Meer sfeer in je achtertuin creeren doe je zo

Meer sfeer in je achtertuin creŽren doe je zo

Meer sfeer in je achtertuin creeren doe je zo De tuin is vaak een bijzonder belangrijke plek voor woningbezitters. In de tuin hebben zij de mogelijkheid om zich even terug te trekken, een momentje voor zichzelf te nemen en te genieten van het prachtige weer. Niet alleen tijdens de zomermaanden wil je van de tuin kunnen genieten. Ook in de herfst en winter moet het een feestje zijn om door de tuin te dwalen.

Een indeling maken voor de achtertuin bij je woning

Om het hele jaar door van je tuin te kunnen genieten, is het belangrijk om te beginnen met het maken van een indeling. Een hovenier kan je hierbij helpen! Ook op internet vind je veel informatie over de verschillende elementen, die in een achtertuin kunnen worden opgenomen. Denk bijvoorbeeld aan een aantal plantenborders, een moestuin, een mooie tuinkas, een tuinhuisje en bijvoorbeeld een gazon voor je spelende kinderen. Het is afhankelijk van het formaat en de vorm van de tuin, hoe deze het beste kan worden ingedeeld. Door verschillende hoekjes te creëren krijgt de tuin een hele gezellige uitstraling.

Tip: overweeg ook eens om een vijver in de tuin te laten plaatsen! Een vijver is voornamelijk interessant, wanneer je een grote achtertuin hebt. Rond de vijver zal veel leven voorkomen. Denk aan de vissen in de tuin, de vlinders rond de lelies in de vijver, vogels en katten die azen op de visjes, enzovoorts. Dit is niet alleen leuk voor volwassenen, maar zeker ook voor kinderen!

Combineer planten met verschillende bloeiperiodes

Wanneer je bepaald hebt welke elementen in de indeling van de tuin moeten worden opgenomen, kun je verschillende planten en struiken met elkaar combineren. Bij het combineren van planten en struiken is het belangrijk om te letten op de bloeitijd en bloeiperiode van deze elementen. Zo zal je planten treffen die in het voorjaar in bloei staan, planten die met name zomers bloeien en planten die ook de winter een vrolijke kleur hebben. Denk bijvoorbeeld aan de hulst, wat een echte winterstruik is! De diepe groene kleur van deze struik voorkomt dat de achtertuin in de winter een sombere uitstraling krijgt.

Meer informatie over de bloeitijden en -periodes van planten kun je op internet vinden. Ook kun je een hovenier naar meer informatie vragen, of eens langsgaan bij een kweker in de buurt. De kweker kan je helpen bij het samenstellen van een passende combinatie van planten en struiken, zodat er op ieder moment van het jaar iets in bloei staat binnen je tuin. Voor welke planten en struiken kies jij?

Natuurlijke afrastering voor in de achtertuin 

Een tuin maak je knusser en gezelliger, door hier een afrastering in te gebruiken. Vaak kiest men voor een houten schutting rond de randen van een tuin. Een schutting plaatsen is doorgaans niet eenvoudig. Verstandig is het dan ook, om hier een tuinman voor te laten komen. Het mooie aan het hout van de schutting is het feit, dat de uitstraling hiervan goed past bij de natuurlijke look van de tuin. Om de schutting nog wat natuurlijker te maken, kun je ervoor kiezen om kleine klimplanten tegen de schutting op te laten groeien. Zo valt de schutting minder op!


Dergelijke klimplanten kun je ook combineren met een stalen rek op de grenzen van de tuin. Houd er hierbij rekening mee, dat het enkele jaren zal duren voordat een dergelijk rek volledig dicht zit. Met name de klimop is een zeer geschikte plant om tegen een schutting of een stalen rek op te laten groeien. De klimop verspreidt zich snel, waardoor het belangrijk is om deze tijdig af te stoppen, als de klimop zich ook naar andere plantenborders in de tuin dreigt te verplaatsen. Naast een schutting is het leuk om bomen in de hoeken of op de grenzen van je tuin te plaatsen. Houd er hierbij rekening mee dat een te grote boom een tuin al snel donker kan maken. Daarbij mag de boom geen overlast voor de buren veroorzaken. 

Eyecatcher aan de achtertuin van je woning toevoegen 

In de reeds beschreven stappen hebben we op verschillende manieren getracht om meer sfeer in de achtertuin te creëren. Om deze sfeer verder te verbeteren, kan het slim zijn om een heuse eyecatcher aan de inrichting van je achtertuin toe te voegen! Immers, in huis gebruik je ook eyecatchers om de aandacht af te leiden van saaie muren of een versleten keukentafel. Een goed voorbeeld van een eyecatcher voor in de tuin is een veranda. Een veranda wordt vaak van hout gemaakt, waardoor deze past bij de natuurlijke uitstraling van de tuin. Door de overkapping die een veranda je biedt, kun je met een veranda ook tijdens een zomers buitje buiten blijven zitten.

Een alternatief voor het gebruik van een veranda in de tuin, is een tuinhuisje. Een tuinhuisje is warmer dan een veranda, omdat deze afgesloten kan worden. Houd er echter rekening mee, dat een tuinhuisje de tuin relatief klein kan maken. Zeker wanneer het oppervlak van de achtertuin bij je woning beperkt is. Dit geldt in veel mindere mate voor de veranda, aangezien deze open is en vaak als vervanger van een terras dient. Om ook in de winter in je tuinhuisje te kunnen zitten is het verstandig om het tuinhuisje te combineren met een elektrische verwarming.

Een zwembad of jacuzzi in je achtertuin gebruiken 

Tot slot is het nog mogelijk om luxeproducten aan je tuin toe te voegen. Denk bijvoorbeeld aan een zwembad of een jacuzzi! Het gebruik van zwembaden en jacuzzi’s is steeds normaler geworden in achtertuinen. Mede door het feit dat de prijs van deze zwembaden en jacuzzi’s sterk gedaald is. Bij de aanschaf van een zwembad of jacuzzi heb je de mogelijkheid om te kiezen tussen een inbouwzwembad en een opblaasbaar model. Een opblaasbaar model is vaak goedkoper, maar heeft het nadeel dat deze aan het eind van de zomer naar binnen moet worden gehaald. Daarbij zijn deze opblaasbare modellen veel minder duurzaam. Het plastic kan na een paar jaar beschadigd zijn, waardoor het zwembad lek raakt.

Houd er rekening mee dat een inbouwzwembad of jacuzzi het beste onder een overkapping geplaatst kan worden. Zo kun je deze het hele jaar door blijven gebruiken! Let bij de aanschaf van een zwembad of jacuzzi goed op het formaat. Wanneer een zwembad of jacuzzi te groot is, kan dit een achtertuin een rommelige uitstraling geven. Iets wat je wilt voorkomen! Een alternatief voor een zwembad of jacuzzi is een sauna. Een sauna wordt door kinderen vaak echter als minder prettig ervaren dan een zwembad of spa. Kijk eens op internet, welke mogelijkheden je tegenwoordig hebt.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Linsey89
Aantal keer gelezen: 1063x
Toegevoegd: 04-01-2019 08:54
Gewijzigd: 05-01-2019 13:27

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 2974 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!