Praktische tips bij tuinaanleg

Praktische tips bij tuinaanleg

Praktische tips bij tuinaanlegHet aanleggen van een nieuwe tuin is geen eenvoudige klus. Niet alleen kost het veel tijd om een tuin aan te leggen, maar ook veel denkwerk. Denk bijvoorbeeld aan zaken zoals het uitkiezen van de juiste beplanting en het nemen van preventieve maatregelen om de groei van onkruid te beperken. In dit artikel helpen we je daarom een handje op weg, door een aantal praktische tips bij tuinaanleg met je te delen.

Beperk je tot één tuinstijl

Een tuin levert doorgaans de mooiste aanblik op wanneer alle onderdelen als een geheel ogen. Daarom is het belangrijk om bewust voor één soort tuinstijl te kiezen. Een tuinstijl kenmerkt zich door een bepaald thema. Denk bijvoorbeeld aan een klassieke tuin waarbij alle onderdelen van de tuin duidelijke scheidingslijnen hebben en er met veel groen wordt gewerkt. Daarentegen bestaat een tuin met een mediterrane stijl uit mooie grote stenen (bijvoorbeeld leistenen) en is het aantal planten beperkter.

Om de juiste tuinstijl te kiezen, is het aan te raden om het portfolio van hoveniersbedrijf te bekijken. Daarin staan vaak voorbeeldtuinen van vele verschillende soorten tuinstijlen. Ook is YouTube een interessant kanaal om video’s te bekijken. Tegenwoordig worden er steeds meer filmpjes geüpload over aangelegde tuinen. Handig, want bewegend beeld geeft uiteindelijk toch een betere impressie dan statische foto’s.

Onderhoudswerkzaamheden en tuinstijlen

Welke tuinstijl je uiteindelijk ook kiest, iedere tuin heeft zo nu en dan onderhoud nodig. Het is echter van belang dat je van tevoren uitzoekt of de tuinstijl die je voor ogen hebt veel of weinig onderhoud met zich meebrengt. Hou je er namelijk niet van om in de tuin te werken? Dan kun je beter een tuinstijl kiezen waarbij het tuinonderhoud beperkt is. Zo kom je achteraf niet voor nare verrassingen te staan voor betreft de tijd die je kwijt bent om de tuin te onderhouden.

Tuinonderhoud uitbesteden

Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om de onderhoudswerkzaamheden aan de tuin door een hovenier te laten uitvoeren. Vraag in dat geval enkele offertes op bij hoveniersbedrijven, zodat je van tevoren weet welke financiële verplichtingen je nieuwe tuin met zich meebrengt, wanneer je het onderhoudswerk wilt uitbesteden.

Verdiep je in de beplanting

De meeste mensen vinden het leuk als hun tuin er het hele jaar door mooi bijstaat. Alleen is het zo dat veel planten in de winter hun bladeren verliezen, waardoor je tuin al snel een kale bedoeling wordt. Dat kun je voorkomen door een goede verdeling in de tuin te maken van seizoensplanten en planten die hun blad in de winter behouden.


Giftige planten

Naast een combinatie van seizoensplanten en winterharde planten, is het belangrijk om te beseffen dat bepaalde plantensoorten giftig kunnen zijn voor huisdieren, maar ook voor kleine kinderen die nietsvermoedend het groen in hun mond stoppen. Zo zijn plantensoorten zoals de Taxus, Doornappel en de Hulst giftig. Je moet er niet aan denken dat je kind dergelijke beplanting in zijn mond stopt. Doe dus altijd onderzoek naar de plantensoorten die je in je tuin wilt poten.

