Moderne tuinen van deze tijd

Moderne tuinen van deze tijd

Moderne tuinen van deze tijd Wat is voor jou een moderne tuin? Een tuin met een waterornament, een beeld, een thematuin, verlichting, veel bestrating, grote fel gekleurde potten erin, een mediterrane tuin. Vroeger had men een stoep en gras met een schommel en een klimrek voor de kinderen, dat tevens diende om de matten overheen te hangen en uit te kloppen. Dat is verleden tijd.

Moderne tuinen

Veel tuinen zijn een verlengde van het huis geworden, waar het goed vertoeven is. Een prachtige overkapping met een loungeset, schitterende planten zoals palm, eucalyptus, olijfboom en acers in de diverse prachtige kleuren. Een hele poos is het erg trendy geweest om veel meters van de tuin te bestraten (denk aan een goede afwatering!). Nu gebeurt dat ook nog wel, maar er is steeds meer de behoefte aan groen.

Er worden daarom enorme grote potten buiten geplaatst in allerlei kleuren ook hele felle waarin prachtige planten worden gezet. Moderne tuinen moeten vooral gemakkelijk zijn in het onderhoud, onderhoudsvriendelijk! Mensen die veel reizen of hebben gereisd willen vaak thuis een tuin met als thema dat favoriete land. Denk aan Japan, de Japanse tuinen waarin alles een betekenis heeft. Verdiep je er in en je zult er versteld van staan.   

Tuinontwerp

Aan de hand van een tuinontwerp kun je gemakkelijker een tuin aanleggen. De planten, het terras, de vijver enz. komen meteen op de door jou uitgekozen plek en je blijft geen rondjes lopen of een bepaalde struik nu naast het terras moet komen of vlakbij de omheining. Om een tuinontwerp te maken hoef je geen tuinarchitect of hovenier te zijn. Je kunt het zelf! Het is natuurlijk wel zo dat de specialisten op tuingebied veel kennis van zaken hebben. Denk daarbij aan een goede afwatering in de tuin waar je veel bestrating legt. Denk ook aan het soort planten dat in jouw tuin het beste zal groeien.

Op kleigrond zet je andere planten dan op zandgrond. Een tuinontwerp kan pas gemaakt worden als er enkele zaken bekend zijn: de grondsoort, ligt de tuin op het zuiden of het oosten enz. Wil jij een bloementuin met éénjarige planten of een vaste planten tuin, wil je een vijver, welke omheining wil je enz. Als jij een liefhebber bent is het heerlijk om zelf een tuinontwerp te maken, neem er de tijd voor, zoek informatie op en vooral bekijk veel tuinen. Door te kijken doe je veel inspiratie op. Wil jij dat jouw tuin door een professional wordt aangelegd, ook dan kun jij mede bepalen hoe jij het tuinontwerp wilt hebben. Een kwestie van afspraken maken.  

Tuin ideeën

De beste tuin ideeën heb je zelf of krijg je door veel te kijken naar tuinen. Velen zullen het hier niet mee eens zijn, omdat ze het nog nooit hebben geprobeerd om zelf een tuin te verfraaien. Duik in de materie, zoek informatie en ga erop uit om diverse soorten tuinen te bekijken. Wat heeft jouw voorkeur? De tuin dient aan jouw wensen te voldoen. Jij weet wat je wilt. Een vijver, meerdere terrassen, een overkapping, een waterornament, een speeltuin voor de kinderen, een onderhoudsvriendelijke tuin enz.

Kijk naar de verschillende programma’s over tuinieren en de aanleg van een tuin. Wandel eens rond, breng een bezoek aan tuincentra en kijk eens met hoeveel tuin ideeën jij thuis komt. Er zijn ook prachtige tijdschriften over tuinieren, bloemen en planten te koop of je kijkt bij de bibliotheek, maar ook op internet vind jij veel tuin ideeën. Je hoeft niet alles precies op dezelfde manier na te doen, leg er ook je eigen creativiteit en ideeën in en je creëert een prima eigen stek waar je best trots op mag zijn.

Mooie tuinen

Wat voor de ene persoon een mooie tuin zal zijn, is voor een ander een tuin die hij nooit zelf zou willen. Een mooie tuin is voor de ene een tuin die helmaal op en top volgens de regels is aangelegd met een beeld erin en een chique terras bijvoorbeeld en voor de ander een tuin waar het blad mag blijven liggen, waar het één groene oase is en waar de hangmat tussen de bomen is opgehangen. Mooi is voor iedereen anders. Als jij je eigen mooi tuin vindt is dat prima, jij moet er in leven, werken en ontspannen.

Toch kan het zijn dat jij tevreden bent met je eigen mooie tuin, maar dat je nog iets mist of toch graag een keer wat wilt veranderen. Ga op pad en kijk om je heen, bezoek mooi aangelegde tuinen en tuincentra, neem een mooi tuintijdschrift en/of zoek op internet. Daar zul jij veel inspiratie opdoen. Wat ga je ervan in jouw mooie tuin gebruiken?  

