Kunstgras

Kunstgras, aanleg en de voordelen

KunstgrasWil je graag kunstgras aanleggen in je tuin? Lees hier dan meer over de mogelijkheden en over de voordelen van kunstgras.

Kunstgras gevaarlijk voor de gezondheid?

Als je het woord kunstgras in de mond neemt kom je niet onder de discussie uit of kunstgras al dan niet gevaarlijk is voor de gezondheid. Wanneer niet duidelijk is of er gevaar bestaat voor de gezondheid als je speelt op kunstgras, mag je dan kinderen en volwassenen er aan blootstellen? Voor ouders van jonge voetballers is dit het gesprek van de dag of in ieder geval het gesprek langs de lijn als er nog steeds op kunstgras wordt gevoetbald. Sommige wedstrijden worden niet gespeeld en sommige ouders houden hun kinderen thuis van het voetballen als er op kunstgras wordt gespeeld. En dat is logisch, want wat is er belangrijker dan de gezondheid van je kinderen? Waarom wordt deze discussie nu pas gevoerd? Heeft er dan voorheen helemaal geen onderzoek plaatsgevonden? Vragen die jij je nu pas gaat stellen. Ook dat kun jij jezelf niet verwijten.

Je gaat er vanuit dat kunstgras veilig is. Er wordt gesproken over gerecycled materiaal en dan denk je dat is prima geregeld, maar zo zie je maar dat dit ook ongezonde producten kunnen zijn. Er is natuurlijk wel onderzoek naar gedaan voordat het in gebruik werd genomen, maar wellicht niet voldoende. Misschien valt het allemaal reuze mee. Even de resultaten van het intensief onderzoek afwachten. En mocht blijken dat het kunstgras verwijderd moet worden, omdat het ongezond is om er op te voetballen, wie draait er dan op voor de kosten? Maar dan praat je over geld, de gezondheid komt op de eerste plaats. Gelukkig komt het RIVM met het verlossende antwoord dat iedereen moet geruststellen.

Het sein staat op groen

In december 2016 heeft de RIVM, het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, het sein op groen gezet om op kunstgrasvelden, die in gestrooid zijn met rubbergranulaat, te voelballen. Eindelijk is er duidelijk nadat er veel discussies zijn gevoerd, ouders hun kinderen van het voetballen thuis hielden als er op kunstgras werd gespeeld en wedstrijden werden afgelast. Een grote last valt van de schouders van bestuurders en anderen die beslissingen moesten nemen en die vreesden dat ze voor hoge kosten zouden komen staan als de kunstgrasvelden ongezond zouden worden verklaard. Het RIVM heeft voor grote opluchting gezorgd.

Kunstgras in je achtertuin

Als je nadenkt om in je achtertuin kunstgras aan te (laten) leggen, dan zal de discussie omtrent de veiligheid voor de gezondheid van kunstgras je niet zijn ontgaan. Rubbergranulaat, gebruikt om voetbalvelden die bestaan uit kunstgras in te strooien met deze korrels, zou slecht zijn voor de gezondheid. Rubbergranulaat is tot korrels fijn gemalen rubber, gemaakt van autobanden of synthetisch materiaal. Rubbergranulaat, de korrels, worden in gestrooid op de kunststofvelden, zodat de bal niet te snel rolt en niet te hard stuitert. Een kunstgrasveld om op te voetballen moet zoveel mogelijk lijken op een gewoon grasveld. Hoe zit het met een kunstgrasveld in jouw achtertuin? Er wordt druk gesproken over de nadelen van de rubber korrels in het kunstgrasveld. De producenten van kunstgras zitten niet stil en je kunt ook kunstgras kopen waarbij deze rubber korrels niet nodig zijn. Het prijskaartje voor je kunstgras ligt dan wel wat hoger, maar het geeft je wel meer rust als je twijfelt over de veiligheid van kunstgras.

Kunstgras zelf aanleggen of uitbesteden?

