Tips om je eigen moestuin aan te leggen

Tips om je eigen moestuin aan te leggen

Tips om je eigen moestuin aan te leggenWat is er nu heerlijker en beter dan om groente uit je eigen tuin te eten? We laten je graag zien, hoe ook jij in een paar stappen een mooie moestuin kunt krijgen. De tuin aanleggen in Amstelveen of een andere plek in het land kun je zelf doen of samen met een goede hovenier. Grond in Amstelveen is goed voor een eigen moestuin, net als zoveel andere grond in ons land.

Het is natuurlijk geweldig om alle zaadjes te zien veranderen in een heerlijke en mooie groenteschotel. Een eigen moestuin aanleggen is natuurlijk geweldig. We geven je graag tips om je eigen moestuin aan te leggen. We delen graag onze tips om anderen ook te laten genieten van je eigen groenten. Laten we snel van start gaan om je een groene moestuin te geven.

Pak een pen en wat papier!

Wanneer je een moestuin wilt beginnen is het belangrijk om te starten met de afmetingen van de moestuin. Duik met een meetlint, een pen en wat papier de tuin in om zo alles in kaart te brengen. Schets het geheel mooi uit. Vervolgens is het goed om alles in te delen. Op basis van de ruimte die je hebt kan je kijken waar wat kan komen te staan. Zo krijg je zelf ook al een goed beeld van hoe hoe je moestuin er uiteindelijk uit komt te zien.

Een handig hoofdpad

Het is belangrijk om een hoofdpad te hebben in de moestuin. Van daaruit kun je jouw moestuin gaan bewerken. Het is belangrijk om er met een kruiwagen overeen te komen en ook met je tuingereedschap. Het is handig om zo de moestuin te beheren. Het is voldoende om een hoofdpad te hebben wat twee stoeptegels breed is (grofweg 60 centimeter). Het hoofdpad loopt vaak midden door de moestuin heen. Het is zo mogelijk om de hele tuin te beheren.

De zijpaden van de moestuin

Een enkel hoofdpad is voldoende voor de moestuin. Het kan bij het schoffelen en harken ook handig zijn om een paar zijpaadjes te hebben. De paden maken het mogelijk om overal goed bij te komen. Een paar voetbreedtes is voldoende. Het is gewoon nodig om er gemakkelijk overheen te lopen. Teken het ook uit op het overzicht van je tuin.

De groenten waar je van houdt

Nu je weet wat je lekker vindt is het belangrijk om een plan te maken voor je moestuin. Het is ook belangrijk om te weten wat je wilt gaan groeien. Het is natuurlijk goed om de groenten te gaan verbouwen waar je van houdt. Het kan gaan om spinazie, ui, bloemkool en ook om wortelgewassen. Het is belangrijk om de groenten op de juiste tijd te verbouwen. Weet ook hoeveel ruimte ze nodig hebben. Een pompoen en aardappelen hebben veel ruimte nodig. Bij een kleine moestuin moet er natuurlijk gekozen worden voor de groenten welke minder ruimte nodig hebben.

Tips voor in de moestuin

Graag delen we onze tips om de moestuin om te toveren tot een grote bron van genot en heerlijke groenten. Het begint dus allemaal met het indelen van de moestuin en daarnaast met het kiezen van de juiste gewassen. Daarnaast is het dus belangrijk om ook de aarde goed te bewerken en voor te bereiden. De groenten hebben dan de juiste voedingsstoffen om zo ook voedingsrijk te zijn en lekker van smaak. Kijk daarom ook naar de indeling van de tuin in combinatie met wisselteelt en combinatieteelt. Laten we dit wat nader bespreken.

Wat is combinatieteelt?

De gewassen zijn niet allemaal vrienden van elkaar. Het ene gewas kan zelfs het andere gewas verdringen of voorkomen, dat ze groeien. Je wilt dat natuurlijk voorkomen. Er zijn echter ook andere opties. Het is mogelijk om de gewassen elkaar te laten versterken. Zo krijg je natuurlijk een geweldige moestuin. Het is ook zo, dat verschillende gewassen verschillende dieren en insecten aantrekken. Kijk er dus goed naar welke gewassen je allemaal (samen) gaat verbouwen in de moestuin.

 



Wat is de wisselteelt?

Een stabiele moestuin bestaat uit de juiste mix van planten. BIj de wisselteelt is het belangrijk om ervoor te zorgen, dat de grond ook in de toekomst vruchtbaar is en blijft. Door de gewassen te wisselen maak je dit mogelijk. Om dit goed te doen worden de gewassen in zes groepen onderverdeeld. Het gaat om:

  • De knolgewassen (kruisbloemigen)

  • De vruchtgewassen (komkommer machtigen)

  • Aardappelen (nachtschade-achtigen)

  • De bladgewassen

  • De Peul Gewasse (vlinderbloemigen)

  • De wortel gewassen (schermvliegen)


Tijdens de wisselteelt verbouw je de groenten ieder jaar op een andere plek in de tuin. Het is zo mogelijk om de grond niet uit te putten. De groenten kiezen allemaal voor een andere stof welke ze nodig hebben uit de grond. Door ze te roteren. Is het mogelijk om ziekten en plagen te voorkomen. De bodem raakt niet moe en het is daarom beter voor de grond. Het werkt heel simpel. Het eerste jaar plant je een knolgewas, dan bladgewas, dan vruchtgewassen, vervolgens wortelen, aardappelen en daarna peulgewassen.

Kies voor de juiste planten

Het is belangrijk om te kiezen voor of de combinatieteelt of de wisselteelt. Hierna kun je de juiste vaste planten en groenten kiezen. Er zijn een paar vaste planten waar je voor kunt kiezen. Ook is het goed om een paar planten in de buurt van de moestuin te hebben. Denk aan Afrikaantjes. Ze houden aaltjes op afstand en hierdoor blijft de grond ook goed. Het is vaak de reden waarom er aan de rand van een moestuin Afrikaantjes staan. Voor de vaste planten kun je denken aan mooie kruiden planten of fruitplanten. Kies ook voor vaste planten voor in de bedding.

De basis

We hebben nu de basis besproken. Het is nu tijd om een stapje verder te gaan. We moeten naast de tegelsoort ook kiezen voor de delen van de teelt. Het gaat om de voorteelt, hoofdteelt en de nateelt. De voorteelt komt voor de hoofdteelt en de nateelt volgt erna. Door de fasen te hanteren en de groenten te telen is het mogelijk om het maximale uit de moestuin te halen.  

Water in de moestuin

Het is belangrijk om de tuin ook te voorzien van de juiste voedingsstoffen. Naast een goede composthoop is het belangrijk om ook te zorgen voor voldoende water. Het moet trouwens niet teveel te zijn. Het is heerlijk om de tuin goed te bemesten. Het hemelwater moet je opvangen voor de droge periodes. Tijdens de nattere periodes is het belangrijk om juist te zorgen, dat het water snel weggaat.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Linsey89
Aantal keer gelezen: 1838x
Toegevoegd: 31-05-2019 11:38
Gewijzigd: 31-05-2019 16:26

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3867 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!