Hoe en wanneer moet je buxus snoeien?

Hoe en wanneer moet je buxus snoeien?

Hoe en wanneer moet je buxus snoeien?Heb je een buxus in de tuin staan of wil je deze planten? Dan is het belangrijk dat je weet hoe je de buxus het beste kunt snoeien en wanneer je dat het beste kunt doen. In dit artikel kom je meer te weten over het snoeien van de buxus.

Buxus snoeien

Als je buxus goed wilt snoeien dan zou je dat eigenlijk twee keer per jaar moeten doen. Als je een buxus maar één keer per jaar snoeit krijg je een plant die niet stevig genoeg is. Een buxusplant die maar één keer is gesnoeid is niet sterk genoeg om in de winterperiode de sneeuwlaag te kunnen dragen. Als je de buxusplant of haag niet twee keer hebt gesnoeid dan kunnen er takken afbreken als er sneeuw op blijft liggen. Je kunt de buxusplanten het beste voor de eerste keer snoeien aan het einde van de maand mei. Wil je de buxus planten voor de tweede keer snoeien dan moet je dat in ieder geval voor de winter doen.

De buxus voor de tweede keer snoeien kun je het beste in de maand september doen. Dit is de beste tijd, omdat de buxus dan nog kan herstellen voordat de winter begint. Als je de buxus na september gaat snoeien dan heb je de kans dat de snoeiwondjes niet op tijd goed dichtgegroeid zijn met als gevolg dat ze af zullen sterven. Je moet de buxus ook niet snoeien als het erg warm is, het is namelijk zo dat een buxusplant erg veel vocht verliest langs de verse wonden (wonden aan de plant als je deze pas gesnoeid hebt). Als je toch gesnoeid hebt als het erg warm is en de zon er op staat dan heb je kans dat de bovenste bladeren bruin zullen worden. Een buxusplant heeft dan wel wat tijd nodig om te kunnen herstellen. Is het zo dat de zon gaat schijnen nadat je gesnoeid hebt dan kun je het beste de buxus regelmatig sproeien met water.

Buxushaag snoeien

Voor het snoeien van een buxushaag kun je verschillende soorten gereedschap gebruiken, onder andere een buxusschaar of een heggenschaar, wil je een bepaalde vorm in de buxus knippen dan moet je gebruik maken van een snoeischaar. Ben je niet in het bezit van een snoeischaar dan kun je ook een gewone keukenschaar gebruiken.

Beginnen met buxus snoeien

Voordat je gaat beginnen met snoeien moet je er voor zorgen dat het gereedschap dat je gaat gebruiken goed scherp en schoon is. Als je gaat snoeien met bot gereedschap dan kun je de takjes en de blaadjes beschadigen. Om de buxus zo min mogelijk te beschadigen als je deze wilt gaan snoeien kun je de buxus het beste een beetje nat maken. Ook is het zo dat als je een natte buxus haag wilt snoeien dit makkelijker gaat dan wanneer deze droog is. Als je de buxushaag te lang hebt laten doorgroeien dan kun je deze het beste met een elektrische heggenschaar snoeien, maar zorg er wel voor dat ook deze heggenschaar goed is geslepen. Heb je dit allemaal in orde dan krijg je als eindresultaat een mooie strak geschoren buxushaag.

Buxus hoogte bepalen

Je kunt het beste vooraf de hoogte bepalen, om de hoogte goed aan te kunnen houden kun je het beste twee paaltjes aan beide kanten van de haag in de grond slaan en daar een draad over spannen. Heb je dit gedaan dan kun je alles wat boven de draad uitkomt afknippen met een heggenschaar. Wil je een vorm is je buxushaag knippen dan doe je dat met een huis tuin en keukenschaar. Om het mooiste resultaat te krijgen kun je het beste de buxus in juli nog een keertje snoeien op een dag dat de zon NIET schijnt.

