De mogelijkheden en voordelen van mini trekkers

De mogelijkheden en voordelen van mini trekkers

De mogelijkheden en voordelen van mini trekkersBen jij hovenier? Of (hobby)boer? Of ben je eigenaar van een huis met een grote oppervlakte aan grond? Dan is een mini trekker wellicht iets voor jou. Een mini trekker is multifunctioneel en modulair, waardoor je een hoop andere dure apparatuur of gereedschap achterwege kunt laten.

Het bewerken van land en grond is een zware klus, wanneer je niet over de juiste apparatuur beschikt. Om grond te bewerken kan je voor elke handeling een aparte machine of apparaat aanschaffen, maar hierdoor kunnen de kosten erg hoog oplopen. Een mini trekker kan hierbij de oplossing bieden, omdat al deze afzonderlijke apparaten aan de trekken kunnen worden gekoppeld. Zo hoef je maar één machine te onderhouden, bespaar je kosten doordat je geen verschillende machines aan hoeft te schaffen en zorg je ervoor dat je schuur of loods opgeruimd blijft doordat er geen overvloed aan machines in staan. 

Het verschil met gewone trekkers

Wanneer je aan een trekker denkt, denk je vaak aan een grote moeilijk te besturen machine waar je specifieke kennis van moet hebben om hem te kunnen gebruiken. Dit is echter niet het geval. Een mini trekker verschilt allereerst met een normale trekker door zijn formaat. Door dit kleine formaat is de trekker veel makkelijker te besturen en te manoeuvreren. Het kleine formaat van de trekker brengt ook als voordeel mee dat ze veel lichter zijn dan een normale trekker. Hierdoor zijn ze veel makkelijker in te zetten op gazonnen, plantsoenen en tuinen. Een normale trekker is voor deze situaties vaak niet geschikt doordat ze het gras of de grond kapot maken door het zware gewicht en het hoge koppel van de grote wielen. Mini trekkers verschillen daarnaast met gewone trekkers door het verschil in prijs: ze zijn relatief goedkoop ten opzichte van hun grotere broers. Heb je dus niet de (trek)kracht nodig van een gewone trekker, dan is een mini trekker zeker een financieel aantrekkelijke optie.

Onbegrensde mogelijkheden 

Compacttractoren zoals mini trekkers ook wel worden genoemd, zijn net als normale trekkers modulair gebouwd. Dat wil zeggen dat ze gebouwd zijn om er werktuigen aan te hangen. Met deze werktuigen kun je zeer uiteenlopende werkzaamheden verrichten. Om je een idee te geven van de mogelijkheden van compacttractoren lichten we hieronder wat mogelijkheden toe. 

Trekhaak

Voor het aankoppelen van losse apparaten of machines achter de mini trekker is een trekhaak essentieel. Meestal worden mini trekkers geleverd met een trekhaak, maar is dit niet het geval dan is het aan te raden deze alsnog te laten bevestigen. Met een trekhaak breid je de mogelijkheden van een mini trekker enorm uit, omdat je voor praktisch elke klus een machine of werktuig kunt kopen.

Schuiver

Een schuiver wordt veel gebruikt om sneeuw te schuiven op wegen en paden, maar kan ook worden gebruikt in stallen en loodsen om vloeren schoon te vegen van mest en andere zaken als stroo, zand en zout. Zowel particulieren alsook boerenbedrijven en gemeenten zijn afnemers van schuivers. 

Strooier

Met een strooier kunnen wegen met zout worden bestrooid om gladheid op de weg te voorkomen, maar kunnen ook akkers worden bezaaid met zaden of kunstmest. Strooiers worden zowel door gemeenten, particulieren en boeren afgenomen. 