Tuingereedschap

Wanneer je zelf je tuin onderhoudt, dan is goed gereedschap het halve werk. Er is een groot aanbod aan tuingereedschap. Bezuinig hier niet op! Schaf meteen goed tuingereedschap aan. Op de eerste plaats kun je dat vele jaren gebruiken en op de tweede plaats werkt goed materiaal veel prettiger. Snoeimateriaal, een heggenschaar, een grasmaaier enz. al dit gereedschap moet goed scherp zijn. Wanneer je werkt met bot materiaal dan maak je onnodig grotere wonden als je snoeit.

De kans op een infectie of rotten bij een struik of boom wordt daarmee groter Ook een schoffel en een schop moeten het werk goed doen en dus in goede staat zijn. Een kruiwagen is misschien niet noodzakelijk voor de kleinere tuin, maar kan wel erg praktisch zijn. Kies een goede kruiwagen die niet te zwaar is, maar wel degelijk. Ook deze koop je voor langdurig gebruik als je voor kwaliteit kiest. Een verstelbare bladhark zorgt ervoor dat je het blad gemakkelijk verwijdert op plekken waar je het niet wilt hebben.

De zogenaamde drietand is erg handig en mag ook zeker niet ontbreken aan je gereedschap. Een drietand op een lange steel zorgt ervoor dat je op moeilijke plekken de grond toch kunt omwoelen. Het is aan te raden om het gereedschap dat je koopt even in de hand te houden. Je moet voelen of je ermee kunt werken. Nog een belangrijke tip: leg gereedschap schoon weg, ontdoe het van zand enz. dan zul je er nog langer plezier van hebben. 

Tuin aanleggen

Een tuin aanleggen begint niet met het planten van bomen en struiken, zoals je zou verwachten, maar met het noteren van je wensen, kennis van de grond en uiteraard dien jij je budget te kennen. Van belang is ook of jij de tuin aanlegt of een professional het werk voor je laat verrichten. Ken je wensen, weet of je veel of weinig bestrating wilt (denk aan de waterafvoer), wil je een terras/overkapping, houd jij van een vijver in je tuin, een waterornament of een beeld? Ook voor een thematuin wordt tegenwoordig gekozen. Het is ook prettig om vooraf te weten welke kleur je in de tuin wilt en nog belangrijker welke kleur zeker niet. Dit laatste in verband met het grote aanbod van reuze potten, die soms heel kleurrijk zijn en een blikvanger in je tuin.

Gaat je voorkeur uit naar een bloementuin, of plant jij liever bomen en struiken. Het een hoeft het ander niet uit te sluiten. De grootte van de oppervlakte speelt uiteraard een rol. Maar weet dat er onder een jonge boom nu nog planten en bloemen zullen groeien, maar een boom groeit uit tot een enorme omvang, houd daar rekening mee. Als je zelf een tuin aanlegt verdiep je dan in de bomen en struiken die je gaat planten.

Wat is de beste standplaats, de bemesting, de uiteindelijke hoogte en breedte, wanneer bloeit de boom of struik? Kennis van planten, struiken, bomen en bloemen zorgt ervoor dat jouw tuin straks helemaal “klopt”. Plant je maar raak, dan zul je na een jaar de helft van de planten en struiken moeten verwijderen, omdat ze elkaar verdringen. Een tuin aanleggen is voor velen een heerlijke bezigheid en straks genieten van je creativiteit. Je kunt uiteraard het werk ook aan de vakman overlaten. Maak goede afspraken, zodat jouw wensen en ideeën in de tuinaanleg worden verwerkt en het op die manier toch jouw tuin wordt.

Tuinarchitect

Je hebt een prachtig huis en een stuk grond dat omgetoverd moet worden tot een mooie tuin. Wat ga je doen? Stop je elke vrije minuut in het aanleggen van de nieuwe tuin of ga je in zee met de tuinarchitect en een hovenier? Wanneer je een tuinarchitect raadpleegt begint hij of zij met het maken van een afspraak. Hij begint zijn werk met een gesprek met de cliënt om diens wensen te kennen. Hij zal de locatie willen zien en dient uiteraard je budget te kennen. Pas dan kan hij aan de slag om voor jou een mooi tuinontwerp te maken. Hij maakt afspraken met je en pas als jij akkoord gaat met het ontwerp is de tijd rijp om de tuin in de praktijk aan te leggen. Laat jij dit werk door een hovenier doen of ga je zelf aan de slag?

Ken jij zelf geen hoveniersbedrijf dan zal de tuinarchitect wellicht een goed adres voor je hebben. Een tuinarchitect is deskundig en weet waarmee hij rekening moet houden bij het tuinontwerp. Denk daarbij aan de ligging van de tuin ten opzichte van het huis, eventueel hoogteverschil opvangen, rekening houden met de afvoer van water enz. Ook kent hij meestal de regels van de gemeente wanneer er een schutting, overkapping of iets dergelijks gebouwd gaat worden. Een tuinarchitect is zijn geld meer dan waard.  


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: E.
Aantal keer gelezen: 15256x
Toegevoegd: 21-04-2015 15:24
Gewijzigd: 21-08-2015 15:06

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3776 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!