Bestrating tuin

Bestrating tuin, aanleg en voordelen

Bestrating tuinWil je graag bestrating in de tuin aanleggen? Lees hier dan nu meer over de mogelijkheden en over de voordelen.

Een onderhoudsarme tuin

In een tijd waarin veel mensen overdag werken en slechts enkele uurtjes in het weekend tijd hebben om de tuin te onderhouden, is een onderhoudsarme tuin de oplossing om toch voor een huis met een tuin te kunnen kiezen. Bij de aankoop van een huis kijken veel mensen of het huis instapklaar is. Men heeft weinig tijd om vele uren te klussen in en rondom het huis, zowel bij een huurwoning als bij een koopwoning. Ziet een tuin er onderhoudsarm uit, dan zal dit voor veel mensen een pluspunt zijn.

Een onderhoudsarme tuin zal opvallen door de bestrating van de tuin, waardoor er geen gras gemaaid hoeft te worden, er hoeft niet gespit en geschoffeld te worden om het onkruid te verwijderen, want er zal geen of bijna geen onkruid groeien. Een goed aangelegde bestrating met een paar aantrekkelijke bloempotten en bloembakken als blikvanger behoeft geen wekelijks onderhoud. Let er op wanneer je veel bestrating aanlegt in je tuin dat je rekening houdt met de waterafvoer. Laat jij de bestrating aanleggen dan zal diegene jou op de voorbereidingen wijzen voordat er tot de bestrating wordt overgegaan. Voor een optimaal en blijvend mooi resultaat zijn de voorbereidingen niet weg te denken. Bestrating aanleggen is dus meer dan een stoep leggen!

Bestrating, welke kies je?

Je bent er zeker van dat jij je tuin wilt (laten) bestraten. Dan komt het volgende probleem. Voor welke bestrating ga je kiezen? Het aanbod van diverse soorten bestrating is groot. Je kunt kiezen uit tegels, groot en klein, vierkant en rechthoekig, maar ook uit klinkers, groot of klein. Het is aan te raden om diverse soorten eerst te bekijken en niet voor de eerste de beste tegels of klinkers te gaan.  Je moet een stukje van de bestrating in de praktijk zien liggen en je moet niet uit gaan van één tegel of één klinker. Je moet enkele tegels of klinkers bij elkaar zien liggen om te kunnen oordelen. Kijk wat jij belangrijk vindt en houd daar rekening mee. Dat kan zijn de kleur, de grootte van de klinker of tegel, de prijs, de grootte van de voeg, de gladheid, de uitstraling van de bestrating, het onderhoud. Past deze moderne tegel bij jouw karakteristieke woning, of is die oude klinker een betere keuze? Je kunt online kijken, maar houd er dan rekening mee dat er wat kleurverschil kan zijn in wat je op je scherm ziet en de tegel of klinker als deze is gelegd.

Bestrating tuin, de voordelen

Bestrating van je tuin kent vele voordelen. Denk bijvoorbeeld aan het onderhoud, bestrating heeft weinig onderhoud nodig en kan indien nodig worden schoon gespoten. Zorg er voor dat de voeg niet groot is, zodat daar geen of weinig onkruid tussen kan groeien. Heb je bestrating die bestaat uit oude klinkers die niet allemaal dezelfde maat hebben, dan heb je veel meer kans op onkruid tussen de voegen. Bij bestrating die bestaat uit tegels heb je geen last van onkruid tussen de voegen, omdat de voegen er niet zijn, ten minste niet zodanig dat er iets tussen kan groeien.

De voegen worden dichtgesmeerd, niet met zand maar met bijvoorbeeld voegmortel en jouw bestrating lijkt één groot geheel. Het spreekt vanzelf dat wanneer je kleine klinkers gebruikt voor bestrating dat de stoep of het terras dan veel drukker lijkt dan wanneer je grote tegels gebruikt voor het bestraten van je tuin. Met een mooie bestrating creëer je meerwaarde voor je huis. Je kunt zonder problemen tuinmeubels buiten plaatsen, ze zakken niet weg in de modder als ze op een mooie bestrating staan. Je loopt minder of geen zand en vuil meer het huis in met tuinbestrating. Je hebt na plensbuien geen last van plassen water in de tuin, ten minste als je voor een goede afwatering zorgt, voordat jij de bestrating laat aanleggen of zelf aanlegt.



Naast het weinige tot geen onderhoud is bestrating ook nog eens heel duurzaam. Bloempotten en bloembakken, een barbecue enz. staan op een stabiele ondergrond als je kiest voor bestrating van je tuin. Een tegel slijt niet snel en een klinker slijt niet, deze laatste wordt vaak mooier naarmate deze ouder wordt. Je maakt dus eenmalige kosten voor de bestrating van je tuin.

Bestrating tuin met tegels, de aanleg

Ga je deze klus zelf uitvoeren of besteed jij het bestraten van je tuin uit? Denk er aan dat het lichamelijk een heel zware klus is. Kies je voor tegels dan heb je de keuze uit betonnen tegels, dit zijn de goedkoopste, gevolgd door gebakken tegels en als duurste de natuurtegels. Je hebt tevens zand, voegmiddel en banden om de bestrating te omranden nodig. Laat jij de bestrating aanleggen dan komen er de kosten van het uurloon bij. Bij de aanleg van bestrating dien je er rekening mee te houden dat het geheel ongemerkt een beetje afloopt. Zorg ook voor een voeg, want tegels werken door weersinvloeden. Gebruik banden zodat de tegels niet gaan verschuiven. De aanleg:

  • Je meet het stuk grond op dat je wilt bestraten
  • Je graaft de grond vervolgens 15 tot 20 cm af
  • Je brengt geel zand aan en egaliseert het stuk
  • Je brengt de kantomsluiting aan, zodat de tegels niet gaan verschuiven
  • Gebruik een rubberen hamer om de tegels erin te tikken
  • Gebruik zand of een voegmiddel voor de voegen.

Het voegen met een voegmiddel gaat als volgt:

  • Je maakt de tegels nat
  • Je strooit het voegmiddel over de bestrating
  • Met een trekker verdeel je het voegmiddel gelijkmatig over de bestrating
  • Je maakt de bestrating nog eens nat en kijkt waar er te weinig voegmiddel ligt en voegt wat toe op de plekken waar dat nodig is
  • Ten slotte kun je de resten van het voegmiddel met een zachte veger wegvegen.

Leg je een bestrating aan van oude klinkers aan dan heb je onregelmatige en grotere voegen en dus meer last van onkruid. Gebruik ook dan een voegmiddel om onkruid te voorkomen. Gebruik je zand als voegmiddel dan zal er op den duur toch onkruid groeien. Als je het onkruid wilt bestrijden doe het dan zo milieuvriendelijk mogelijk. Er zijn ook producten in de handel voor de voegen om onkruid geen kans te geven, ook heb je dan minder last van mieren. Je kunt worteldoek gebruiken onder de bestrating, maar dit zal niet voldoende zijn, want de zaadjes van gras en onkruid vallen van boven in de voegen.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: AnnedeLaat
Aantal keer gelezen: 2664x
Toegevoegd: 29-01-2017 11:16
Gewijzigd: 09-05-2017 23:40

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3740 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!