groentetuin

Een tuin vol vitaminen

groentetuinIn een tuin kan erg veel groeien, zowel spontaan als wanneer je het aanplant. Het is een leuke bezigheid om zelf vitaminen in je tuin te kweken! Je kunt hierbij denken aan fruitbomen maar er is nog veel meer. Bekijk daarom nu wat een tuin vol vitaminen met jou gaat doen met deze tips.

Waar leg jij jouw tuin vol vitaminen aan?

Een tuin vol vitaminen kun je in de volle grond aanleggen, maar je kunt deze ook realiseren op een balkon, in een kas of op de vensterbank. Het is afhankelijk van je woonsituatie waar jij de vitaminerijke plantjes kunt kweken. Het is handig als je over enige kennis van het kweken van plantjes beschikt. Noodzakelijk is het echter niet. Wanneer je plantjes of zaadjes koopt krijg je namelijk een duidelijke beschrijving hoe jij de plantjes moet verzorgen of hoe en wanneer jij de zaadjes moet zaaien.

Ook online is er veel informatie beschikbaar. Koop jij plantjes of zaad bij een tuinder of liefhebber, die met passie zijn werk doet, dan krijg je zoveel tips dat je pen en papier nodig hebt. Hij of zij zal je precies kunnen vertellen wat je bij de diverse soorten planten moet doen en vooral ook wat je niet moet doen. Gebruik deze praktische tips als je zelf aan de slag gaat met een tuin vol vitaminen. Zelf experimenteren is uiteraard ook een mogelijkheid. Ben niet teleurgesteld als een bepaalde soort groente het niet zo goed doet, nieuwe ronde, nieuwe kansen. Ook het weer speelt namelijk een belangrijke rol en dat heb je niet in de hand.

Vitaminen kweken in de volle grond

Een moestuin begint vaak met enkele aardbeienplantjes. Dat gaat zo goed! Het is zo leuk om de plantjes te zien groeien, de vele bloemen en vervolgens de vruchten te zien opkomen en ten slotte het oogsten en opeten van de zoete zomerkoninkjes, dat je meer wilt aanplanten.

  • Je bedenkt wat er nog meer kan staan in je moestuin. Kruiden kweken is vaak erg eenvoudig en geeft snel een goed resultaat. Denk daarbij aan de maggiplant, bieslook, koriander, selderij enz.
  • Het is zeker ook voor je kinderen een boeiende ervaring om te zaaien, plantjes te verspenen en te oogsten.
  • De beestjes in de grond, de kiemende zaadjes, vuile handen, heerlijk in de buitenlucht valt er van alles te beleven en te zien in de moestuin.
  • Je legt geen moestuin aan om er geld aan over te houden, want de seizoenproducten zijn vaak misschien wel goedkoper dan de tijd en het geld die jij steekt in de groentetuin, denk aan goede grond, wellicht plaats je een omheining, plantjes en/of zaadjes, tuingereedschap en tijd. Naast vruchten als aardbeien, bessen, bramen enz. en kruiden kun je ook diverse groentes in de moestuin zetten: sla, wortel, prei, andijvie, rode kool, prei, spinazie, aardappelen enz.
  • Je zet uiteraard de groentes die je graag eet. Wanneer je het goed aan wilt pakken en elk jaar een moestuin wilt houden dan moet je een teeltplan maken. Het is namelijk niet goed om aardappelen bijvoorbeeld telkens op dezelfde plaats te zetten en dat geldt voor meer producten. Aardbeien mogen wel een paar jaar op dezelfde plaats in de volle grond staan.
  • Zorg dus voor wisselteelt, dit is een natuurlijk vorm van tuinieren in de moestuin. Je voorkomt zo bodemmoeheid en daarmee ziektes.
  • Probeer ook zo te zaaien dat je twee keer kunt oogsten. Zet bloeiende planten zoals afrikaantjes en uien tussen de groentes ter voorkoming van wortelvlieg en zo zijn er nog meer praktische tips. Goudsbloemen (naast nuttig ook heel erg mooi) helpen om zwarte luis bij bonen tegen te gaan.
  • Tuinkers en radijs helpen tegen de aardvlo en zet peterselie bij de tomatenplanten om witte vlieg te voorkomen.
  • Bloemen en kruiden zijn naast nuttig tegen ongedierte ook belangrijk om vlinders en andere insecten aan te trekken.
  • Geef de natuur zelf de kans om problemen op te lossen door een goed plan. En natuurlijk lukt het soms ook niet, niet getreurd, gewoon opnieuw beginnen.

Zaaien en planten in de kas

Wanneer je in het bezit bent van een planten- en/of bloemenkas dan kun je al vroeg beginnen met het zaaien van diverse soorten bloemen en planten. In de kas is het snel een aangename temperatuur en je kunt de nachtvorst buiten de deur houden. In de kas kun je dus zaaien, de jonge plantjes verspenen en wellicht nog eens verpotten voordat ze naar buiten in de volle grond gezet kunnen worden. Je kunt ook producten zaaien, die in de kas blijven totdat ze geoogst worden, tomaat, komkommer, aardbeien enz.

  • Voor een gezonde plant heb je goed materiaal nodig. Je gebruikt dus vers zaad en/of mooie gezonde plantjes met een goede kluit. Heb je geen kas en wil je toch vroeg in het voorjaar of aan het einde van de winter een begin maken met zaaien dan kun je in de volle grond onder glas zaaien.
  • Het duurt toch nog enkele weken voordat het zaad kiemt en dan is de nachtvorst voorbij. Is er een mooie dag dan haal je de glasplaat er enkele uren af om de planten te laten wennen, planten in de kas moet je ook afharden, een paar uur de bakken met planten in de buitenlucht plaatsen.
  • Als de nachtvorst is verdwenen en de plantjes zijn stevig genoeg dan kunnen ze de volle grond in.
  • Plant alleen de plantjes die sterk genoeg zijn, je kunt de mindere als reserve in de kas laten staan en kijken hoe ze daar groeien of later uitplanten.
  • Experimenteren is zo leuk, brengt je zoveel kennis en geeft je voldoening. Geef je kinderen ook een stukje van de tuin of een gedeelte in de kas om zelf aan de slag te gaan.
  • Sommige scholen doen ook hun best om kinderen meer buiten en bij de natuur te betrekken. Bij kinderen en ook bij volwassenen gaan de ogen pas open als ze erop gewezen worden hoe fraai het buitenleven is en alles wat er groeit en bloeit.
  • Investeer op jouw manier in een groene toekomst, een gezond milieu voor je kinderen zonder spuitbussen en gif om de planten mooi te houden (wel mooi misschien, maar wat eet je op?). Er zijn andere manieren, laat dat aan je kinderen zien!  

Fruit in de tuin

Fruitbomen zet je in de boom voor de prachtige bloesem in eerste instantie en vervolgens pluk je er de vruchten van. Zet meer dan één fruitboom van dezelfde soort bij elkaar voor een betere bevruchting. Feest voor de bijen! Fruitstruiken planten is ook een optie. Denk dan aan de eenvoudig te verzorgen rode bessenstruik, goed resultaat, weinig werk en erg lekker. Braam, framboos, kiwi en druif, ook erg lekker, maar hebben veel ruimte nodig en moeten goed opgebonden worden langs draden of je laat ze langs een pergola of schutting groeien. Prachtig, een druivenstruik die langs de pergola klimt langs het terras waar jij geniet van het buitenleven.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Hans
Aantal keer gelezen: 4641x
Toegevoegd: 09-05-2016 06:29
Gewijzigd: 29-05-2016 23:50

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3729 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!