Zorg dat het hemelwater weg kan lopen

Het is een trend geweest om je tuin volledig of bijna volledig te betegelen, om op die manier de hoeveelheid tijd die aan het onderhoud kwijt bent te beperken. Echter, betegelde tuinen brengen vaak het probleem met zich mee dat hemelwater niet goed kan worden afgevoerd. Er is immers nauwelijks grond beschikbaar waar het water in kan weglopen. Zorg er daarom voor dat er altijd een aantal stroken in je tuin zijn waar geen tegels liggen. Daarnaast kun je de hoeveelheid hemelwater die de grond moet verwerken enigszins beperken, door bijvoorbeeld je dakgoot op een regenton aan te sluiten.

Wel of geen boom in de tuin planten?

Als er een onderdeel is waarbij mensen nog vaak de mist ingaan voor wat betreft het beplanten van een tuin, dan is het wel het poten van een boom. Er is een aantal boomsoorten die binnen een paar jaar uitgegroeid kunnen zijn tot volwaardige bomen en daardoor je tuin ontgroeien. Doe daarom altijd onderzoek naar de boomsoort die je in je tuin zou wilt planten en ga na of de boomsoort snel kan groeien. Snelgroeiende bomen kun je over het algemeen beter vermijden, tenzij je een grote tuin hebt waar de boom alle ruimte heeft om te groeien.

Bomen die klein blijven

Is je tuin niet zo groot, maar wil je wel graag een boom? Dan is het goed om te weten dat er een aantal boomsoorten is die in de meeste gevallen niet hoger worden dan 5 meter. Twee voorbeelden hiervan zijn de Duivelswandelstok en het Krentenboompje.

Preventieve maatregelen tegen onkruid

Onkruid heeft twee dingen nodig om te groeien: daglicht en water. Wanneer je stukken grond in je tuin niet beplant, dan is de kans dus zeer groot dat er onkruid gaat groeien. Je kunt dit op verschillende manieren tegengaan. Bijvoorbeeld door de kale stukken grond met houtsnippers of kiezelsteentjes te bedekken.

Daarnaast is het aan te raden om stukken tuin waar wel beplanting staat, maar ook veel stukken grond zichtbaar zijn, met bodembedekkers te bedekken Dit zijn plantensoorten die over de bodem groeien en daardoor dus laag blijven. Daardoor ontneem je het zonlicht en het water dat het onkruid nodig heeft om te groeien.

Maak altijd een tuinontwerp

Hoe groot of hoe klein je tuin ook is, wanneer je hem wilt gaan aanleggen is het altijd aan te raden om van tevoren een tuinontwerp te maken. Een tuinontwerp kun je zien als je plan van aanpak en is net zoals bij de bouw van je nieuwe badkamer of ander onderdeel van je woning van groot belang om te voorkomen dat je belangrijke zaken over het hoofd ziet.

Tuinontwerp laten maken

Ben je niet zo visueel ingesteld of heb je gewoon geen idee waar je moet beginnen als het op het ontwerpen van je tuin aankomt? Dan is het aan te raden om een hoveniersbedrijf te benaderen. Bij dergelijke bedrijven werken vaak specialisten die het ene naar het andere tuinontwerp maken in vele verschillende soorten tuinstijlen. De tuinontwerpers zorgen er niet alleen voor dat hun ontwerpen alle belangrijke onderdelen bevatten, maar ze kunnen je ook van inspiratie voorzien waar je zelf niet aan had gedacht.

Tuin laten aanleggen? Kies voor het najaar.

Wanneer je besluit om je tuin aan te laten leggen, omdat je het aanleggen van de tuin zelf te veel werk vindt, dan is het goed om te weten dat het najaar hiervoor de beste periode is. Enerzijds komt dat omdat je tuin er in het voorjaar dan direct mooi bij komt te staan. Anderzijds is dat omdat hoveniersbedrijven het in het voorjaar en in de zomer enorm druk hebben. Besluit je in die periode om je tuin aan te laten leggen? Dan is de kans groot dat je pas in het najaar of aan het begin van de winter kunt worden geholpen.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: SjoerdH
Aantal keer gelezen: 1616x
Toegevoegd: 21-10-2019 19:32
Gewijzigd: 22-10-2019 08:53

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3734 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!