Graszoden leggen

Graszoden leggen: een compleet stappenplan

Graszoden leggenOnlangs graszoden gekocht? En is het tijd om je nieuwe gazon aan te leggen? In dit artikel lees je alles over graszoden leggen.

Een mooie tuin is altijd een genoegen om naar te kijken en om van te genieten met goed weer. Als je graag een groene tuin wilt hebben kun je ervoor kiezen gras te nemen. Dit kun je aanleggen door het in te zaaien maar de ervaring leert dat het graszaad vaak niet overal even goed doorkomt en het gras ongelijkmatig groeit. Om dit voorkomen en een keurig groen gazon te krijgen is het daarom slim voor graszoden te kiezen.

Volg een goed stappenplan

Als je graszoden aanlegt betekent dit dat je het gras in rollen neerlegt. Deze kunnen netjes tegen elkaar aangelegd worden zodat ze goed op elkaar aansluiten en één geheel vormen. Als je hierbij een goed stappenplan volgt en de zoden op de juiste manier aanlegt heb je al binnen 14 dagen een mooi en goed grasveld om van te genieten. Lees voordat je overgaat tot het leggen van graszoden eerst de volgende stappen goed door.

Zorg voor voldoende mensen en het juiste materiaal

Houd er om te beginnen rekening mee dat je graszoden kunt laten leggen of ervoor kiest dit zelf te doen. Het laatste is zeker goed mogelijk maar zorg er wel altijd voor dat je met meer personen bent om dit te doen, zeker als het een grote oppervlakte betreft. Graszoden zijn niet bepaald licht te noemen en het netjes recht leggen gaat eenvoudiger als je dit met minimaal twee personen doet. Zorg voor het juiste gereedschap en andere benodigdheden als je ermee aan de slag gaat.

Bestel de graszoden

Het stappenplan begint met het uitkiezen en aanschaffen van de graszoden. Zorg ervoor dat je deze bestelt bij een goede grasleverancier. Spreek af wanneer je de graszoden komt halen of laat brengen zodat deze zo vers mogelijk zijn. De graszoden worden doorgaans nog op dezelfde dag uitgestoken als dat jij ze weer legt zodat ze zo kort mogelijk opgerold hoeven te worden. Meet altijd goed op hoeveel vierkante meter graszoden je nodig hebt. Vervolgens is het verstandig om de graszoden de dag voordat je ze wilt gaan leggen te bestellen. Let er wel op dat de omstandigheden voor het leggen goed zijn.

Egaliseer de grond eerst goed

De ondergrond waarop de graszoden komen te liggen dien je vooraf goed te egaliseren. Dit zorgt er namelijk voor dat de graszoden recht komen te liggen en je geen kuilen krijgt in de grasmat. Op die manier ligt alles recht en op dezelfde hoogte en kan het ook goed afwateren. Als je hoogteverschillen hebt loop je de kans dat je in een kuil gaat staan en dat is niet alleen onpraktisch maar kan er ook voor zorgen dat er teveel water naar een bepaalde plek toe loopt.

Een of meer keren egaliseren is afhankelijk van de grond

De meeste tuinen hebben een laag zwarte grond die je kunt bewerken met een hark of schop. Om de grond goed te egaliseren zorg je ervoor dat alle onkruid, planten en eventuele bestrating eruit gehaald worden. Op die manier kun je de grond goed vlak maken. Daarna wordt de ondergrond gewalst zodat deze niet meer kan verzakken. Pas wanneer de ondergrond hard genoeg is om er graszoden op te leggen kun je deze egaliseren. Dit doe je het beste met behulp van een waterpas zodat je zeker weet dat alles goed recht ligt. Egaliseren kan soms vaker dan één keer nodig zijn, afhankelijk van de ondergrond. De eerste keer zul je deze dan grof egaliseren terwijl de keer of keren daarna dit op een fijnere en dus minder grove manier gebeurt.

Bemest de grond goed

Na het egaliseren dien je de grond te bemesten. Dit is goed voor de graszoden zodat deze beter aanhechten en het gras sneller begint te groeien indien het eenmaal op de juiste plek ligt. Bemesten wordt veelal gedaan met korrels die je goed over de oppervlakte kunt verdelen. Informeer altijd goed bij je grasleverancier welke korrels je het beste kunt nemen. Houd er rekening mee dat je het gras nadat dit gelegd is met regelmaat bemest en er kalk op strooit. Wanneer en hoe vaak dit nodig is lees je online of je vraagt dit aan de leverancier.


Begin met het uitrollen en op maat maken van de graszoden

Als de ondergrond bemest is kun je beginnen met het uitrollen van de rollen gras. Leg de rollen netjes en straks tegen elkaar aan zodat er geen al te grote naden of openingen ontstaan. De graszoden groeien uiteindelijk wel tegen elkaar aan maar grote openingen ogen niet netjes. Werk op een kleine oppervlakte tegelijk zodat de graszoden zo min mogelijk uitdrogen. Indien de rollen te lang zijn kun je deze eenvoudig met een mes op maat maken zodat ze toch passen. Probeer zoveel mogelijk volledige rollen te gebruiken want dit is het makkelijkst en zorgt voor zo min mogelijk afval.

Wals het gras goed aan

Na het aanleggen van de grasrollen kun je deze het beste nog een keer goed aanwalsen met een speciale gazonwals. Hiermee worden alle oneffenheden die er nog in de grasmat zitten weggehaald en komt alles strak tegen elkaar aan te liggen. Zorg er daarna voor dat het gras voldoende water krijgt door dit te sproeien. Graszoden aanleggen doe je het beste in het voorjaar of najaar. Dan heb je de meeste kans dat het regelmatig regent en je zelf niet constant hoeft te sproeien. Als je tijdens de eerste weken nog oneffenheden ziet ontstaan kun je deze vaak gewoon aanstampen met je voeten zodat het weer een glad geheel wordt.

Zorg voor voldoende water

Omdat de graszoden een poosje los geweest zijn van de grond dienen deze zeker in de eerste weken voldoende water te krijgen. Zo wordt de aanhechting bespoedigd en loop je de minste kans dat het gras dor wordt of helemaal niet groeit als je pech hebt. Gras is sterk en groeit vrijwel altijd maar het is met name belangrijk dat de aanhechting snel geschiedt. Kijk met regelmaat of het gras al groeit en check op een hoekje of het al wortel schiet in de grond. Onderhoud het gras goed door het met regelmaat te besproeien, te maaien en het onkruid eruit te halen. Bemest de grond regelmatig en leg indien nodig een stuk nieuw gras mocht het andere niet willen groeien.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: BrianA
Aantal keer gelezen: 1583x
Toegevoegd: 18-11-2019 10:42
Gewijzigd: 19-11-2019 13:32

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3740 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!