De vijver schoonmaken, doe je zo

De vijver schoonmaken, doe je zo

De vijver schoonmaken, doe je zoJe vijver schoonmaken; het klinkt misschien als zwaar en tijdrovend werk, maar dat valt eigenlijk best mee. Als je dit vijver onderhoud tweemaal per jaar goed uitvoert, dan heb je verder weinig omkijken meer naar je vijver. Zeker als je vijver goed in balans is. Maak je de vijver eenmaal schoon in het voorjaar en eenmaal in het najaar dan zorg je ervoor dat de vijver er het hele jaar netjes bij ligt.

Vijver schoonmaken

Het eerste geschikte moment om je vijver schoon te maken is het voorjaar. Als je merkt dat het weer beter wordt en de winter achter de rug is, dan worden ook je vissen weer actiever. De rustperiode zit erop. Je kunt nu aan de slag, zonder dat je deze rust van je vissen verstoort.

Snoei de vijverplanten

Je begint met het snoeien van de vijverplanten. De waterplanten hebben een lange winter achter de rug. De dode bladeren en planten verwijder je uit de vijver met behulp van de snoeischaar. Zorg ervoor dat er geen losse delen in de vijver achterblijven, maar verwijder alles wat je gesnoeid hebt uit de vijver.

Maak de bodem schoon met een vijverstofzuiger

De bodem is bij uitstek de plaats waar zich het meeste vuil verzamelt. Het organische afval, zoals bladeren en takken, zakt naar de bodem en begint daar te rotten. Een bron van schadelijke stoffen voor je vijver. Door dit met een vijverstofzuiger kun je dit heel gericht aanpakken en het vuil uit je vijver verwijderen. Deze schoonmaakklus voor de vijver kun je eens in het voorjaar en eens in het najaar uitvoeren. Je wil dit ook niet te vaak doen, omdat je hiermee de rust van de vijvervissen verstoort.

Schoonmaken van het vijverfilter

In het vijverfilter onderscheiden we twee delen, het mechanische filter en het biologische filter. In het mechanische deel van het filter worden de grove vuildeeltjes uit je vijver gefilterd. Hier blijft dus vuil achter. Dit deel maak je schoon. Heeft je vijverfilter een backwashfunctie of schoonmaakmechanisme, dan voer je dit klusje makkelijker uit. Het biologische deel laat je intact. Hier hebben goede bacteriën zich gevestigd, die van belang zijn voor de afbraak van schadelijke stoffen zoals ammoniak, nitriet en nitraat. Wil je deze bacteriën een boost geven bij de opstart van je vijver in het voorjaar, dan voeg je bacteriën toe aan de vijver. Dit brengt je vijver nog sneller in balans.

UV-C filter schoonmaken en lamp vervangen

Een goed werkend UV-C filter voor je vijver zorgt voor een effectieve afbraak van algen, heel belangrijk dus. Om het UV-C filter het hele jaar goed te laten werken is het belangrijk om het kwartsglas schoon te maken. Het vijverwater vervuilt het kwartsglas waardoor de UV-C straling minder effectief wordt doorgegeven. Ook is dit het ideale moment om je UV lamp te vervangen. Een UV lamp geeft gemiddeld een geheel vijverseizoen de effectieve straling af. Daarna brandt de lamp nog wel, maar neemt het effect af. Vervang je in het voorjaar de UV lamp, dan kun je op het hoogtepunt van de algengroei profiteren van een uitstekend werkend UV-C filter. Ook kun je ervoor kiezen om preventief een algenmiddel te gebruiken in de vijver om de groei van algen tegen te gaan, als aanvulling hierop. Dit kan bijvoorbeeld met een speciaal anti-alg middel.Gebruik goede bacteriën

Bacteriën zijn heel belangrijk om je vijver in evenwicht te houden. Een zogenaamd biologisch evenwicht, waarbij je nauwelijks onderhoud hoeft uit te voeren aan je vijver en het water prachtig helder blijft, bereik je alleen met een sterke bacteriehuishouding. Door zelf bacteriën aan je vijver toe te voegen ben je dit een stapje voor en voeg je natuurlijke schoonmakers aan de vijver toe. Handig om bijvoorbeeld te doen in het voorjaar als de vijver weer opstart. Of zelfs al in de herfst- en winterperiode met speciale koudebestendige bacteriën. Zo hou je het hele jaar door het aantal goede bacteriën in je vijver op peil.

