Groene vijver

Groene vijver, tips

Groene vijverWil je graag een groeve vijver? Met deze tips kun je in je eigen tuin zorgen voor een mooie en groene vijver!

Vijver algemeen

Een vijver kun je plaatsen in de tuin, op je terras en ook binnenshuis. Een vijver geeft rust, is sfeervol en het is heerlijk om te bekijken wat er in en rondom de vijver gebeurt. Het aanbod aan vijvers is groot: terrasvijvers, tuinvijvers en vijvers om in huis te plaatsen. Er zijn voorgevormde vijverbakken te koop, zodat jij alleen nog maar de maat hoeft te bepalen en niet de vorm. Vijverbakken kunnen eenvoudig in de tuin of op het terras worden geplaatst, maar ook binnenshuis. Zorg ervoor dat de ruimte voldoende is, zodat de vijver een blikvanger wordt en niet weggestopt wordt in een vergeten hoek. De vijverbakken zijn meestal van kunststof.

Om het leefklimaat in de vijver optimaal te houden voor de vissen, de waterplanten en ook niet onbelangrijk om het water mooi helder te houden heb je een pomp filtersysteem nodig. Het onderhoud gaat bijna automatisch en je hebt er veel minder werk mee om de vijver mooi helder te houden. Jij wilt toch zeker geen vijver waarvan het water gaat stinken, zeker binnenshuis zou dat een groot probleem zijn. Een vijver kost geld, bespaar echter niet op een goed werkend pomp filtersysteem, want daar heb je veel plezier van. Heb je kleine kinderen zorg er dan voor dat zij nooit in de vijver kunnen vallen, neem de nodige veiligheidsmaatregelen. Het gebeurt nog te vaak dat kinderen spelenderwijs achter het huis thuis, bij oma of bij een vriendje in de vijver terecht komen.

Hoe voorkom je groene aanslag in de vijver buiten?

Wanneer het water in de vijver buiten groen is dan is de juiste balans in het water weg! De waterkwaliteit kan slecht zijn en dat is funest voor vissen en planten. Heb je groen water in de vijver door zweefalgen dan is de oorzaak daarvan teveel zonlicht en teveel voedingsmiddelen in het vijverwater. Zweefalgen zijn slecht voor de vijverplanten, want deze nemen het zonlicht voor de planten weg. Het water wordt groen en troebel. De vijverplanten zullen het op den duur niet overleven. De oorzaken van een verstoorde balans in de vijver kunnen zijn:

  • Je hebt een nieuw aangelegde vijver
  • Je hebt kort geleden het water ververst
  • De bacteriële huishouding klopt niet
  • Kwaliteit water is slecht
  • Teveel vissen in de vijver of de 'verkeerde' vissen, vissen die niet geschikt zijn voor de vijver
  • Teveel planten in de vijver
  • De vijver ligt te veel en te lang in de zon
  • Er liggen afgestorven planten in de vijver
  • Er ligt geen of een niet goed werkende filter in de vijver
  • Er wordt geen of slecht onderhoud gepleegd aan de vijver

Soms moet je even geduld hebben nadat je maatregelen hebt genomen, voordat de vijver weer helemaal helder is. Je zult dan wel binnen enkele dagen al enige verbetering kunnen zien. Dit is het geval bij een nieuwe vijver en in geval van waterverversing. Is dat bij jou niet aan de orde dan kun je volgende stappen zetten en proberen op die manier de vijver helder te krijgen.


  • Vervang het derde gedeelte van het vijverwater door leidingwater
  • Verwijder de bovenste laag van de vijver, dat is de laag waar zich de meeste zweefalgen bevinden
  • Bekijk hoe het is gesteld met de zuurstofplanten in de vijver
  • Verwijder rotte of rottende planten in zijn geheel
  • Verminder het aantal vissen
  • Haal het slib dat op de bodem van de vijver ligt weg
  • Er is een product op de markt dat weefalgen doet afsterven
  • Voer de vissen minimaal
  • Controleer de waterwaarden en breng de kwaliteit van het water op het juiste niveau
  • Zorg voor goede beluchting, ook dat is belangrijk
  • Zorg voor beweging in het water, bijvoorbeeld door een bruissteen op het diepste punt van de vijver te plaatsen
  • Houd het filter schoon, zodat het zijn werk optimaal kan doen.

Vijver in de tuin, welke planten kies je?

  • Nadat het ontwerp voor de vijver klaar is, komt de volgende vraag om de hoek: "hoe ga ik mijn vijver beplanten?" Het antwoord is: "uiteraard met waterplanten!" Waterplanten, met name zuurstofplanten, hebben een belangrijke taak in de vijver. Ze houden het water in de vijver helder! Zet je geen waterplanten in je vijver dan zal het water snel troebel worden door de groei van algen.  Je maakt een schema, welke planten je gaat gebruiken in de vijver. Je kunt diverse soorten waterplanten in de vijver zetten: zuurstofplanten, lelieachtigen en moerasplanten. Het is voldoende als je per 1000 liter vijverwater één mandje met zuurstofplantjes in de vijver plaatst.
  • Zuurstofplanten, kies verschillende soorten omdat de ene plant beter zal groeien dan de andere: waterpest, gedoornd hoornblad, aarvederkruid, glanzend fonteinkruid, bronmos. Plaats de plantjes die in een mandje staan in de vijver op 50 cm diepte.
  • Lelieachtigen zorgen voor prachtige bloemen in de vijver en het grote blad en de hoeveelheid ervan zorgen voor schaduw in de vijver. Je plant deze op ongeveer 80 cm diepte, stekken van de plant kun je minder diep zetten.
  • Moerasplanten, een andere naam ervoor is oeverplanten, staan vaak aan de rand van een vijver om de vijver een natuurlijk aanzien te geven. Moerasplanten zijn vooral aanwezig voor de sier, een voorbeeld van een oeverplant is de gele lis.

Vijver in de tuin, welke vissen kies je?

Voordat je vissen voor je vijver gaat kopen, is het belangrijk dat jij je even verdiept in het soort vissen dat je zonder problemen in je tuinvijver uit kunt zetten. Niet alle vissen zijn ervoor geschikt. Er zijn vissoorten die andere vissen opeten (koikarpers zet ze alleen met eigen soort uit in een vijver), vissen die de bodem omwoelen en op die manier zorgen voor een altijd troebele vijver en vissen die de zuurstofplanten aanvreten, waardoor het effect van deze planten weg is. Laat je adviseren of lees erover voordat jij vissen in je vijver zet. Prima vissen voor een tuinvijver zijn: de sluierstaart, goudelritsen, de komeetstaart, de goudwinde (voor de wat grotere vijver).

Zet niet teveel vissen in de tuinvijver om het biologisch evenwicht te behouden. Koop voor een vijver geen vissen die zich snel vermenigvuldigen, die te groot worden, die woelen op de vijverbodem. Ga naar een speciaalzaak voor gezonde vissen. Zorg voor een goed transport en probeer de vissen zo kort mogelijk en zo weinig mogelijk aan stress bloot te stellen. Laat de vissen in de zak met water waarin jij ze hebt vervoerd eerst even wennen aan het vijverwater en knip drie kwartier later de plastic zak open. Toch komt het voor dat er vissen sterven kort nadat jij ze hebt gekocht.  






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: AnnedeLaat
Aantal keer gelezen: 4471x
Toegevoegd: 29-01-2017 11:24
Gewijzigd: 11-05-2017 22:28

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3740 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!