Tegenwoordig zie je de fraaiste tuintjes gemaakt op het balkon. Mensen die groene vingers hebben en zich graag met groen en bloemen omgeven hebben niet altijd een tuin nodig, zij maken ook van een balkon een groene oase. Ongelooflijk knap hoe zij dat voor elkaar krijgen! Wanneer een balkon mooi wordt "aangeplant" heb je daar veel plezier van. Ook als je in huis zit kijk je namelijk meestal op het balkon uit en geniet je van je tuin.
De maten van een balkon zijn heel divers, van kleine balkons waar je met twee personen kunt zitten tot de grotere balkons, waar met gemak een loungeset kan staan en waar je dus volop balkonbakken kunt plaatsen. Speel met de ruimte die aanwezig is, gebruik ook de rand van het balkon, gebruik de hoogte, hang een spiegel die creëert optische ruimte. Houd je van bomen (en wie houdt daar niet van), denk dan aan die prachtige bonsai boompjes, waar je alles van een grote boom in terug ziet.
De geweldige blikvanger, de Japanse Acer is daarvoor zeer geschikt. Deze mooie acer met haar verschillende kleuren, die steeds weer veranderen in elk seizoen, moet je op je balkon zetten als fraai middelpunt, waar vanuit je het balkon verder aankleedt, als blikvanger, om diepte te creëren en je kunt de seizoenen volgen. Je kunt ook de bloembak van de bonsai als blikvanger dienst laten doen, maar sommige planten en bomen hebben dat echt niet nodig. Hoe rustiger de bloembak, des te mooier de natuur zich laat zien zonder dat de aandacht wordt afgeleid naar de bloembak of bloempot. Een groene oase op je balkon, puur natuur!
Er zijn veel planten geschikt voor balkonbakken. Worden de planten te groot dan vervang jij ze voor kleinere exemplaren. Op de eerste plaats dien je te weten aan welke zijde het balkon ligt: op het noorden, het oosten, het westen of op het zuiden. Dan kan je balkon ook nog op het noordoosten, noordwesten, zuidoosten of zuidwesten liggen. Wel even belangrijk om dat te weten, want bij de aanschaf van planten kun je bij de productinformatie lezen of planten van zon of van schaduw houden, half zon, half schaduw kan ook. Staan de balkonbakken droog of vangen ze regen en hoe staat het met de wind op jouw balkon? Ook deze informatie is belangrijk, want er zijn planten te koop die graag droog staan, maar ook planten die juist de voorkeur hebben voor een vochtige plaats. Windgevoelige planten kun je het beste vermijden, ze waaien bij harde wind om of ze breken af. De plaats en de plaatsbepaling zijn dus belangrijk.
Vervolgens kun je op zoek naar de juiste planten. Heb je grote balkonbakken, heb je diepe bakken, allemaal van belang voor de keuze van planten. Wil je vaste planten of eenjarige zomerbloeiende plantjes? Wil je er geen werk mee hebben, of zit jij graag (in dit geval) met je handen in de aarde van bloembakken. Veel onkruid zal er niet in de bakken groeien, zeker niet als jij de planten dicht bij elkaar zet. Bij bloeiende planten is het wel belangrijk om er regelmatig de uitgebloeide bloemen uit te halen om de bloei te bevorderen, maar ook omdat de bloembak er dan verzorgd uitziet. Voor de volle zon zijn pelargoniums (veel mensen noemen deze plant geranium) uiterst geschikt. Ook vlijtige liesjes (impatiens) houden van zon, violen verdragen ook schaduw en moeten wat vochtig blijven. Het is trouwens ook mooi om hangplanten in de balkonbakken te verwerken, een waterval van bloemen of van mooi groen, denk aan klimop, die je ook kunt laten hangen, mooie groene of bont gekleurde klimop, waar je ook in de winter plezier van hebt.
Hieronder volgt een overzicht van enkele planten/bloemen in potten en de beste standplaats.
Breng een bezoek aan een tuincentrum, kijk online of bezoek diverse prachtig aangelegde tuinen die opengesteld worden voor bezoekers. Neem pen en papier mee of noteer de namen van planten en bloemen in je telefoon als je de namen wilt onthouden. Je zult inspiratie genoeg krijgen. Naast de juiste plant voor de juiste plek in de juiste balkonbak is het water geven ook van belang. Zoals veel mensen binnenshuis hun planten teveel water geven kan dat ook buiten gebeuren met de balkonbloembakken. Kijken naar de plant en voelen aan het zand voordat je met de gieter aan de slag gaat. Zorg er ook voor dat een teveel aan water (door zware regenval) weg kan lopen. Er bestaan schitterende systemen die aangeven of je het water moet bijvullen, informeer er naar. De planten schitteren voor jou bij een goede verzorging.
Balkonbakken, die op de juiste manier zijn gevuld, niet te vol en ook niet met teveel open plekken hebben weinig verzorging nodig. Tijdens droogte moet je de planten uiteraard water geven en bij bloeiende planten zal dat meer zijn dan bij groenblijvende vaste planten. Maar ook dat hangt weer af van de zon. Droogt deze de balkonbakken uit, of kun je een luifel laten zakken, waardoor de bakken wel de warmte maar niet het felle brandende zonlicht direct op zich krijgen? Wat nog niet is genoemd, maar wel uiterst belangrijk is, is goede potgrond. Wanneer je goede potgrond gebruikt hoef je niet veel of helemaal niet bij te mesten, deze grond bevat voor een aantal weken of zelfs maanden genoeg voedingsstoffen. Vervang wel elk voorjaar de potgrond van de balkonbakken voor het mooiste resultaat van je planten.
Het is jammer als je mooie planten koopt en bezuinigt op de potgrond. Je planten zullen dan nooit kunnen laten zien hoe mooi ze kunnen zijn. Zie je dat de planten toch wat tekort komen (geen of weinig bloei en groei) zoek dan naar een geschikt middel om de planten te bemesten. Meststaafjes zijn zeer geschikt en handig in het gebruik voor verschillende soorten planten, bloeiende planten, fruit soorten (staan trouwens ook gezellig op een balkon), groene planten enz. Vergeet ook niet de oude en verwelkte bloemen met regelmaat te verwijderen, dat geeft de balkonbak een verzorgd aanzien en het stimuleert de bloei, waardoor jij van een uitbundige bloei in je balkonbakken kunt genieten.