Wanneer de rhododendron snoeien?

Wanneer de rhododendron snoeien?

Wanneer de rhododendron snoeien? Heb je een rhododendron in de tuin en wil je graag weten hoe je deze op de juiste manier moet snoeien? Dan is het op de eerste plaats belangrijk dat je weet wanneer je de rhododendron moet snoeien. De volgende vraag is, waar moet je op letten bij het snoeien van de rhododendron? De antwoorden op deze vragen worden hier besproken.

Soorten rhododendrons

De rhododendron staat bekend als prachtige voorjaarsbloeier, een plant die de voorkeur heeft voor een plaats in de halfschaduw. Ze houdt van humusrijke iets zure (bos)grond. Ze wortelt maar oppervlakkig. Erg veel mensen zijn dol op rhododendrons. Ze groeien vaak langs de bosranden, in grote parken en kasteeltuinen, maar ook in je eigen tuin kun je de rhododendron planten. De rhododendrons kunnen wel 200 cm hoog worden, maar er zijn ook lagere soorten, deze blijven soms wel lager dan 100 cm. Je hebt de rhododendron in verschillende maten en kleuren. Door de vele mogelijkheden met de planten, qua maten en kleuren, zijn ze erg geliefd in de Nederlandse tuinen. Welke kleur en welke soort je kiest, is heel persoonlijk. Het is alleen wel van belang dat je de jonge rhododendron op tijd gaat snoeien, zodat hij alle energie kan stoppen in het groeien tot een mooie dichte plant vol met bloemknoppen en later uiteraard de bloemen.

Snoeien van de rhododendron

Als je een rhododendron in de tuin hebt staan die niet goed bloeit, of je hebt een rhododendron welke een beetje te hoog is naar je smaak, dan kun je deze snoeien. Het kan ook zijn dat je het ene jaar bloemen hebt en het andere jaar niet. Daar kun je gelukkig wel wat aan doen! Voor veel mensen is het niet bekend, maar je kunt de rhododendron heel goed snoeien. Hierdoor kun je de hoogte zelf in de hand houden en wordt ook de bloei ieder jaar rijker.

Op het moment dat de rhododendron bijna is uitgebloeid, zie je nieuwe bladeren aan de toppen. De scheut verjongt zich naar boven toe. Hierin komt een nieuwe bloemknop, het kan ook zijn dat er wel nieuwe bladeren komen maar geen nieuwe bloemknop.

Het snoeien van de rhododendron dient direct plaats te vinden na de bloei. Je snoeit boven een krans van bladeren af bij de rhododendron. Het wordt ook wel eens vergeleken met het snoeien (koppen) van een struik.

Hoe snoei je de rhododendron?

Als je ziet dat de onderste stengels bij de rhododendron kaal zijn, dan moet je het oog (dit is een slapende knop) op de stengel opzoeken. Daarboven snoei je de stengel af. Je merkt na een tijdje dat de struik opnieuw uit gaat lopen. Hierdoor gaat hij zich opnieuw vertakken en komen er nieuwe bloemknoppen aan de jonge scheuten. Uitdroging van de stengels moet voorkomen worden zeker in het voorjaar en de zomer. Sproei de struik dan in ieder geval, geef op tijd water, het voorjaar kan weleens te droog zijn zeker ook voor de rhododendron.

Verzorging van de rhododendron

Als je de rhododendron eenmaal hebt geplant, dan zijn het geen veeleisende planten meer. Het is belangrijk dat je de juiste grond hebt, en de grond (voordat je de rhododendron plant) goed hebt bewerkt. Wat hebben de rhododendrons nodig?

  • Zure grond, in het gat waar je de rhododendron wilt planten doe je wat turfmolm of tuinturf. Je moet er hierbij rekening houden dat het plantgat ongeveer twee keer de omvang van de wortelkluit moet bevatten. Daarbij dient de diepte van het plantgat minimaal anderhalf keer de hoogte van de kluit te hebben. Let goed op dat je geen koe- of kippenmest gaat gebruiken, want daar zit teveel kalk in.
  • De grond rondom de rhododendron moet altijd vochtig blijven.
  • De meeste rhododendrons hebben getemperd licht nodig. Je kunt ze het beste planten op een plek in de tuin waarbij ze ook halfschaduw hebben. Je kunt de rhododendron wel in de volle zon plaatsen, maar dit mag alleen wanneer er bij de voet van de rhododendron voldoende vocht aanwezig is.

Wanneer mag je de rhododendron snoeien?

Als je de rhododendron gaat snoeien hoef je niet bang te zijn (snoeien doet groeien en bloeien), want het is niet moeilijk. Je moet er alleen rekening mee houden wanneer je de rhododendron gaat snoeien (meteen na de bloei). Gelukkig kan de plant er goed tegen als je hem gaat snoeien. Als je een zieke of dode tak hebt, dan kun je deze op ieder gewenst moment terug knippen. Je dient hem dan te knippen tot op het gezonde hout. Je hoeft de rhododendron eigenlijk niet in vorm te snoeien, de plant zorgt zelf voor een mooie vorm. Het snoeien van de rhododendron doe je meteen na de bloei.

Uitgebloeide bloemen

Als je nog jonge planten hebt, dan is het aan te raden dat je na de bloei de uitgebloeide bloem er zorgvuldig uithaalt. Het is beter voor de groei van de rhododendron en het zorgt voor een mooie vertakking. Wanneer je de bloem laat zitten dan gaat de plant zich richten op de vorm van het blad. Alle energie zal daar naar toe gaan en dit is niet nodig. Je kunt daarom beter de bloem na de bloei verwijderen zodat de energie van de rhododendron gebruikt kan worden voor de groei van de plant. Je kunt dan het beste de bloemsteel tussen je duim en wijsvinger pakken en hem er dan uitbreken. Je moet er hierbij wel opletten dat je niet de omliggende nieuwe knoppen gaat beschadigen. Ga daarom voorzichtig en rustig te werk en doe het met twee handen, breken met de ene hand en het onderliggende gedeelte houd je vast met je andere hand. Als je een oudere rhododendron hebt dan is het niet nodig om de bloemen er uit te breken.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: IngeV
Aantal keer gelezen: 42393x
Toegevoegd: 24-03-2015 13:41
Gewijzigd: 15-08-2015 20:55

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3784 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!