esthetiek gaat, is een kortere omheining wellicht een betere optie. Houd daarnaast ook rekening met de hoogte van je huis. Een hoger hek kan uit proportie lijken naast een kleine bungalow, terwijl een korter hek verloren kan gaan achter een groot huis met twee verdiepingen. Ook de omgeving waarin je woont kan meespelen in de uiteindelijke hoogte van het hekwerk. Zo kan een hoge omheining in een rustige buitenwijk misplaatst lijken, terwijl een laag hekwerk in een drukke stadswijk juist passend kan zijn.


4. Houd rekening met de kosten

Schuttingen en hekwerken worden al tegen een aantal tientjes per vierkante meters aangeboden, terwijl bij andere aanbieders de prijzen veel hoger zijn. Uiteraard zit hier een verschil in het materiaal, de afmeting en soort schutting. Bij het maken van je beslissing is het daarom belangrijk om bijkomende kosten van de schutting, installatie en onderhoud mee te nemen in je overweging.
Houten hekken zijn een populaire keuze voor veel huiseigenaren, maar ze vereisen een regelmatige behandeling om hun uiterlijk te behouden. Metalen hekken zijn onderhoudsarm, maar kunnen duurder zijn om te installeren. PVC hekwerk is een aantrekkelijke en duurzame optie die valt ergens tussen in termen van prijs. Door een goede lijst te maken met de kosten, weet je exact hoeveel je nu én in de toekomst kwijt bent aan je nieuw hekwerk.

5. Het toevoegen van een poort

Dien je makkelijk via je hekwerk toegang te hebben tot je tuin of weide? Vergeet dan bij het samenstellen van je omheining geen poort toe te voegen. Er zijn veel verschillende opties beschikbaar. De juiste keuze voor je huis zal afhangen van een verscheidenheid aan factoren. Heb je bijvoorbeeld kinderen of huisdieren? Dan wil je dat de poort helemaal is afgeschermd, zodat je zorgeloos de kinderen of dieren in de tuin kan laten rondlopen. Vergeet bij het kiezen van de juiste poort ook niet te kijken naar de juiste beveiliging. Wil je een poort met een enkel slot? Of juist meer. De mogelijkheden zijn groot. Vraag de opties na bij andere aanbieders. Zo weet je dat je het juiste hekwerk kiest dat volledig aansluit op je wensen.

6. Vraag meerdere offertes op

Beslissen over de juiste tuinafscheiding voor je huis kan een moeilijke beslissing zijn. Er zijn zo veel verschillende opties die er zijn, en het kan moeilijk zijn om te weten welke geschikt is voor jou. Een manier om je keuzes kleiner te maken, is het opvragen van offertes bij meerdere schuttingaanbieders. Dit geeft je de kans om prijzen en diensten te vergelijken, en om een gevoel te krijgen voor de aanpak van elk bedrijf met betrekking tot klantenservice. Het is ook belangrijk om de tijd te nemen om online reviews te lezen. Dit geeft je een idee van wat andere klanten hebben ervaren. Zo voorkom je dat je een fout maakt en bijvoorbeeld te veel voor je omheining betaald. Door de tijd te nemen om onderzoek te doen, kun je er zeker van zijn dat je de beste beslissing neemt.

Met bovenstaande tips wordt het uitzoeken van een nieuw hek voor je weide of tuin kinderspel. Door het volgen van de stappen en te kijken naar je wensen en behoeften kies jij eenvoudig een hekwerk waar je jarenlang plezier van zal hebben. Veel succes!


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Monica
Aantal keer gelezen: 194x
Toegevoegd: 19-07-2022 09:00
Gewijzigd: 26-07-2022 08:02

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3250 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!