Kunstgras zelf aanleggen of uitbesteden is een vraag die jij zelf het beste kunt beantwoorden. Werk jij in deze branche dan zul je zelf een prachtig kunstgrasveld aan kunnen leggen. Heb je hiermee echter totaal geen ervaring dan is uitbesteden een betere optie, want met het leggen van het kunstgras alleen ben je er niet. Sterker nog, dat laatste stuk is het eenvoudigste en het laatste wat je moet doen. De voorbereidingen voor het aanleggen van kunstgras zijn zeker zo belangrijk, zo niet belangrijker voor een blijvend mooi resultaat.


Voorbereidingen kunstgras aanleggen

Ga je zelf je kunstgras aanleggen denk dan vooral aan een goede waterafvoer en houd er rekening mee dat de garantie anders kan zijn als je zelf het kunstgrasveld aanlegt. Hoe ga je te werk bij de voorbereidingen? Onderstaand volgen deze voorbereidingen:

  • Je meet de oppervlakte goed op en maakt een lijstje van spullen die je wellicht nodig hebt: een aantal m2 kunstgras, zand, drukverdeeldoek, kunstgrashaken, tape
  • Je egaliseert het stuk grond en vult gaten goed op
  • Graaf 10 tot 15 cm grond af
  • Grond goed aantrillen
  • Breng een foamlaag aan, deze verlengt de levensduur van je kunstgrasmat
  • Zorg voor goede kanten, zodat het kunstgras op haar plaats blijft liggen en niet kan verschuiven
  • Als de ondergrond optimaal is dan kun je het kunstgras uitrollen, let op de vezelrichting!

Zoals je leest is de voorbereiding het meeste en het belangrijkste werk voor een mooi resultaat, dat je lang wilt behouden. Belangrijke tip: Wil je op een dakterras of op een balkon kunstgras leggen dan moet je gebruik maken van drainagematten.

De voordelen van kunstgras

Kunstgras kent veel voordelen We noemen er een paar:

  • De tuin ziet er meteen groen uit, planten, struiken, bloemen, bloembakken, potten en bomen komen veel meer tot hun recht als er een mooi grasveld ligt
  • Geen modder, kinderen kunnen heerlijk buiten spelen
  • Niet elke week of enkele keren per week in het groeiseizoen grasmaaien (onderhoudsarm)
  • Je bespaart de kosten van een grasmaaier, het onderhoud van de grasmaaier
  • Je bespaart op kalk en mest dat je regelmatig moet gebruiken om een gewoon gazon optimaal te verzorgen
  • Het kunstgras hoef je niet te sproeien, waterbesparend en geen sproei-installatie nodig
  • Geen mos in het grasveld en geen lelijke vlekken

Kunstgras in diverse prijsklassen

Er is kunstgras te koop in diverse prijsklassen. Goedkoop kunstgras kan op den duur toch duur kunstgras worden, of je moet een mooie aanbieding scoren, waarbij je kwaliteit kunstgras koopt voor een lage prijs. Bij kunstgras staan duurzaamheid en kwaliteit op de eerste plaats. En hoe scoort het kunstgras op echtheid? Vaak kun je dit in de recensies lezen. Ga online en lees de recensies, die geven je een heleboel informatie. Voor jezelf moet je weten aan welke eisen het kunstgras moet voldoen. Hoe intensief wordt het gebruikt? Zoals je bij gewoon gras het verschil hebt in speelgras en siergras heb je ook deze verschillen bij kunstgras.

Kunstgras leg je het liefste aan voor veel jaren plezier. Vraag advies als je er zelf niet helemaal uit komt, of ergens aan twijfelt, voordat jij je kunstgras online of bij het tuincentrum bestelt. Je weet dan waar je op moet letten. Je weet wat je zeker wel moet nemen en welk kunstgras in elk geval niet. Welk kunstgras is in jouw situatie aan te bevelen? Kijk niet in de laatste plaats naar de echtheid van het kunstgras, want een mooi kunstgrasveld is (bijna) niet van echt te onderscheiden en dat is zijn geld meer dan waard.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: AnnedeLaat
Aantal keer gelezen: 4049x
Toegevoegd: 29-01-2017 11:30
Gewijzigd: 15-05-2017 17:16

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3734 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!