Hoe moet je de pruimenboom snoeien?

Hoe moet je de pruimenboom snoeien?

Hoe moet je de pruimenboom snoeien? Het snoeien van een pruimenboom lijkt misschien heel lastig. Maar heb je het wel eens gedaan? Als je een pruimenboom hebt is het belangrijk dat je weet hoe je hem goed moet snoeien. Als je eenmaal weet hoe het werkt, dan kun je ieder jaar weer van deze kennis gebruik maken en zorgen dat de pruimenboom er weer goed uitziet en kan zorgen voor goede vruchten in het komende jaar!

Wat zijn pruimen?

Pruimen zijn heerlijke en gezonde boomvruchten. Ze worden erg veel uit de hand gegeten, maar je kunt ze ook inmaken, je kunt er jam van maken, ook pruimen gemengd in een kom yoghurt is een heerlijk en gezond toetje. De pruimen horen bij het steenfruit. De bomen vragen maar weinig onderhoud en zijn gemakkelijk te snoeien en kweken.

Het snoeien van de pruimenboom

Het snoeien van de pruimenboom dient te gebeuren in de maand augustus. Het beste kun je de pruimenboom snoeien zo snel mogelijk na de oogst. De bomen zijn namelijk erg gevoelig voor besmetting met de loodglansschimmel. De schimmel is in de maand augustus het minst actief en daarom heeft het snoeien van de pruimenboom in deze maand de voorkeur.

Hoe snoei je de pruimenboom?

Je hoeft de pruimenboom niet te snoeien om de vruchtdracht positief te beïnvloeden, zoals dat bij veel andere fruitbomen wel het geval is. Het is van belang dat de boom zich goed kan ontwikkelen. Daarom dien je bij de pruimenboom de kruisende en de schurende takken te verwijderen. Er moet een goede verdeling gemaakt zijn voor de gesteltakken. Hoe doe je dit met de takken?

  • Wanneer de takken sterk doorgezakt zijn, dan kun je deze op het buitenoog insnoeien.
  • Als takken te stijl zijn, dan kun je deze een beetje buigen in een maximale hoek van 50 graden (dit zal de vruchtdracht ten goede komen).
  • In het voorjaar kun je de vruchtzetels uitdunnen (wanneer deze zijn gevormd).

Namen van de pruimenboom

De Europese pruimenboom heeft een wetenschappelijke naam, namelijk de Prunus domestica. Deze horen bij het steenfruit, net als de kersen, perzik, nectarine en de abrikoos.

Vruchten bevorderen

Om sneller vruchten te hebben kun je de pruimentakken uitbuigen. Daarbij zijn er in totaal vier of vijf gesteltakken bij de stam. Deze staan in een stand van 65-80 graden ten opzichte van de stam. Wanneer je een oudere pruimenboom hebt dan mogen de gesteltakken iets zakken. Het belangrijkste is wel dat ze net boven het horizontale blijven. Als je naar het vruchthout kijkt aan de stam van de pruimenboom, boven deze 4-5 gesteltakken, dan herken je de horizontale stand, dit is het beste.

Hoe vaak snoei je een pruimenboom?

Op het moment dat je een pruimenboom hebt, en hij draagt weinig of geen vruchten, dan zal hij door het snoeien niet meer vruchten gaan dragen. De snoei heeft daarop geen invloed. Als je een pruimenboom een keer een jaar niet snoeit, is dat ook niet erg. Er zijn namelijk ook pruimenrassen die een snoei niet goed verdragen en afsterven zoals de Reine Victoria, de Queen Victoria ook wel beter bekend.

Wat kun je verwijderen bij de pruimenboom tijdens het snoeien?

Als je de pruimenboom gaat snoeien, dan zijn er een paar delen die je mag verwijderen. Om te beginnen gaat het over de wild opslag van de onderstam, maar ook de afgebroken en dode takken. Als er te dikke takken aanwezig zijn bovenaan de stam of aan de hart tak dan mag je deze ook verwijderen. Ook de takken die bij het uitbuigen uitbreken kunnen weggesnoeid worden. Kruisende takken mogen ook verwijderd worden, maar ook de verticaal groeiende rug twijgen die veel licht wegnemen mag je verwijderen. Als er omhoog groeiende takken zijn langs de stam dan kun je die ook verwijderen. Als een tak is aangetast kun je deze ook verwijderen. Als er nog vruchten aanhangen die verschimmeld zijn bijvoorbeeld, dien je die ook te verwijderen.

Snoeigereedschap bij de pruimenboom

Als je de pruimenboom gaat snoeien dan heb je daar speciaal gereedschap voor nodig. Om te beginnen dient het gereedschap altijd goed scherp te zijn. Als je gereedschap niet scherp genoeg is dan kun je de takken beschadigen en dat moet je uiteraard te allen tijde proberen te voorkomen. Bij grote wonden kan een pruimenboom ook gevoeliger worden voor bijvoorbeeld schimmels. Snoeischaren en mesjes die je gaat gebruiken bij het snoeien van de pruimenboom dienen dus altijd scherp te zijn en ze moeten ook schoon zijn om het risico van besmetting zo klein mogelijk te houden.

Als je dikkere takken gaat snoeien, dan kun je een grotere snoeischaar hanteren. Deze knippen wat gemakkelijker door de dikkere takken heen en dan kun je de tak ook in een keer verwijderen. Als je nog een kleine pruimenboom hebt dan is een kleine snoeischaar vaak voldoende. Je kunt altijd advies vragen voor de pruimenboom als je een snoeischaar gaat kopen, hij moet namelijk passen bij de maat boom die je hebt, zodat je beschadigingen kunt voorkomen.

Waarom takken uitbuigen bij snoeien pruimenboom?

Tijdens het snoeien van de pruimenboom kun je een aantal takken uitbuigen. Hierdoor ga je er voor zorgen dat de boom meer ruimte krijgt bij de takken en de stam. Er kunnen dan meer vruchten groeien aan de pruimenboom.

Stapsgewijs pruimenboom snoeien

Als je bij de pruimenboom staat, dan ga je vanaf de stam naar de hoofdtak. Dan volg je de zijtakken. Dan dien je zoveel mogelijk van de stam af snoeien, hierdoor kan de boom goed herstellen nadat je klaar bent met snoeien. Haal niet al teveel kleine takjes weg. Het is voor je pruimenboom zelf beter als je een grotere tak snoeit.

Begin in ieder geval met de dode en de gekneusde takken. Daarbij kun je het beste de stam van onderaf snoeien (uitlopers aan de onderkant weghalen, zoveel als mogelijk).

Nadat je klaar bent met snoeien dien je alle wonden te controleren. Mocht er een grote wond zichtbaar zijn, dan kun je deze insmeren met een wondhelend middel. Hierdoor zorg je er voor dat er een beschermend laagje opkomt tegen schimmels. Je dient ook vruchten die niet gezond zijn weg te halen, want deze kunnen anders schimmels veroorzaken bij je pruimenboom. Dit moet altijd voorkomen worden. Bij een grote pruimenboom is het handig dat je met twee personen werkt. De ene kijkt, staat op afstand van de boom, kan dan aanwijzingen geven en de ander snoeit de verkeerd groeiende tak of de zieke tak. Je kunt uiteraard ook alleen werken, maar dan moet je vaak ladder op en af, want snoeien is niet alleen knippen, maar ook heel veel kijken hoe de vorm van de boom wordt als je een bepaalde tak verwijdert.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: IngeV
Aantal keer gelezen: 43674x
Toegevoegd: 24-03-2015 13:38
Gewijzigd: 15-08-2015 20:55

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3867 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!