Een vijver kun je plaatsen in de tuin, op je terras en ook binnenshuis. Een vijver geeft rust, is sfeervol en het is heerlijk om te bekijken wat er in en rondom de vijver gebeurt. Het aanbod aan vijvers is groot: terrasvijvers, tuinvijvers en vijvers om in huis te plaatsen. Er zijn voorgevormde vijverbakken te koop, zodat jij alleen nog maar de maat hoeft te bepalen en niet de vorm. Vijverbakken kunnen eenvoudig in de tuin of op het terras worden geplaatst, maar ook binnenshuis. Zorg ervoor dat de ruimte voldoende is, zodat de vijver een blikvanger wordt en niet weggestopt wordt in een vergeten hoek. De vijverbakken zijn meestal van kunststof.
Om het leefklimaat in de vijver optimaal te houden voor de vissen, de waterplanten en ook niet onbelangrijk om het water mooi helder te houden heb je een pomp filtersysteem nodig. Het onderhoud gaat bijna automatisch en je hebt er veel minder werk mee om de vijver mooi helder te houden. Jij wilt toch zeker geen vijver waarvan het water gaat stinken, zeker binnenshuis zou dat een groot probleem zijn. Een vijver kost geld, bespaar echter niet op een goed werkend pomp filtersysteem, want daar heb je veel plezier van. Heb je kleine kinderen zorg er dan voor dat zij nooit in de vijver kunnen vallen, neem de nodige veiligheidsmaatregelen. Het gebeurt nog te vaak dat kinderen spelenderwijs achter het huis thuis, bij oma of bij een vriendje in de vijver terecht komen.
Wanneer het water in de vijver buiten groen is dan is de juiste balans in het water weg! De waterkwaliteit kan slecht zijn en dat is funest voor vissen en planten. Heb je groen water in de vijver door zweefalgen dan is de oorzaak daarvan teveel zonlicht en teveel voedingsmiddelen in het vijverwater. Zweefalgen zijn slecht voor de vijverplanten, want deze nemen het zonlicht voor de planten weg. Het water wordt groen en troebel. De vijverplanten zullen het op den duur niet overleven. De oorzaken van een verstoorde balans in de vijver kunnen zijn:
Soms moet je even geduld hebben nadat je maatregelen hebt genomen, voordat de vijver weer helemaal helder is. Je zult dan wel binnen enkele dagen al enige verbetering kunnen zien. Dit is het geval bij een nieuwe vijver en in geval van waterverversing. Is dat bij jou niet aan de orde dan kun je volgende stappen zetten en proberen op die manier de vijver helder te krijgen.
Voordat je vissen voor je vijver gaat kopen, is het belangrijk dat jij je even verdiept in het soort vissen dat je zonder problemen in je tuinvijver uit kunt zetten. Niet alle vissen zijn ervoor geschikt. Er zijn vissoorten die andere vissen opeten (koikarpers zet ze alleen met eigen soort uit in een vijver), vissen die de bodem omwoelen en op die manier zorgen voor een altijd troebele vijver en vissen die de zuurstofplanten aanvreten, waardoor het effect van deze planten weg is. Laat je adviseren of lees erover voordat jij vissen in je vijver zet. Prima vissen voor een tuinvijver zijn: de sluierstaart, goudelritsen, de komeetstaart, de goudwinde (voor de wat grotere vijver).
Zet niet teveel vissen in de tuinvijver om het biologisch evenwicht te behouden. Koop voor een vijver geen vissen die zich snel vermenigvuldigen, die te groot worden, die woelen op de vijverbodem. Ga naar een speciaalzaak voor gezonde vissen. Zorg voor een goed transport en probeer de vissen zo kort mogelijk en zo weinig mogelijk aan stress bloot te stellen. Laat de vissen in de zak met water waarin jij ze hebt vervoerd eerst even wennen aan het vijverwater en knip drie kwartier later de plastic zak open. Toch komt het voor dat er vissen sterven kort nadat jij ze hebt gekocht.