Tuin omgooien? Breng het tot een gewenst eindresultaat!

Tuin omgooien? Breng het tot een gewenst eindresultaat!

Tuin omgooien? Breng het tot een gewenst eindresultaat!Makkelijker gezegd dan gedaan, zou je wellicht denken. Maar zolang je je kunt baseren op een goed doordacht plan en degelijk gereedschap, kom je al een heel eind.

Wil je slechts wat puntjes op de i zetten of moet heel je tuin op de schop? In beide gevallen is een grondig uitgewerkt plan vereist. Je wilt immers precies weten wat je gaat doen, wat je daarvoor nodig hebt en wie je eventueel zou moeten inschakelen om je te helpen. Als je slechts een enkel karwei te klaren hebt, dan is zo’n uitgebreide voorbereiding wellicht niet nodig. Pak je meerdere klussen achter elkaar aan? Dan raden we je vooral aan om verder te lezen en inspiratie op te doen voor de aanpak van je project.

Het Plan

De renovatie van je tuin staat of valt met een perfect uitgedacht plan. Want stel nou dat je een klusje hier doet en een wijzigingetje daar doorvoert, dan raak je al gauw het overzicht kwijt. Daarmee bedoelen we een blik op zowel je tijdschema als de kosten die je maakt. En dat zou zonde zijn, toch? Gelukkig zijn er hele eenvoudige manieren om te voorkomen dat je zo’n fout maakt. De truc is om precies in kaart te brengen wat je gaat doen, waarmee, met wie en welke klussen je voorlopig laat liggen. Om dit te bepalen, bevelen we je aan om als volgt te werk te gaan:

Maak een longlist

Bij het bepalen van de aanpassingen die je aan je tuin zou willen maken moet je natuurlijk realistisch blijven; sommige zaken mag je niet zomaar veranderen of neerzetten omdat je daarvoor een vergunning nodig hebt. Anderen kosten weer veel meer geld dan je überhaupt te besteden hebt. Maak daarom een complete lijst met daarop alle facetten waarvan je weet dat ze individueel mogelijk zijn op alle fronten - zowel qua tijd als geld, dus.

Maak een shortlist

Dit kan een lastig proces zijn. Je bent immers vast wel bekend met de term kill your darlings. Nou, het moment is aangebroken om dat ook daadwerkelijk te gaan doen! Want welke aanpassingen zijn nou echt relevant en welke niet? Welke kun je allemaal in één keer bekostigen? En welke karweien zijn gemakkelijk achter elkaar uit te voeren? Zul je hierbij ook gebruik moeten maken van de diensten die vaklui je kunnen bieden? Zodra je alle wijzigingen die je wilt uitvoeren door dit vragenlijstje heen haalt, houd je een perfecte shortlist over.

Schema

Breng een volgorde aan in de werkzaamheden uit de shortlist die je wilt verwezenlijken. We kunnen niet genoeg benadrukken hoe belangrijk het is om je hierna ook aan dit resulterende schema te houden. Zodra je er allemaal klussen bij gaat pakken, verspil je alleen maar onnodig veel tijd en geld, zoals we eerder al aanstipten. Behoud daarom het overzicht op je project door het binnen de gestelde tijd en met je beschikbare budget af te krijgen.

Voorbereiding

Meteen aan de slag gaan? Nee hoor, want we zijn er namelijk nog lang niet! Nu je weet wat er aan je tuin gebeuren moet, is de volgende vraag hoe deze aanpassingen gedaan zouden moeten worden. Natuurlijk mag je vakmensen hun gang laten gaan maar de klussen die je zelf opknapt moeten wel enige structuur krijgen. Zo zul je zelf de nodige materialen en gereedschappen bij elkaar moeten sprokkelen om aan de slag te gaan.






Wat deze laatste categorie - gereedschap dus - betreft, kun je ervoor kiezen om alles in één keer te verzamelen of juist voorafgaand aan iedere afzonderlijke klus zorgen dat je klaar bent om je schouders eronder te zetten. Het voordeel van die keuze is dat je niet de hele tijd ongebruikt gereedschap hoeft te stallen. Anderzijds wil je wel zeker weten dat je geen belangrijke werktuigen mist voordat je gaat beginnen aan een nieuw hoofdstuk. Bepaal zelf welke volgorde van aanschaf voor jou het beste werkt.

Althans, aanschaf? Materialen dien je natuurlijk te kopen bij je plaatselijke bouwmarkt of een tuincentrum. Maar wellicht hebben je vrienden of familieleden nog wel het een en ander liggen aan gereedschap dat je kunt lenen! Dat scheelt weer aanzienlijk in de kosten. Wat je wél aanschaft, kan maar beter van een degelijk merk zijn. Er zijn namelijk veel tweederangs artikelen op de markt! Gelukkig kun je met aanschaf van gereedschappen van fabrikanten als Hozelock, Gardena en Einhell gewoonweg geen fouten maken.

Professionals

Wil je een hovenier in dienst nemen? Net als een aannemer voor een verbouwing aan je huis, raden we je aan om niet direct met de goedkoopste in zee te gaan. Nee, kies liever voor iemand die precies kan leveren wat jij wilt. Maak ook duidelijk afspraken over de kosten, de duur van het project en wat er precies gaat gebeuren, om misverstanden en nare verrassingen tijdens het project of achteraf te voorkomen. Vraag jouw vakman m/v dan ook of hij/zij zelf alle gereedschap en materialen meeneemt of dat dit van jou wordt verwacht. Oftewel; details. De Duivel zit erin. Bespreek die dan ook uitvoerig!

Afval

Wat je ook maar zelf doet of aan een hovenier overlaat, geloof ons maar dat er een hoop afval zal worden gegenereerd. Hele stukken grond, struiken, bomen, gewassen en/of delen van je gazon, dit alles en meer komt hoogstwaarschijnlijk op een grote hoop terecht. Wellicht zelfs tegels, stenen en andere materialen die van bijvoorbeeld een kas of tuinhuis afkomstig zijn. Al dit afval zal behoorlijk in de weg gaan liggen en je bewegingsvrijheid beperken. Zorg daarom dat je een container klaar hebt staan waar je al deze resten in kunt verwerken. Verzeker jezelf wel dat je hierbij de regels van het desbetreffende bedrijf volgt: niet alles kan zomaar in ieder type container worden gedumpt. Lees je daarom van tevoren goed in. En kijk ook naar welk formaat afvalbak je nodig hebt en of hiervoor op jouw erf voldoende ruimte is.

Aanpakken!

Zo, nu ben je klaar om aan de slag te gaan. Je hebt je hele renovatie zorgvuldig gepland, je tijdschema en budget opgesteld, eventuele hulp ingeroepen en andere voorbereidingen getroffen. Het is tijd op jouw groene droom waar te gaan maken! Binnen de kortste keren kun jij van je sprankelende nieuwe tuin genieten. We wensen je dan ook heel veel plezier en succes toe!






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: AnnaG
Aantal keer gelezen: 1778x
Toegevoegd: 19-09-2019 13:08
Gewijzigd: 21-09-2019 11:11

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3867 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!