Je hebt er vele jaren plezier van als je een vlinderstruik goed snoeit. Een verwaarloosde vlinderstruik geeft de tuin een slordig aanzicht, waardoor jij de struik zelfs zult verwijderen. Dit is echter niet noodzakelijk, want ook een niet bijgehouden vlinderstruik kun je alsnog ”redden”, door deze helemaal terug te snoeien en verkeerd gegroeide takken helemaal te verwijderen. Je geeft de struik een nieuwe start en omdat er een goed wortelgestel aanwezig is zal de struik snel weer groter zijn.
Er zijn verschillende soorten vlinderstruiken. Je kunt bijvoorbeeld denken aan de laag blijvende Buddleja, daarbij kun je denken aan de ‘Blue Chip’ of de witte ‘White Chip’. Deze worden niet hoger dan 65 cm. Je moet deze op dezelfde manier snoeien als de grotere vlinderstruiken. Maar let wel goed op, dat je ze in maart iets minder diep terug gaat snoeien.
In de nazomer bloeit de vlinderstruik. Hoe meer jonge scheuten er zijn, hoe meer bloemen er in je vlinderstruik te zien zijn. Wanneer je de vlinderstruik op tijd gaat snoeien, verjong je de struik meteen. Hierdoor zal hij ook blijven bloeien. Kies je er voor om de vlinderstruik niet te snoeien, dan zal hij snel verouderen. Hierdoor krijg je steeds minder bloemen en wordt de struik in het midden kaal.
Het is belangrijk dat je de takken van de vlinderstruik (Buddleja) pas aan het einde van de winter gaat snoeien, waarom? Omdat de takken in kunnen vriezen. Kies een mooie dag uit waarbij de kans op vorst overdag voorbij is. Dan kun je de struik terugsnoeien tot ongeveer 30 cm boven de grond. Als je een wat oudere struik hebt dan kun je het beste een snoeizaag(je) gebruiken.
De vlinderstruik groeit erg snel en zorgt ook voor lange scheuten. Je kunt aan het begin van juni de toppen uit de scheuten halen. Hierdoor krijg je een stevige vlinderstruik. Hij zal ook met meer scheuten vertakken en aan het einde van iedere tak gaan bloeien. Dit zorgt er wel voor dat de vlinderstruik wat kleiner blijft, maar gemiddeld worden ze 2,5 tot 3 meter hoog. Maar als je ze regelmatig gaat snoeien worden ze 2 meter. Je hebt dan meestal wel een mooiere bloei. Het ligt er dus maar net aan wat je zelf mooi vindt bij de vlinderstruik.
Vanaf augustus gaat de nazomer beginnen. Dan zie je de eerste bloempluimen tevoorschijn komen aan het einde van de takken van je vlinderstruik. Onder deze bloemen zitten ook weer nieuwe bloemknoppen. Het beste kun je de uitgebloeide bloemen iedere dag wegknippen. Hierdoor blijft de vlinderstruik nieuwe bloemknoppen aanmaken, ze kunnen dan zomaar bloeien tot in de maand oktober.
De botanische benaming voor de vlinderstruik is Buddleia daviddi. De bloeikleuren kunnen blauw, paars, rood, roze en wit zijn. De bladkleur is groen en ze worden maximaal drie meter hoog. Ze zijn goed winterhard en ze houden veel van de zon. Aan de vlinderstruik komen veel bloemen en deze trekken prachtige vlinders aan.
Als je de vlinderstruik gaat snoeien, dan zie je op de takken zijscheuten zitten. Deze zullen de komende maanden tot mooie takken uitgroeien. Snoei daarom iedere keer boven enkele van deze scheuten. Als je dit ieder jaar doet, dan zorg je voor verjonging en dat zorgt ook voor een betere conditie van de vlinderstruik. Daarbij is het raadzaam om de dikke takken te verwijderen met een goede takkenschaar.
Ben je bijvoorbeeld net verhuisd en staat er in je nieuwe tuin een vlinderstruik die al jaren niet is gesnoeid? Snoei dan de vlinderstruik terug tot boven enkele zichtbare nieuwe scheuten. Doordat je gaat snoeien komen er ook nieuwe grondscheuten. Binnen een paar jaar heb je weer een prachtige jonge vlinderstruik.
Als je de dikste takken bij de vlinderstruik hebt verwijderd kun je verder snoeien met een snoeischaar. Je gaat snoeien boven een aantal nieuwe scheuten. Je kunt het beste de takken op dezelfde hoogte snoeien, dan ontwikkelen ze zich ook op die hoogte verder.
Veel mensen vinden het mooi om veel vlinders in de tuin te hebben. Dan zou de vlinderstruik niet mogen ontbreken, want deze trekt erg veel vlinders aan. Na het snoeien kun je in de zomer volop genieten van de mooie vlinders die op de bloemen van de Buddleia af komen. Maar ook andere insecten komen er op af, zoals hommels. Als je graag een natuurlijke tuin hebt met veel insecten, dan kan de vlinderstruik niet gemist worden. Hij oogt mooi, maar is ook gemakkelijk te onderhouden en je hebt de hele zomer mooie bloemen waar jij en de beestjes dagelijks van kunnen genieten. Plant verschillende soorten, waardoor je een kleurenpracht krijgt in je tuin.
Er is een vlinderstruik met een speciale snoeiwijze en dat is de Buddleia alternifolia. Deze bloeit op tweejarig hout. Hierbij dien je alleen de uitgebloeide takken direct weg te knippen. De takken met jonge scheuten blijven behouden. Deze vlinderstruik bloeit in juni. Ook hierbij is het weer van belang dat je op tijd gaat snoeien, zodat je zorgt voor veel bloemen en een mooie bloeiwijze.
De vlinderstruik kun je het beste in de volle zon plaatsen. Deze planten houden namelijk veel van zon. Ze hebben niet veel onderhoud nodig. Eens per jaar goed snoeien is voldoende om er een mooie en sterke struik van te maken. Om er voor te zorgen dat je de hele zomer bloemen hebt, kun je het beste de uitgebloeide bloemen er meteen uithalen. Hierdoor zorg jij er voor dat je de hele zomer kunt genieten van de vlinderstruik en de vlinders die hier op afkomen. Heb je nog geen vlinderstruik? Zoek een geschikte plaats in de volle zon en plant er een of meer, want de vele vlinders in je tuin zorgen voor veel mooie momenten. Erg mooi om foto’s te maken van de buddleja die door vlinders wordt bezocht.