tuin bestrating aanleggen

Hoe ontwerp je een onderhoudsvrije tuin?

tuin bestrating aanleggenEen onderhoudsvrije tuin is ideaal voor mensen die geen groene vingers hebben of gewoon weinig tijd of zin hebben om te tuinieren. Een geheel onderhoudsvrije tuin is echter niet mogelijk, zelfs niet als je enkel bestrating aanlegt. Hier kan namelijk ook altijd onkruid op groeien en je wilt de bestrating waarschijnlijk ook schoon houden. In dit artikel lees je hoe je een tuin kunt ontwerpen die zo onderhoudsvrij mogelijk is.

Het ontwerp

Bij het ontwerpen van een nagenoeg onderhoudsvrije tuin dien je de juiste keuzes te maken. De bestrating is in dit soort tuinen het belangrijkst, maar welke bestrating kies je? En welke planten behoeven het minste onderhoud? Hoe ga je de groei van onkruid tegen en hoe maak je sfeer in de tuin? Als je de juiste keuzes maakt, kun je een prachtige tuin ontwerpen die ook nog eens zeer onderhoudsarm is.

Welke bestrating kies je?

In een onderhoudsvrije tuin zie je vaak veel bestrating, omdat dit over het algemeen niet zoveel onderhoud vereist. Zorg er daarom voor dat je mooie bestrating kiest die je tuin ook echt uitstraling geeft. Maar nog belangrijker bij een onderhoudsvrije tuin: ga voor bestrating waaraan algen zich vrijwel niet hechten. Graniet of basalt zijn  twee prachtige soorten bestrating die weinig onderhoud nodig hebben. Verder kun je ook kiezen voor een speciaal soort keramische tegel die onderhoudsarm is.

Het is belangrijk dat je er bij het aanleggen van de tuin op let dat de tegels goed worden ingevoegd. Dit kun je bijvoorbeeld met voegmortel doen. Als je de tegels hiermee goed invoegt, krijg je minder last van mieren en onkruid tussen de tegels. Kies je liever grind als bestrating? Dan kun je onkruid tegengaan met een gronddoek en een grindmat. Dit zorgt er ook meteen voor dat het grind goed op zijn plek blijft.

Welke planten gebruik je in een onderhoudsvrije tuin?

Natuurlijk wil je ook planten in je tuin aanleggen, ook al ben je van plan om de tuin zo onderhoudsvriendelijk mogelijk te maken. Een tuin zonder planten is geen echte tuin en daarom raden wij je aan om altijd minstens een paar planten in de tuin te zetten. Er zijn voldoende planten die maar weinig onderhoud nodig  hebben.

Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor de mooie Alchemilla mollis of de prachtige Fargesia. Beide planten hoeven maar eens per jaar geknipt te worden en zijn dus vrijwel onderhoudsarm. Ook kun je ervoor kiezen om verschillende kruiden in de tuin te plaatsen, zoals laurier, peterselie en bieslook. Dit zijn mooie planten die je ook nog eens kunt gebruiken voor het koken!

Je kunt de planten het beste in grote groepen bij elkaar zetten, waardoor je hier vrij weinig onderhoud aan hoeft te besteden. Onkruid kun je voorkomen door een border helemaal dicht te laten groeien. Ook is het een goed idee om elk voorjaar een laag grind, split of Franse boomschors tussen de beplanting te leggen met daaronder wortelgoed. Dit gaat namelijk ook onkruid tegen.

Soms wordt ervoor gekozen om grote potten in de onderhoudsvrije tuin te plaatsen met planten erin. Er wordt dan gedacht dat de planten dan weinig onderhoud nodig hebben. Daar is echter niets van waar, want planten in potten hebben bij warm weer soms wel twee keer per dag water nodig.

