Taxus snoeien, hoe doe je dat?
Heb je taxus in de tuin? Dan is het belangrijk te weten hoe je deze plant kunt snoeien. In dit artikel krijg je hier meer informatie over.
Taxus, verschillende soorten
Taxus baccata is ook onder een andere naam bekend namelijk de venijnboom. Deze plant groeit erg traag, wordt breed en gaat kegelvormig omhoog. Het is een groenblijvende conifeer met naaldvormig blad dat prachtig donkergroen is. De mannelijke taxus draagt in het voorjaar gele kegels. De vrouwelijke taxus draagt felrode vruchten in de herfst, de vruchten lijken op bessen. De vrucht is een vlezige, ovale bes van 1 cm. lang, in de vrucht zit een zaadje. Alle delen van de taxus zijn giftig. Taxus is zeer geschikt als dichte haag en kan heel oud worden.
Taxus groeit in goed doorlatende vruchtbare grond in de zon. Taxus verdraagt echter ook diepe schaduw, dit wordt echter niet aangeraden. Zelfs in kalkrijke of zure grond kun je taxus planten. Wil je graag bessen zet dan een mannelijke taxus dichtbij een vrouwelijk exemplaar. In het begin van de zomer of in de herfst mag je taxus knippen. Taxus baccata kan zeker 20 meter hoog worden en 10 meter breed. Dus weet wat je plant! Deze taxus wordt vaak als haag aangeplant en door te knippen en te snoeien bepaal jij de hoogte. Ook op kerkhoven kom je de taxus vaak tegen. Deze taxus mag niet in de buurt van een weiland worden geplant, omdat zoals gezegd alle delen van de plant giftig zijn.
Het onderhoud is gemakkelijk. Wil je namelijk bossige en dicht groei bevorderen dan moet je de hoofdscheuten intoppen. Dit doe je wanneer je van de taxus een strakke haag wilt maken. De taxus zorgt ervoor dat je geen inkijk hebt, maar daarvoor moet er wel een bepaalde hoogte zijn bereikt. Tot die tijd kun je de tuin wellicht afschermen met rieten matten, zodra deze vervangen moeten worden zijn de taxus planten wellicht voldoende gegroeid.
Taxus baccata vrouwelijk
Taxus baccata vrouwelijk, Dovastonii Aurea, is traaggroeiend, met brede takken en neerhangende toppen. Deze taxus is aanmerkelijk kleiner dan de 'gewone' taxus, de venijnboom.
- Zij heeft prachtig geelgerand tot goudgeel blad. In de herfst draagt zij helderrode vruchtjes, bessen. Alle delen van de plant zijn giftig.
- De uiteindelijke hoogte van de taxus is 3 tot 5 meter en de breedte 2 meter. Een groot verschil met de venijnboom.
- De plant houdt van goed doorlatende, vruchtbare grond. Je kunt deze taxus in de zon planten, maar de plant kan ook in diepe schaduw staan, al wordt dat niet aangeraden.
- Zure grond of grond die rijk is aan kalk wordt verdragen door de taxus. Wil je bessen aan de taxus dan dien je in de nabijheid van deze vrouwelijke taxus een mannelijk exemplaar te planten.
- Wil jij de plant wat in vorm knippen dan kun je dat het beste in de zomer of in de vroege herfst doen. Veel knippen, snoeien is niet nodig bij de taxus als de plant zijn eigen gang mag gaan en zijn natuurlijke vorm mag aannemen. Deze taxus wordt vaak gebruikt bij formele parkaanleg. Ook bij deze taxus geldt: nooit dichtbij een weiland planten door de giftige delen van de taxus.
Taxus baccata fastigiata
Taxus baccata fastigiata is een vrouwelijke taxus, die aan het einde van de zomer bessen draagt.
- Zet een mannelijk exemplaar in de buurt van deze taxus om straks van de prachtige felrode bessen te genieten. Let wel op, want de bessen zien er aantrekkelijk uit maar zijn zeer giftig.
- Naast de bessen zijn alle delen van de taxus giftig. Taxus baccata fastigiata is een prachtige zuilvormige taxus. Deze groeit mooi dicht, is groenblijvend en de kleur is donkergroen.
