Wanneer de beukenhaag snoeien?

Wanneer de beukenhaag snoeien?

Wanneer de beukenhaag snoeien? Heb je een beukenhaag in de tuin staan of wil je deze aanplanten? Dan is het belangrijk dat je meer over de beukenhaag te weten komt. Zo moet je bijvoorbeeld weten wanneer je deze mag snoeien. In dit artikel geven we je daar een antwoord op.

Beukenhaag planten

Als je een beukenhaag wilt planten moet je om te beginnen weten waar je hem kunt planten. Deze haag heeft ruimte nodig. De standplaats van een beukenhaag is het beste in de volle zon of half schaduw. Je kunt een beukenhaag het beste planten in goed doorlatende grond. Het is bij een beukenhaag niet zo dat je in de winter een mooie groene haag hebt. De beukenhaag verliest het blad laat in het voorjaar. Het bruine blad blijft lang aan de plant zitten. Een beukenhaag is winterhard.

Beukenhaag is sterk

Een vaak voorkomende en sterke plant die je in veel tuinen ziet is de gewone groene beukenhaag. Deze beukensoort heeft een mooi, fris groen blad in het voorjaar dat in de herfst verkleurt naar bruin. Het is ook in de winter aantrekkelijk voor je om tegen een beukenhaag aan te kijken, de beukenhaag behoudt dan zijn mooie bruine bladeren. De beukenhaag is dus zelfs in de winter een dichte haag met bruine bladeren. Je moet weer wachten tot ongeveer eind april voordat er weer nieuwe groene blaadjes aan de beukenhaag komen. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor de prachtige, rode beuk. Dit is een soort dat een prachtig rood paarsachtig blad draagt en ook in de winter zijn verdorde bladeren behoudt. Heb je de rode beuk in de volle zon geplaatst dan zal deze het beste zijn rood gekleurde bladeren behouden. Het maakt niets uit welke van deze twee soorten je hebt geplant wat betreft de hoogte, alle twee de soorten zullen een hoogte bereiken van 4 tot 6 meter binnen 10 jaar. De beukenhaag heeft flinke wortels.

Beukenhaag snoeien

Een beukenhaag moet je minstens 1 keer per jaar snoeien. In juni zal de beukenhaag al 10 centimeter zijn gegroeid, je kunt dan ook het beste deze maand gebruiken om de beukenhaag te snoeien. Wil je de beukenhaag nog graag een lichte knipbeurt geven dan kun je dat doen in augustus, maar zeker niet later.

Beukenhaag drastisch snoeien

Als het nodig is kun je een beukenhaag drastisch snoeien. Heb je de beukenhaag te hoog of te breed laten worden dan kun je deze gerust flink terug snoeien of inkorten, als je wilt kun je de beukenhaag zeker tot de helft inkorten. Je moet een beukenhaag nooit tot op de stam terug snoeien.  Je hebt dan de kans dat de beukenhaag zich niet of niet helemaal meer herstelt. Heb je een lange beukenhaag dan is het helemaal niet nodig om deze in één keer te snoeien. Je zou er voor kunnen kiezen om eerst de ene kant samen met de top te snoeien en een jaar later zou je dan de andere kant kunnen snoeien. Ben je van plan om de beukenhaag een flinkstuk terug te snoeien dan kun je dat het beste doen aan het eind van de winter, bijvoorbeeld in februari of maart. Waar je zeker rekening mee moet houden is dat je nooit mag snoeien als het nog vriest. Als je klaar bent met het terug snoeien van de beukenhaag kun je het beste aan de voet van de beukenhaag een laag compost of goede tuingrond aanbrengen en deze licht onder spitten. Ook moet je niet vergeten om de gesnoeide haag tijdens het uitlopen flink water te geven, dit zal er zeker voor zorgen dat je beukenhaag zich goed herstelt na een flinke ingreep (snoeibeurt).

Beukenhaag planten, zo begin je

Als je wilt gaan beginnen met het planten van een beukenhaag dan kun je de jonge beukenplanten met de kale wortels het beste planten in oktober of november. Je kunt een beukenhaag ook in het vroege voorjaar planten, maar nooit als het nog vriest of als de grond erg droog is. Voordat je de beukenhaag gaat planten kun je het beste de grond verbeteren met een bodemverbeteraar. Dit zal er voor zorgen dat de jonge beukenplantjes gemakkelijk aanslaan. Een beukenhaag planten doe je per meter, heb je een plant die tussen de 60 cm en 1 meter hoog is dan kun je het beste 5 of 6 stuks beukenplanten per strekkende meter planten om een mooi resultaat te krijgen.