Bezem

Als je je erf, vloer, oprit of weg schoon wilt hebben en een schuiver doet dit niet in voldoende mate, dan is een bezem het geschikte werktuig. Waar een schuiver voegen en scheuren niet schoonveegt, doet een bezem dit wel. Zo is een bezem bijvoorbeeld handig wanneer je erf of oprit met modder of kleigrond bezaaid is geraakt. Doordat er bezemborstels van verschillende materialen verkrijgbaar zijn, kun je praktisch elke ondergrond schoonvegen. Zo zijn plastic borstels geschikt voor het lichtere werk, terwijl stalen borstels het diepste vuil uit de groeven van de stenen of het asfalt verwijdert.


Frontlader

Met een frontlader schep je grote en zware voorwerpen eenvoudig op. Denk bijvoorbeeld aan zand, bladeren, grond of puin die je met behulp van de frontlader makkelijk op kunt scheppen. De mechanische kanteling van de schepbak zorgt ervoor dat je inhoud van de bak eenvoudig kunt verplaatsen. Ook grote hoeveelheden sneeuw kunnen makkelijk geschept worden, wat het ook een handig werktuig maakt in de winter voor het veilig houden van wegen en paden.

Ploeger

Een ploeg wordt gebruikt wanneer de grond moet worden gekeerd. Dit kan verschillende redenen hebben: van het vernietigen van onkruidwortels tot het verbeteren van de afwatering. Ook is ploegen van meerwaarde voordat je gaat zaaien, doordat je de bodem verrijkt met de restanten van het geoogste gewas die dienen als meststof voor de volgende oogst. 

Met een ploeger woel je eenvoudig een gazon, weiland of tuin om. Wil je je gazon van nieuw gras voorzien, nieuw gewas zaaien of je tuin opnieuw beplanten, dan is een ploeg het juiste werktuig om te gebruiken. 

Landrollers

Landrollers worden vaak gebruik nadat de bodem is geploegd en ingezaaid. Door de grond vervolgens aan te drukken ontstaat er een betere capillaire werking en waterbinding. 

Bodemvlakkers

Bodemvlakkers schrapen de toplaag van een modder of zandgrond. Ze worden onder andere veel gebruikt om zandbakken in maneges te vlakken maar kunnen in principe voor elke andere zand- of moddergrond gebruikt worden. 

Verticuteermachine

Een verticuteermachine is specifiek bedoeld om mos en dood gras van graszoden te scheiden. De machine kan op elk grasveld gebruikt worden en worden veel gezien op onder andere voetbalvelden, golf courses en gazonnen in parken en plantsoenen.

De voordelen 

Mini trekkers bieden in veel opzichten de voordelen die normale trekkers ook bieden: ze zijn multifunctioneel in te zetten door de verschillende aan te koppelen werktuigen, maken landbewerking efficiënt en zorgen ervoor dat je niet een arsenaal aan verschillende landbouwmachines hoeft te kopen. Ten opzichte van normale trekkers bieden mini trekkers echter ook een aantal unieke voordelen.

  • Makkelijker te manoeuvreren

  • Kosten minder dan grote tractoren

  • In te zetten voor klussen waarvoor een normale tractor te groot is

  • Besturing vereist minder kennis, dus eenvoudiger in gebruik

  • Neemt minder ruimte in beslag bij opslag en stalling

De keuze voor een mini trekker

Of voor jou een mini trekker of een normale, grote trekker geschikt is hangt af van je werkzaamheden. Het grote verschil zit hem uiteindelijk in de (trek)kracht en het koppel. Over het algemeen zijn grote weilanden en akkers niet geschikt voor compacttractoren, maar in veel andere gevallen is de krachtoutput van een een mini trekker voldoende en is een normale trekker niet nodig. Twijfel je aan de benodigde trekkracht van de trekker voor jouw werkzaamheden, vraag dan een ervaren dealer voor een goed advies. Professionele dealers weten precies uit te leggen welke machine geschikt is voor jouw klus. Is een compacttractor toereikend voor jouw klus, dan is een mini trekker de juiste machine.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: oaneseomarketeer
Aantal keer gelezen: 216x
Toegevoegd: 25-11-2022 13:52
Gewijzigd: 28-11-2022 11:31

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3421 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!