- Plant deze taxus in vochtige grond. De taxus verdraagt echter zelfs droge tot zeer droge kalkgrond.
- Ook de standplaats voor de taxus is niet moeilijk, dat kan zijn in de volle zon, maar ook in diepe schaduw groeit de taxus.
- Voor bessen bij de vrouwelijke taxus dien je in de buurt een mannelijk taxus exemplaar te planten.
- Een knipbeurt kan in de zomer en het begin van de herfst. Takken die te wijd naar buiten steken, knip je af, zodat de zuilvorm in tact blijft. Deze taxus wordt ongeveer 10 meter hoog en kan wel 4 meter breed worden. Dus zoek er de juiste plaats voor uit.
- Een volgroeide taxus is een statige plant, die zowel solitair als ook in een groep of als heg.
Taxus aanpakken
- Taxus is dus behoorlijk veelzijdig. Je bent niet aan veel zaken gebonden, behalve dan dat de plant de ruimte moet krijgen om zo mooi te kunnen uitgroeien. Het snoeien van de taxus moet met goed gereedschap worden uitgevoerd.
- Zorg dat de snoeischaar scherp genoeg is. Wil je een mooie dichte haag, snoei dan in de lente de opkomende haag flink, laat eerst echter de hoofdscheuten de hoogte halen. Snoei alleen de zijkanten voor een dichte plant.
- Laat de taxus van onderen wat breder dan van boven voor goede lichtinval en gelijkmatige groei. Dat is belangrijk bij alle hagen. Taxus kan heel oud worden en flinke stammen ontwikkelen. Heb je een verwaarloosde of oude taxus die je wilt verjongen dan kan dat ook. Taxus kun je namelijk gerust tot op het oude hout terug snoeien. Even ziet de taxus er niet mooi uit, maar na drie jaar zit de taxus weer helemaal in de prachtig groenblijvende naalden.
- Vind je het moeilijk om een rechte haag te maken, span dan een touwtje en het gaat je lukken. Gebruik goed scherp gereedschap voor de normale snoeibeurt, maar neem een takkenschaar of een snoeizaag als de takken wat dikker zijn. Gebruik je daarvoor toch een snoeischaar, die daar niet voor is bedoeld, dan maak je 'verkeerde' wonden, als je gaat wrikken en wringen om takken te snoeien. Ruim het snoeiafval goed op, want zoals je nu weet zijn alle delen van de taxus giftig. Een beter idee is het om het snoeiafval op te laten halen door iemand van het Taxus Taxi Team. Het snoeiafval kan gebruikt worden als grondstof tegen kanker.
Het snoeien van taxus
Wil je van diverse naast elkaar geplante taxus planten een mooie dichte en strakke haag maken, dan moet je de hoofdstammen laten doorgroeien tot de uiteindelijke hoogte die je voor de haag wenst. Is dat punt bereikt, pas dan begin je met snoeien.
De zijkanten mag je wel snoeien om de haag mooi dicht te laten worden. De tweede helft van de zomer is daarvoor de meest geschikte tijd. Je mag ook in de lente snoeien en dan mag je zelfs een flinke snoeibeurt toepassen. Bij vrijstaande taxus planten die hun natuurlijke vorm moeten krijgen, snoei je minimaal, zodat de taxus zich optimaal kan ontwikkelen. Taxus zorgt het hele jaar door voor kleur in je tuin.
Als alle andere planten zijn verdwenen en het blad van bomen en struiken zijn afgevallen, dan houd je het prachtige groen van taxus en eventueel buxus over. Sommigen vinden het mooi om taxus en buxus in bepaalde modellen te snoeien. Jij bepaalt wat er in je tuin gebeurt en jij weet zelf wat jij het mooiste vindt. Met de taxus kun je veel kanten op van een heel natuurlijk groei tot strak gesnoeide planten en hagen. Wellicht overbodig om te vermelden is dat je goed en scherp gereedschap moet gebruiken om mooie wonden te krijgen tijdens het snoeien. Een snoeischaar voor het fijne werk, een snoeizaag of takkenschaar voor het zwaardere werk.