Buxus snoeien in vormen

Alle soorten buxus vormen zijn er mogelijk, je kunt buxus knippen als een haag, je kunt hem knippen als een kegel, ook wordt buxus wel bolvormig geknipt, in een spiraal maar ook een bol op stam zie je vaak bij mensen in de tuin staan. De buxus laat zich snoeien in de vormen die jij wilt. Snoei met beleid, niet rigoureus aan de gang gaan, maar veel kijken en dan pas snoeien of knippen voorkomt een mislukte buxusvorm. De blaadjes zijn er snel af, maar de vorm krijg je niet een twee drie terug.

Buxusbol snoeien

Als je een buxus gaat snoeien, dan kun je voor een buxusbol kiezen. Daarvoor wordt vaak een speciale buxusschaar gebruikt. Het is belangrijk dat je de buxus twee keer per jaar gaat snoeien. De eerste keer snoeibeurt kun je het beste aan het einde van de maand mei uitvoeren, let er daarbij op dat de langste takjes met nieuwe frisse en lichtgroene buxusblaadjes ongeveer vijf of meer cm zijn gegroeid. De tweede keer snoei je de buxus aan het einde van augustus of aan het einde van september. Na september kun je beter niet meer snoeien, omdat er vanaf die tijd een kans is op nachtvorst.

Buxus in model snoeien

Wanneer je buxus hebt, kun je voor een speciaal model kiezen. Als je een strakke vorm wilt voor bollen en kegels bijvoorbeeld, dan kun je het beste in mei, juli en september snoeien. Je kunt een bol snoeien op deze manier:

  • Je begint aan de bovenkant bij de bol.
  • Je gaat boven de bol staan en dan houd je de schaar op zijn kop (ondersteboven). Hierdoor kun je beter rondingen knippen.
  • Je loopt mee wanneer je gaat knippen, dan kun je de vorm namelijk beter in de gaten houden.
  • Je kunt het beste zo nu en dan vanuit een afstand naar je buxusbol kijken. Je kunt hierdoor zien of alles goed in verhouding is en zo niet dan kun je het op tijd bijwerken.

Er zijn verschillende vormen waar je uit kunt kiezen als je je buxus gaat snoeien. Je zult er in het begin wat meer moeite mee hebben, want het is echt een kwestie van oefenen. Na een tijdje heb je er handigheid in en kun je veel op je gevoel doen. De eerste keer kun je daarom ook beter wat meer tijd ervoor uittrekken, zodat je het meteen goed kunt doen. Snoei met beleid, tijdens het snoeien moet je veel kijken naar de plant en nooit te grote stukken ineens snoeien, rustig aan, want eraf is eraf! Bekijk de plant in haar geheel en kijk of je op alle plaatsen evenveel weg kunt snoeien, zodat je een mooi model krijgt.

Strakke buxushaag

Heb je een mooie buxushaag en wil je dat deze mooi vol blijft? Daar kun je grotendeels zelf voor zorgen. Je kunt hem namelijk goed snoeien. Het is daarbij van belang dat je met de zijlkanten van de haag gaat beginnen. Aan het einde doe je pas de bovenkant van de buxushaag. Als je een mooi resultaat wilt behalen dan houd je de schaar iedere keer op gelijke hoogte. Als je klaar bent met snoeien dan kun je wat bemesten. Daarvoor kun je het beste wat koemestkorrels gebruiken. Hierdoor zal de buxus nog wat mooier groeien en ook beter gaan groeien. Als je tijdens het snoeien bang bent dat je het niet recht kunt houden kun je altijd een touw spannen. Maar hoe vaker je je buxus gaat snoeien, hoe sneller je het onder de knie hebt en de handigheid te pakken hebt. Als je er op tijd bij bent en ieder jaar op tijd snoeit, dan zul je een mooie buxushaag krijgen en houden.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: E.
Aantal keer gelezen: 43233x
Toegevoegd: 13-05-2015 18:42
Gewijzigd: 21-08-2015 15:35

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3795 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!