Beukenhaag bemesten

Een beukenhaag moet je zeker twee keer per jaar goed bemesten, dit omdat haagplanten altijd dicht op elkaar staan en dus veel voedingsstoffen uit de grond trekken. Door een beukenhaag twee keer per jaar goed te bemesten met een speciale hagenmeststof zul je hem gezond en mooi groen houden. Bemesten doe je in de maand maart en april, daarna ook nog een keer in de maanden juni of juli. Je moet de mest zowel aan de voorkant als aan de achterkant aanbrengen en daarna met een hark licht in harken. Het is even wat werk, maar je inzet wordt beloond. Je kunt straks genieten van een prachtige beukenhaag.

Afscheiding terras met beukenhaag

Als jij van een beukenhaag houdt dan is het wellicht mooi om daarmee een natuurlijke terrasafscheiding te maken. Je komt heerlijk vrij te zitten als de beukenhaag eenmaal op hoogte is. Elk seizoen is de beukenhaag de moeite van het planten waard. Zorg er wel voor dat de beukenhaag goed tot zijn recht komt door er de ruimte voor te nemen. Gebruik voldoende planten om de beukenhaag mooi vol te laten worden zodat er geen gat in valt. Teveel planten op een meter is niet aan te raden, daar de beukenhaag dan onvoldoende voedsel en water zal krijgen. Houd je aan voorgeschreven aantallen op een meter en de beukenhaag wordt prachtig. Een beukenhaag dient prima als afscheiding ook als begrenzing voor je tuin.

Haagbeuk of beukenhaag?

Sommige mensen gebruiken de namen haagbeuk en beukenhaag door elkaar. Het zijn echter twee verschillende soorten. De beukenhaag wordt ook wel Fagus sylvatica genoemd in het Latijn en de Latijnse naam voor de haagbeuk is Carpinus betulus. De beukenhaag wordt het meeste gekozen. De beukenhaag laat zijn blad in de winter hangen, dat is ook de reden dat meer mensen hiervoor kiezen. Het blad sterft wel af en wordt bruin, maar het blijft wel aan de plant hangen. Vanaf april verschijnen er nieuwe knoppen en pas dan valt het dorre blad van de beukenhaag. Het hele jaar door is de beukenhaag dus bedekt met blad, groen of rood blad in de zomer en bruin blad in de winter. Dit zorgt voor meer privacy. Je snoeit de beukenhaag twee keer per jaar. De eerste keer snoeien vindt plaats na het uitlopen van de beukenhaag in de maand mei. De tweede keer knip je de haag in juli. Let wel op dat je dat niet op een zonnige dag doet, omdat de haag in dat geval kan verbranden. Knip en/of snoei met scherp gereedschap om lelijke wonden te voorkomen. Je kunt de beukenhaag ook kopen met rood blad. Je kunt hierdoor volop combineren en variëren in je eigen tuin.

De keuze kan ook gevallen zijn op de haagbeuk. Deze is in de winter kaal. In de herfst zal hij zijn blad bijna allemaal laten vallen. Dit kan voor sommige mensen een nadeel zijn, omdat ze dan minder privacy hebben. Een voordeel van de haagbeuk is dat je hem maar eens per jaar hoeft te knippen. Als je wat vroeger in het jaar snoeit dan ontkom je er niet aan om toch twee keer per jaar te snoeien. Wanneer je echter rond de langste dag snoeit, rond 21 juni, dan is één keer snoeien voldoende. Een ander verschil met de haagbeuk en de beukenhaag is dat de haagbeuk over het algemeen goedkoper is.

Dichte haag of strakke haag?

De beukenhaag groeit van half maart tot en met september. Je gaat al snoeien wanneer je de haag aan gaat planten. De puntjes moet je namelijk een klein beetje inkorten wanneer je deze planten in de grond hebt gezet. Hoe vaker jij een heg gaat knippen, hoe strakker deze gaat worden en ook hoe dichter hij wordt (ook de onderkant blijft dan mooi vol). Als je een stukje van de haag knipt zal de twijg op dat punt vertakken. Als je de haag mooi recht wilt snoeien, dan kun je een touw spannen langs de haag. Als je al wat vaker hebt geknipt dan kun je misschien vanuit de losse pols snoeien. Als je zeker wilt weten dat het recht is, dan kun je maar beter een touw plaatsen en dan zie je snel het resultaat. Zorg er dan wel voor dat je het touw goed strak en even hoog spant, zodat het toch niet alsnog verkeerd gaat! Het is ook belangrijk, bij alles wat je snoeit, dat je regelmatig een stapje terug doet en kijkt naar je werk. Snoeiwerk is heel veel kijken voor een mooi resultaat.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: E.
Aantal keer gelezen: 74266x
Toegevoegd: 11-05-2015 17:41
Gewijzigd: 21-08-2015 15:31

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3846 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!