Gazon aanleggen

Wil je een gazon aanleggen in je onderhoudsvrije tuin? Helaas vraagt een echt groen gazon veel van je tijd. Je zult dit gras namelijk moeten bemesten, verticuteren en maaien. Het is daarom beter om te kiezen voor een gazon van kunstgras, want hierbij hoef je al deze handelingen niet uit te voeren. Kunstgras wordt tegenwoordig ook zo mooi gemaakt dat het vrijwel niet meer te onderscheiden is van echt gras.

Schutting van hardhout

Als je een tuin wilt die zo onderhoudsvrij mogelijk is, kun je het beste kiezen om hier een schutting omheen te plaatsen. Een haag kost bijvoorbeeld veel meer onderhoud. Wij raden je aan om te kiezen voor een schutting gemaakt van hardhout. Het is namelijk zo dat dit materiaal minder onderhoud nodig heeft dan geïmpregneerd hout en de levensduur van hardhout is ook langer.

Andere kenmerken van een onderhoudsvrije tuin

In een onderhoudsvrije tuin wordt over het algemeen vaak gebruik gemaakt van verharding. Dit heeft natuurlijk ook geen onderhoud nodig en het kan de tuin een prachtige uitstraling geven, mits het goed is gebruikt. Zo zie je veel bestrating in dit soort tuinen en soms ook mooie bloembakken. Je kunt hiermee een duurzame tuin ontwerpen die een lange tijd meegaat en weinig onderhoud nodig heeft.

Hoe maak je sfeer in de tuin?

Als je teveel verharding plaatst, kan het zijn dat je tuin geen sfeer meer uitstraalt. Het hangt er echter ook maar net vanaf voor wat voor soort verharding je kiest. Plaats je enkel grote, grijze tegels in de tuin of wissel je dit af met kleinere tegels in een andere kleur? Je kunt met de bestrating echt wel een leuke sfeer creëren, maar dan moet je wel een beetje creatief zijn.

Echte sfeer in de nagenoeg onderhoudsvrije tuin krijg je pas als je ook groen elementen in de tuin verwerkt. Zonder groen is het namelijk ook geen echte tuin. Je hoeft niet veel groen elementen te plaatsen, als je er maar voor zorgt dat deze elementen duidelijk zijn en opvallen. Een meerstammige solitairheester kan de tuin bijvoorbeeld veel karakter geven en is bijna vrij van onderhoud.

Hoe onderhoud je een nagenoeg onderhoudsvrije tuin?

Als je de onderhoudsvrije tuin pas hebt aangelegd, moet je er rekening mee houden dat je op het begin nog wel wat aan het onderhoud moet doen. De planten moeten namelijk begeleid worden en op sommige warme dagen zul je ze ook water moeten geven. Daarnaast dien je het onkruid met wortel en al te verwijderen, zodat het niet de kans krijgt om zich uit te breiden.

Na ongeveer een jaar tijd hoef je vrijwel geen tijd meer te besteden aan het onderhoud. De planten zullen dan zijn dichtgegroeid, waardoor ze de bodem goed genoeg bedekken. Onkruid krijgt dan ook geen kans meer. Verder kunnen de planten zodra ze iets gegroeid zijn ook beter tegen droogte of nattigheid. Het is daarom eigenlijk niet meer nodig om ze water te geven op warme dagen.

Ongeveer een keer per jaar zul je de planten wel moeten bijknippen of snoeien. Het ligt er echter net aan wat voor planten je in de tuin hebt geplaatst, want voor bepaalde planten moet je dit misschien vaker herhalen. Daarnaast moet je de onderhoudsvrije tuin ook een keer per jaar bemesten.

Al met al moet je vooral het eerste jaar veel aan het onderhoud doen. Daarna is dit slechts nog maar een keer per jaar nodig, mits de planten goed zijn dichtgegroeid. Houd je echt niet van tuinieren? Dan kun je hier natuurlijk ook een hoveniersbedrijf voor inhuren.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Rowanblom
Aantal keer gelezen: 7553x
Toegevoegd: 04-02-2016 10:55
Gewijzigd: 02-03-2016 13:57

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3784 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!