Tuinmeubelen

Zo onderhoud je je tuinmeubelen

TuinmeubelenOm ervoor te zorgen dat jouw tuinmeubelen zo lang mogelijk mee gaan is het van belang om ze op de juiste manier te onderhouden. Hoe je tuinmeubelen moet onderhouden en schoonmaken verschilt behoorlijk per materiaalsoort. In dit artikel leggen we uit hoe je tuinmeubelen van de materialen teakhout, Roestvrijstaal, kunststof vlechtwerk (ook wel wicker genoemd), aluminium en polywood moet onderhouden.

Nu de zomer ten einde loopt en we napraten over alle leuke belevingen van afgelopen vakantie, is het ook tijd om een ander onderwerp aan te snijden. We hebben een aantal maanden non-stop gebruik kunnen maken van onze favoriete tuinmeubelen. Nu het zonnetje steeds minder te zien is en we de tuinmeubelen minder gebruiken, zijn ze toe aan een beetje extra aandacht. In deze blog gaan we het hebben over het onderhouden van verschillende materialen. Van welk materiaalsoort is jouw tuinset? Lees de tips om je tuinmeubelen winterproof te maken! Is het materiaalsoort van jouw tuinmeubelstuk hieronder niet beschreven? Lees dan hieronder alle onderhoudstips!

Onderhoudtips

Tegenwoordig zijn tuinmeubelen in verschillende materiaalsoorten verkrijgbaar. Omdat geen één materiaalsoort gelijk is, moeten ze ook op verschillende manieren schoongemaakt en onderhouden worden. Heb jij tuinmeubelen van teakhout, RVS, kunststof vlechtwerk, aluminium of polywood? Lees dan snel onderstaand de schoonmaak en onderhoudstips van deze materiaalsoorten!

Teakhout onderhoud

Voordat je een teakhouten meubelstuk gaat schoonmaken, is het belangrijk om te weten of jouw meubel van behandeld of onbehandeld teakhout gemaakt is. Het is niet aan te raden behandelde tuinmeubelen zelf nog te gaan behandelen. De behandelde meubelen van Kees Smit Tuinmeubelen zijn behandeld met een Old teak greywash en hebben daardoor een robuuste en stoere look. Door weersinvloeden wordt de stoere uitstraling versterkt. De natuur geeft houten tuinmeubelen een mooie zilvergrijze kleur. Laat de natuur dus mooi haar gang gaan!

 

Heb je een onbehandeld teakhouten meubelstuk? Deze kun je behandelen met een olie of sealer. Met een olie of sealer behoud je de kleur van teak. De behandeling heeft geen invloed op de levensduur van teak. Doorloop de volgende stappen als je onbehandelde tuinmeubelen wil voorzien van een olie of sealer:

  1. De eerste stap van deze onderhoudsprocedure is het door en door nat maken van het meubelstuk. Gebruik hiervoor gewoon een tuinslang of maak het meubel schoon nadat het in een goede regenbui heeft gestaan. Belangrijk is dat je géén hogedrukreiniger gebruikt; 
  2. Los vervolgens een kopje keukenzout op in een emmer lauwwarm water en pak een stevige borstel; 
  3. Boen het meubelstuk schoon in de richting van de houtnerf. Als laatste spoel je het meubelstuk na met veel water.

RVS onderhoud

RVS staat bekend als een sterk, zwaar, modern en duurzaam materiaalsoort. Om RVS schoon te maken, zijn speciale schoonmaakmiddelen nodig: bijvoorbeeld een RVS reiniger of protector. Belangrijk is dat je bij RVS geen agressieve schoonmaakmiddelen gebruikt. 

 

Ondanks dat je de RVS tuinmeubelen met zorg behandeld hebt, is het mogelijk dat op den duur kleine roestpuntjes ontstaan. Dit kan ontstaan door oxidatie van buitenaf. In de lucht zweven namelijk hele kleine ijzerdeeltjes die zich kunnen hechten aan onder andere RVS met als gevolg dat deze deeltjes gaan doorroesten. Wanneer je je RVS tuinmeubelen regelmatig schoonmaakt, wordt het oppervlak van het materiaal gladder en is de kans klein dat deze deeltjes zullen hechten. 

