droomtuin

Je droomtuin laten ontwerpen

droomtuinOp zoek naar je droomtuin? Hier heb je geen 'Eigen Huis en Tuin' voor nodig! Schakel een professionele tuinontwerper in om samen tot een geweldig eindresultaat te komen.

Je droomtuin laten ontwerpen

Droom je al jaren van een tuin die helemaal naar jouw wens is? Of is je huidige tuin toe aan een flinke metamorfose? Je kent de talloze tv-programma’s vast wel. In een mum van tijd schudden hoveniers een droomtuin uit hun mouw. De eigenaar van de tuin is soms tot tranen toe geroerd. Niet getreurd: er is helemaal geen televisietuinman nodig om de tuin van je dromen te realiseren. Schakel simpelweg de hulp in van een hoveniersbedrijf in de buurt. De meeste bedrijven hebben tuinontwerpers of architecten in dienst. Met hun creativiteit en expertise zetten zij zich in om een tuinontwerp naar jouw wens te maken. Bijkomend voordeel: je hoeft niet op televisie te verschijnen!

Voordelen professioneel tuinontwerp

Uiteraard zijn er ook genoeg praktische overwegingen om een professionele tuinarchitect in te schakelen. In plaats van zelf aan te modderen kun je om de volgende redenen beter het werk uit handen geven:

 •  Deskundig advies

Je hebt vooraf je eigen smaak en ideeën. Maar hoe pas je al je wensen in een tuin die een geheel moet vormen? Een professionele hovenier of tuinarchitect heeft altijd meer ervaring en verstand van zaken. Om praktische zaken niet uit het oog te verliezen is het verstandig om een specialist in te schakelen. De ontwerper weet bijvoorbeeld welke planten het beste in je tuin passen, welke materialen het langst meegaan, of hoe je een bepaalde sfeer creëert. Een tuin moet niet alleen bestaan uit losse onderdelen die je mooi vindt. Het geheel moet ook praktisch en leefbaar blijven. Laat je daarom adviseren door een professional.

 • Gedetailleerd ontwerp

Bij een professioneel ontwerp wordt overal rekening mee gehouden. Allerlei factoren spelen bij tuinontwerp een rol. Een particulier kan gemakkelijk bepaalde details over het hoofd zien. Je kunt je tuin nog zo goed uitdenken, een hovenier weet het altijd beter! Bij een ruwe schets is al snel sprake van nattevingerwerk. Een tuinarchitect meet alles nauwkeurig uit. Welke afmetingen moet het terras hebben om prettig met het hele gezin te kunnen zitten? Hoe groot zijn planten als ze in bloei zijn? De ontwerper neemt dit soort vragen mee in het proces. Met een deskundig ontwerp heb je een veel beter beeld van het eindresultaat.

 • Overzicht

Een tuinontwerp geeft overzicht. Vooraf wordt alles nauwkeurig afgemeten en in beeld gebracht. Niet alleen het beoogde eindresultaat, maar ook alle bijkomende kosten en materialen zijn zo duidelijk. Een professional bedenkt van tevoren hoeveel tegels, graszoden of planten aangeschaft moeten worden. Dit bespaart tijdens de aanleg van de tuin heen en weer gevlieg naar het tuincentrum. Je zult niet voor verrassingen komen te staan. De kosten worden van tevoren nauwkeurig vastgesteld.

Voorbeeld van een tuinontwerp in Delft

Proces tuinontwerp

Het laten ontwerpen van je tuin hoeft geen ingewikkeld proces te zijn. Een deskundige architect weet de wensen van de klant precies te achterhalen. De eerste stap is daarom erg belangrijk. In een kennismakingsgesprek bespreek je precies wat je wil en wat het mag kosten. Op basis hiervan gaat de ontwerper aan de slag. Nu hij of zij weet wat je wil kan er wat op papier gezet worden. Er wordt een eerste ontwerp gemaakt met bijbehorende prijsindicatie. Je kunt vervolgens met de specialist bespreken of alles naar wens is. Eventuele aanpassingen kunnen worden meegenomen in een definitief ontwerp. Hierin zal de tuin ook gedetailleerder uitgewerkt worden. In de meeste gevallen wordt de hovenier ingeschakeld voor meer dan het uitdenken van de tuin. Het bedrijf voert ook de tuinaanleg uit.

Hoe weet ik wat ik wil?

Een tuinarchitect kan het meest efficiënt te werk gaan als je je wensen duidelijk op een rijtje hebt. Bedenk van tevoren dus goed waar de uiteindelijke tuin aan moet voldoen. Loop een rondje door je huidige tuin om te bepalen wat er anders moet. Vraag ook de ontwerper om thuis met je mee te kijken. Hij of zij kan altijd helpen met details die je over het hoofd hebt gezien.

Heb je van tevoren juist geen duidelijk plan voor je tuin? Dan kun je er voor kiezen om de specialist de volledige vrijheid te geven. Een professional heeft verstand van zaken en weet met wat moeite waarschijnlijk wel je voorkeuren te ontfutselen. Het is echter altijd beter om te weten wat je wil! Neem daarom eens een kijkje in tuincentra. Of ga op andere plaatsen op zoek naar ontwerpen die je aanspreken. Bekijk andermans tuin, sla een tijdschrift open of ga het internet op. Er valt volop inspiratie op te doen. Dwing jezelf niet om origineel te zijn, maar ontdek wat jij mooi vindt. Misschien heb je materialen of planten die je erg fijn vindt. Verzamel afbeeldingen en voorbeelden van tuinen die je inspireren. Zo geef je de ontwerper zo veel mogelijk handvatten om aan de slag te gaan. Het eindresultaat kan je verbazen.

Om erachter te komen wat voor ontwerp bij jou past moet je jezelf ook praktische vragen stellen. Een tuinarchitect heeft duidelijke aanknopingspunten nodig. Enkele voorbeelden:

 • Wat is mijn budget?
 • Wil ik veel planten, of een onderhoudsarme tuin?
 • Welke sfeer moet de tuin uitstralen?
 • Wat voor materialen wil ik gebruiken?
 • Welke kleuren wil ik laten terugkomen?
 • Welke functie heeft de tuin?
 • Wil ik opslagruimte in mijn tuin?
 • Wil ik ook bij slecht weer in de tuin zitten?

Kom je er na deze tips nog steeds niet uit? Dan kun je ervoor kiezen om een standaardontwerp te laten toepassen op jouw tuin. Er kunnen eventueel enkele aanpassingen gedaan worden om je eigen smaak terug te laten komen. Een standaardontwerp is een voordelige optie. Het kost de tuinontwerper simpelweg veel minder moeite. Je bent op deze manier ook verzekerd van een goed doordacht design. Het is immers al met succes uitgevoerd in andere tuinen.

Enthousiast geworden over tuinontwerp? Zorgt dat je op zoek gaat naar een hoveniersbedrijf met een deskundige tuinontwerper of tuinarchitect in dienst. Houd de hierboven genoemde tips in je achterhoofd in je zoektocht naar je eigen droomtuin. Het is van belang om te weten wat je wil. Communiceer dit duidelijk naar de ontwerper. Een nauwe samenwerking met de hovenier zal het eindresultaat ten goede komen. En dat allemaal zonder tv-programma!


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Lauravdb
Aantal keer gelezen: 3395x
Toegevoegd: 20-05-2016 12:08
Gewijzigd: 30-05-2016 22:49

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3304 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!