Praktisch en modern: schaduwdoeken

Praktisch en modern: schaduwdoeken

Praktisch en modern: schaduwdoekenVroeger zouden mensen een ouderwetse parasol in de tuin zetten, met zo’n zware voet eronder die je dan nog moest vullen met water of zand. Het zag er lelijk uit en het was onhandig, want elke keer stond de parasol in de weg, en moest je weer op zoek naar manieren om alles goed te laten passen.

Vroeger zouden mensen een ouderwetse parasol in de tuin zetten, met zo’n zware voet eronder die je dan nog moest vullen met water of zand. Het zag er lelijk uit en het was onhandig, want elke keer stond de parasol in de weg, en moest je weer op zoek naar manieren om alles goed te laten passen. Tegenwoordig hebben we prachtige schaduwdoeken om onszelf te voorzien van schaduw in de tuin of op het balkon. Geen gestuntel meer met parasols die in de weg staan, heerlijk!

Hoe werkt een schaduwdoek? 

Een schaduwdoek kun je praktisch op elke plek in de tuin toepassen, maar ook op een balkon, een dakterras, of op de camping. Het voorziet van schaduw tegen de felle zon, en het filtert UV-straling. Zo zit je ook op de bloedhete dagen lekker beschut in de tuin. Je kunt het gebruiken als bescherming tegen de zon boven je tuinset maar ook bijvoorbeeld boven het zwembad of boven een speelplek voor kinderen, zodat ze veilig kunnen spelen. Het beschermt tegen wind en regen, dus je kunt eigenlijk altijd buiten zitten ook al zit het weer niet helemaal mee. Verder geeft het ook extra privacy, want het beschermt tegen inkijk van buitenaf. Zonnezeilen zijn goed bestand tegen normale weersomstandigheden, dus je hoeft niet bang te zijn dat het wegwaait. Pas vanaf windkracht zeven wordt er geadviseerd om het schaduwdoek naar beneden te halen, om zo eventuele beschadiging te voorkomen.

Soorten en maten 

Schaduwdoeken heb je in vele soorten, kleuren en maten. Erg populair zijn de driehoekige doeken. Deze geven een moderne uitstraling aan de tuin. Ook zijn er vierkante doeken en rechthoekige doeken beschikbaar. Deze geven meer schaduw dan een driehoekige doek. Zo kun je zelf kiezen wat bij jouw tuin past. Kies je voor een vierkant schaduwdoek of voor een driehoekig doek? Het ligt helemaal aan jouw eigen voorkeur en de ruimte waar de schaduwdoek zal komen. Tip: als je een grote tuin hebt en extra creatief wilt zijn, dan kun je ook gebruikmaken van verschillende soorten en maten doeken en hier een stijlvol geheel van maken. Als je op zoek bent naar de beste kwaliteit, dan kies je voor een stevige HDPE doek met dubbel gestikte naden. Je kunt ook kiezen voor aangestikte ringen in plaats van gestanste ogen. Aangestikte ringen zorgen voor nog meer stevigheid, en zo heb je dan jouw beste van het beste zonnezeil.

Praktisch en modern 

Wat zo handig is aan deze doeken, is dat je ze praktisch op elke plek kunt ophangen. Wat je nodig hebt zijn enkele punten die sterk genoeg zijn om het schaduwdoek te kunnen dragen. Denk aan een muur, stevige palen of een grote boom. Zorg ervoor dat je de juiste afmetingen hebt, en je kunt aan de slag. Deze doeken zijn makkelijk te monteren en demonteren, dus het is een fluitje van een cent.
Waterdicht 

Als je een schaduwdoek kopen gaat, kun je kiezen voor waterdichte zeilen maar ook voor waterdoorlatende doeken. Waterdichte zeilen zijn handig voor momenten als je net zit te barbecueën en er ineens een fikse regenbui naar beneden dondert. Dus als je vaak zulke momenten meemaakt en je daardoor naar binnen moet vluchten terwijl je eigenlijk liever buiten had willen zitten, dan is een waterdicht zeil jouw beste keuze. Met dit waterdicht zeil kun je bijvoorbeeld een terrasoverkapping maken. Als je voor een waterdicht schaduwdoek kiest, is het belangrijk om het licht aflopend te monteren. Zo blijft het water er niet bovenop liggen.

Waterdoorlatend 

Als je vooral in de zomer buiten zit en je het doek enkel aanschaft als bescherming tegen de felle zon, dan kies je voor een waterdoorlatende doek. Deze is water- en winddoorlatend. Dit heeft als voordeel dat je in de warme zomer meer zult kunnen genieten van de koele briesjes. Ook zorgt het ervoor dat het doek op winderige dagen minder last heeft van de sterke wind.

Harmonicadoek 

Een harmonicadoek is een luxe doek en heeft een golvende vorm zoals een harmonica. De naam geeft ook precies aan wat je ermee kunt doen. Dit doek kun je namelijk makkelijk in- en uitschuiven, net als een harmonica. Dit is een erg handige functie als je zelf wilt kiezen of het zeil er hangt of niet. Je kunt makkelijk switchen tussen zon en schaduw, bijvoorbeeld als de zon niet meer zo sterk is en je nog even wilt zonnen. Dit doek wordt niet bevestigd aan klemmen, maar aan twee gespannen staaldraden. Dit doek is meestal water- en weerbestendig, dus je kunt het makkelijk het hele jaar laten hangen. Lekker handig, toch?

Monteren 

Een zonnezeil monteer je door het strak te spannen met een spanmoer. Dit zorgt ervoor dat het niet gaat klapperen bij harde wind. Het doek monteer je heel eenvoudig zelf door middel van haken, oogschroeven en eventueel kabels. De oogschroeven worden in de muur bevestigd, dus je moet er zeker van zijn dat deze stevig genoeg is. Als je het doek wil bevestigen aan palen, dan let je erop dat deze palen minimaal 80 cm in de grond zitten. Als er een grote ruimte overbrugd moet worden, dan maak je gebruik van een ketting met een karabijnhaak als tussenschakel. Het doek is eenvoudig schoon te maken. Veel zonnezeilen mogen in de wasmachine. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kun je makkelijk het doek wassen in bad.

Alle voordelen op een rijtje 

Een zonnezeil kun je eenvoudig zelf monteren en weer los halen, ook het schoonmaken is een piece of cake. Het beschermt tegen schadelijke UV-straling en is bestendig tegen wind en water. Hierdoor kan het doek het hele jaar buiten blijven hangen. Als extra pluspunt heb je geen last meer van die hinderlijke voet zoals bij ouderwetse parasols. Ook als je niet zeker weet of je graag een overkapping wilt plaatsen in je tuin, dan kies je voor een zonnezeil. Dit is voor jou de beste en goedkoopste manier om toch te genieten van heerlijke schaduw.

Conclusie

Een zonnezeil is een goedkope en efficiënte oplossing om uw buitenplekje een luxueuze touch te geven. Met een mooie tuinset eronder en wat leuke bijpassende accessoires kun je zo je terras of tuin een hele nieuwe look geven. Kies je voor een hemelsblauwe driehoek, of ga je voor een mooie crème kleur vierkante doek. Welke kleur en vorm je ook kiest, je zult altijd iets vinden wat bij jouw tuin past!


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: DutchDo
Aantal keer gelezen: 1955x
Toegevoegd: 09-07-2019 15:42
Gewijzigd: 10-07-2019 10:13

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3776 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!