 

Daarnaast is het ook aan te raden RVS tuinmeubelen binnen op te bergen. Is dit niet mogelijk, laat de tuinmeubelen dan buiten staan. Let op: dek ze niet af met bijvoorbeeld een hoes of zeil. Het is namelijk mogelijk dat je het RVS laat stikken. In combinatie met vocht kan dit lelijke vlekken veroorzaken. Deze vlekken zijn niet meer te verwijderen. Kunststof vlechtwerk onderhoud

Kunststof vlechtwerk, ook wel ‘wicker’ genoemd, is in de afgelopen jaren onwijs populair geworden. Dit materiaalsoort is makkelijk in gebruik, kan niet rotten, is licht en ontzettend sterk. Kortom een uitstekende keuze voor buitenmateriaal en dus tuinmeubelen. 

 

Het schoonmaken van dit materiaal is daarnaast ook nog eens ontzettend makkelijk. Het enige wat je nodig hebt is een zachte borstel, groene zeep en lauw water. Gebruik geen andere schoonmaakmiddelen, deze kunnen te agressief zijn en het materiaal aantasten. Daarnaast is het ook bij dit materiaal belangrijk dat je geen hogedrukreiniger gebruikt.  

 

Voor de reiniging maak je het meubel nat en borstel je hem met een zachte borstel en de groene zeep oplossing schoon. Na afloop spoel je de tuinmeubelen na met veel water. 

 

Om de levensduur van jouw favoriete wicker tuinmeubelstuk te verlengen, is het verstandig deze in de wintermaanden op te bergen. Is dit niet mogelijk? Laat het dan buiten staan. Zorg er wel dat niemand er gebruik van maakt. Temperaturen onder nul kunnen er namelijk voor zorgen dat het kunststof verhardt, waardoor het vlechtdraad kan knappen wanneer er druk op komt te staan. Ook voor wicker geldt dat je het niet moet afdekken met een hoes of zeil om vochtvlekken of verstikking te voorkomen. 

Aluminium onderhoud

Ook aluminium is een heel sterk, onderhoudsvriendelijk materiaal. Een andere handige eigenschap van aluminium is dat het de buitentemperatuur aanneemt en dus niet gloeiend heet wordt in de zon. Daarnaast kan het niet doorroesten en is het makkelijk te reinigen. 

 

Net als bij de wicker tuinmeubelen gebruik je bij het onderhouden van aluminium tuinmeubelen groene zeep en een zachte borstel of doek. Goed naspoelen en klaar is Kees! Om de levensduur van de tuinmeubelen te verlengen, raden we aan om ook deze meubelen binnen op te bergen maar mocht dat niet kunnen is het ook mogelijk om de set buiten te laten staan. 

Polywood onderhoud

Vervolgens hebben we ook nog de tuinmeubelen gemaakt van polywood. Polywood lijkt op hout maar dat is het niet. Het is gemaakt van kunststof en heeft als prettige eigenschap dat het heel erg makkelijk in onderhoud is. 

 

Aan te raden is om af en toe met een zachte doek of borstel de tuinmeubelen af te nemen. Hierdoor behoudt het de warme uitstraling en verleng je tevens de levensduur. Denk er wederom wel aan dat je deze tuinmeubelen niet onder een zeil of hoes opbergt gedurende wintermaanden. Hierdoor kunnen er lelijke vlekken op het materiaal ontstaan die je niet weer weg kunt poetsen. 

Extra tip: Gebruik je tuinmeubelen in de koude maanden ook binnen!

Is de zomer voorbij en kun je geen afscheid nemen van je tuinmeubelen? Verplaats ze dan naar binnen! Tuinmeubelen zijn namelijk geschikt voor zowel binnen- als buitengebruik. Met de juiste aankleding maak je ook binnen een geweldige sfeer met tuinmeubelen. 


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: marijntb
Aantal keer gelezen: 4572x
Toegevoegd: 26-09-2017 08:38
Gewijzigd: 26-09-2017 21:55

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3413 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!