Hoe en wanneer laurier snoeien?

Hoe en wanneer laurier snoeien?

Hoe en wanneer laurier snoeien?Heb je laurierstruik in de tuin staan? Dan is het belangrijk om te weten hoe en wanneer je deze het beste kunt snoeien. In dit artikel geven we je meer informatie over het snoeien van de laurier en geven we tips over wanneer je dat het beste kunt doen.

Laurierkers

Een laurierkers is een dichte wintergroene struik die erg hard groeit en zeer sterk is, omdat een laurier erg hard groeit moet je hem flink snoeien om er de baas over te blijven. Als je een laurierkers koopt dan koop je een snelgroeiende heester die in de winter groen blijft. Je zult deze plant binnen een paar jaar meters hoog zien worden. Als je de laurier in vorm wilt houden zul je hem in het voorjaar flink moeten snoeien. Een laurierkers is niet helemaal winterhard dus delen zouden kunnen bevriezen bij strenge vorst. Als je een laurierkers gaat snoeien moet je dat na de winter doen, bijvoorbeeld in maart. Je kunt dan de takken die schade hebben geleden door de vorst meteen wegknippen.

Verwaarloosde struik

Het kan ook zijn dat je een verwaarloosde struik moet gaan snoeien, je kunt in dat geval het beste de takken diep terug zagen of knippen. Als je echt diep wilt terug snoeien kun je het beste minimaal 1 meter weghalen, je kunt dit gerust doen want de laurierkers loopt weer uit ook al snoei je terug tot het kale hout. Het zal binnen enkele weken zijn dat je weer op het oude hout knoppen ziet groeien waar nieuw blad aankomt. Na deze flinke snoeibeurt in maart kun je de nieuwe scheuten in augustus weer terug snoeien. Het is af te raden om de laurier laat in het najaar te gaan snoeien, dit omdat de laurierplant reageert op het snoeien. Je zult ook als je in het najaar gaat snoeien nieuwe scheuten krijgen en die zijn dan nog niet geschikt om de winter door te komen.

Laurierhaag

Als je een haag hebt van laurier dan kun je die het beste twee maal per jaar snoeien, houd de haag laag zodat je hem gemakkelijk kunt snoeien. In juni kun je de haag helemaal terug knippen. Bij het snoeien van een laurierenhaag kun je het beste een snoeischaar gebruiken, je moet dan alleen de takken doorknippen, niet het blad. Als je een blad doorknipt zal dit verkleuren en bruin worden wat niet mooi staat in een laurierenhaag. Je kunt als het nodig is een tak altijd dieper weg knippen, de laurier zal dit in de zomer nog overgroeien.

Laurierhaag snoeien

Je kunt de laurierhaag in september voor de tweede keer snoeien. Je moet de haag dan niet te diep snoeien, als je een gat in de haag geknipt hebt zal die niet meer dichtgroeien in de winter. Als je jonge haagplanten hebt dan kun je die het beste voor een derde deel wegknippen. Als je dit goed doet dan zal de laurierplant zich hierdoor vertakken, de haag zal wel wat langzamer in de hoogte groeien maar wel dichter groeien. Je moet de rijkbloeiende laurierhaag na de bloei in juni terug knippen dan maakt de plant bloemknoppen aan voor het volgende jaar.

Laurier in pot verzorging

Als je een laurier hebt, dan is het belangrijk dat je deze goed gaat verzorgen. Het beste kun je de laurier rijkelijk van water voorzien en dan is regenwater het beste. In de zomer zul je de laurier overvloedig water moeten geven bij warm of schraal weer. Het is belangrijk dat de kluit bij de laurier helemaal doordrenkt is met water. Wanneer de laurier in een pot staat en de kluit is uitgedroogd dan moet je deze vijf minuten onder dompelen in een kuip met water. Als je op vakantie gaat in de zomer, dan kun je de laurier van tevoren al goed verzorgen. Je kunt een soort put maken in de grond en dan de laurier hierin plaatsen zonder pot. Je neemt dan een of twee emmers water en die giet je over de voet van de plant. Als het winter is, dan hoef je de laurier niet zoveel water te geven. Maar let wel goed op dat je ook dan de kluit niet helemaal uit laat drogen. Je kunt regelmatig de pot van de plant afhalen, zodat je kunt controleren of de laurier niet te nat of te droog staat.

Laurier verpotten

Als je een laurier wilt verpotten, dan kun je dit het beste doen in maart, augustus of in september. Dit hoef je niet ieder jaar te doen, om de paar jaar is prima. Je dient hierbij wel goede kwaliteitsgrond te gebruiken, het beste is potgrond met klei. Je moet ook een andere pot kiezen, het beste is het om een pot van vier cm groter te nemen dan de huidige pot. Hierdoor kun je om de  kluit dus vier cm nieuwe potgrond toevoegen. Let wel goed op dat je een gietrand maakt.

Laurier snoeien

Het snoeien van de laurier kan het beste van januari tot aan maart. Je hebt dan verschillende vormen die je aan kunt houden. Je zou kunnen kiezen voor een strakke snoei, daarbij kun je denken aan de haag. Hoe korter je hierbij gaat snoeien hoe compacter de laurier gaat worden. Je kunt ook kiezen voor een piramide vorm van de laurier. Dan moet je er rekening mee houden dat de topscheut de meest centrale rechtopstaande scheut is. Deze moet je vervolgens inkorten tot tien of vijftien centimeter boven het vorige snoeipunt. Als je een bol wilt snoeien, dan moet je de scheuten die de omtrek van de bol overschrijden zo nu en dan bijknippen. 

Laurier bemesten

Je moet de laurier als hij in de groei is bemesten. Dit kun je in de zomer het beste doen. Maar let goed op, het is niet zo dat je volop moet bemesten, het gaat over een beetje bemesten. Daarvoor kun je het beste gebruik maken van vloeibare meststof of van een strooimeststof. De bemesting moet je wel weer afbouwen vanaf augustus of september.

Laurier en insecten

De laurier kan last hebben van insecten. Je zou schildluis kunnen zien, dit zijn bruine ovaal ronde plaatjes aan de onderkant van de bladeren en deze kun je wegkrabben. Er kunnen ook bladvlooien op de bladeren zitten. Dan krullen de bladranden van de laurier om en deze worden vervolgens geel. Je moet deze bladeren van de plant verwijderen. De laurier kan ook last krijgen van bladluis. In dat geval worden de bladeren zwart en ook wat plakkerig. Daarbij kan het soms nodig zijn om voor chemische bladluisbestrijding te kiezen.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: E.
Aantal keer gelezen: 60555x
Toegevoegd: 20-05-2015 04:57
Gewijzigd: 22-08-2015 11:28

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3839 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!