Vijverschoonmaak in het najaar

Ook in het najaar kun je aan de slag om je vijver van een grondige schoonmaak te voorzien. Idealiter ga je dus tweemaal per jaar aan de slag om het benodigde onderhoud te verrichten. Weet je erin te slagen om de vijver in balans te krijgen, dan wil je ook zeker niet te vaak het evenwicht in je vijver verstoren. Je kunt nog een aantal maatregelen in het najaar nemen om te zorgen voor een schonere vijver.

Oppervlaktevuil opvangen

Oppervlaktevuil is een echte boosdoener voor de vijver. Bladeren die er in de herfst nogal eens in kunnen vallen, zorgen voor verontreiniging van de vijver. Natuurlijk kun je dit aanpakken met bacteriën die voor de afbraak van slib op de bodem zorgen of een vijverstofzuiger, maar je kunt dit zelfs ook al voor proberen te zijn. Door een afdeknet over je vijver te spannen, komen bladeren op het net terecht en verdwijnen ze niet in je vijver. Zo’n afdeknet is tevens een goede bescherming tegen reigers, aangezien zij ook niet meer in je vijver kunnen gaan vissen. Een andere effectieve en mooiere manier om het oppervlaktevuil te verzamelen is het gebruik van een skimmer. Deze laat je drijven in de vijver en deze filtert het water van bovenaf. Het vuil dat in het water terechtkomt, wordt hierdoor effectief opgevangen. Je moet wel regelmatig eventjes de filterkorf leegmaken, zodat de skimmer goed blijft werken.

UV-C filter schoonmaken en lamp vervangen

Een goed werkend UV-C filter voor je vijver zorgt voor een effectieve afbraak van algen, heel belangrijk dus. Om het UV-C filter het hele jaar goed te laten werken is het belangrijk om het kwartsglas schoon te maken. Het vijverwater vervuilt het kwartsglas waardoor de UV-C straling minder effectief wordt doorgegeven. Ook is dit het ideale moment om je UV lamp te vervangen. Een UV lamp geeft gemiddeld een geheel vijverseizoen de effectieve straling af. Daarna brandt de lamp nog wel, maar neemt het effect af. Vervang je in het voorjaar de UV lamp, dan kun je op het hoogtepunt van de algengroei profiteren van een uitstekend werkend UV-C filter. Ook kun je ervoor kiezen om preventief een algenmiddel te gebruiken in de vijver om de groei van algen tegen te gaan, als aanvulling hierop. Dit kan bijvoorbeeld met een speciaal anti-alg middel.

Geef niet teveel voer

Een belangrijke basis van een schone vijver, is het beperken van de hoeveelheid vereiniging die erin terecht komt. Enerzijds krijg je dit voor elkaar door een filter en skimmer, anderzijds kun je hier zelf ook een belangrijke bijdrage aan leveren door de hoeveelheid voer die je geeft goed op je vissen af te stemmen. Voer dat achterblijft in de vijver gaat rotten en is een vervuiler van de vijver. Bij het rottingsproces komen schadelijke stoffen vrij, die niet goed zijn voor het vijvermilieu. Kijk dus goed naar wat je vissen nodig hebben en stem de hoeveelheid voer daar op af. Kijk naar wat de vissen binnen een tijdsbestek van zo’n 5 minuten op kunnen eten en geef zeker niet meer. Heb je per ongeluk toch een keer teveel voer gegeven? Verwijder dan het teveel aan voer met een schepnet.

Weet je zowel in het voorjaar als in het najaar het benodigde onderhoud aan je vijver goed uit te voeren, dan kun je genieten van een schone en heldere vijver. Een vijver die in balans is, heeft een stabiel evenwicht waardoor het water in goede conditie blijft, zonder dat je daar al teveel onderhoud aan hoeft te verrichten.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: EricNooij
Aantal keer gelezen: 1422x
Toegevoegd: 30-09-2019 15:14
Gewijzigd: 01-10-2019 07:52

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3135 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!