Zwembad laten aanleggen: waar let je op?

Zwembad laten aanleggen: waar let je op?

Zwembad laten aanleggen: waar let je op?Steeds meer mensen overwegen de aanleg van een zwembad in de tuin. Het was voorheen vooral weggelegd voor bewoners van warme landen, maar nu ook in eigen land steeds normaler. Want ook al is het in Nederland natuurlijk lang niet altijd warm, er zijn genoeg mogelijkheden om toch maximaal van een zwembad te genieten. Waar let je op als je een zwembad laat aanleggen? Wij leggen het je uit.

Een zwembad in de tuin aanleggen

Wie graag een zwembad in de tuin wil, heeft meerdere opties. Er zijn betaalbare zwembaden die gewoon bij tuinwinkels en doe-het-zelf zaken liggen. Het is dan een kwestie van monteren, vullen en vervolgens kan het genieten beginnen. Leuk, maar het kan veel beter. Een zwembad laten inbouwen ziet er veel mooier uit en het gaat meestal ook langer mee. Oké, het vereist normaal gesproken wel een forse investering, maar het staat ook gewoon stukken beter. We hebben het nu trouwens steeds over een zwembad in de tuin. Maar vergeet niet dat je ook gewoon een bad kan laten bouwen in een binnenruimte. Dan weet je zeker dat je nooit zorgen hebt vanwege het weer.

Inbouw zwembaden van verschillende materialen

Als je de inbouw van een zwembad overweegt, kom je voor een aantal keuzes te staan. De belangrijkste is het materiaal waarvan het bad gemaakt is. Tegenwoordig zijn met name polypropyleen zwembaden populair. Polypropyleen is een type kunststof dat lang meegaat antibacterieel werkt, prettig aanvoelt en osmose vrij is. Het is relatief eenvoudig in elke denkbare vorm te produceren. En niet onbelangrijk: de kosten zijn te overzien. Wie een wat groter budget heeft liggen kan ook voor een bad van RVS kiezen. Dit oogt nog een stuk luxer. Daarnaast is het bijzonder waterdicht en goed te recyclen. RVS isoleert ook uitstekend. De voornaamste reden om te kiezen voor roestvrij staal is toch vooral de luxe uitstraling, als oogt een mooi aangelegd zwembad van polypropyleen ook allesbehalve goedkoop.

Een zwembad dag in dag uit bruikbaar maken

Als je een zwembad binnenshuis laat aanleggen, heb je natuurlijk nooit te maken met de weersomstandigheden. Maar er is wel een nadeel: op een prachtige zonnige dag kan je niet lekker liggen bakken naast het zwembad. Althans, niet in de echte zon. Een zwembad in de tuin geeft je de mogelijkheid om heerlijk te genieten van zomerse dagen in Nederland. Sterker nog, misschien hoef je niet eens meer op vakantie. Of in ieder geval minder vaak. Het probleem met een zwembad in de tuin is dat er in Nederland niet heel veel écht warme dagen zijn. Gelukkig kun je het gebrek aan warmte tegengaan met verschillende maatregelen. Denk aan een zwembadverwarming, een overkapping en een zwembadafdekking.

De zwembadverwarming

Het verwarmen van zwembadwater is geen probleem. Dit kan bijvoorbeeld met een warmtepomp. Het grootste bezwaar in een verwarming is vanzelfsprekend het energieverbruik. Het is dan ook verstandig om het zwembad goed te isoleren, zodat de warmte niet direct ontsnapt. Dat is goed voor het milieu en uiteraard ook voor jouw energierekening.






Een zwembadafdekking

Om het water te isoleren is het verstandig om een zwembadafdekking te laten plaatsen. Meestal valt de keuze dan op een lamellen zwembadafdekking, die met een druk op de knop uitrolt over het water.  Niet alleen blijft het zwemwater langer warm met een hoogwaardige afdekking, ook voorkom je dat vuil in het water valt. Denk aan dode insecten en bladeren die al snel in het water dwarrelen als er geen afdekking is. Een solar lamellen zwembadafdekking is misschien wel de slimste optie. Deze lamellen zetten zonlicht om in extra warmte voor het water, ook als de buitentemperatuur laag is.

Het zwembad laten overkappen

Een zwembadoverkapping gaat nog een stap verder dan alleen een afdekking. Je kan namelijk gewoon blijven zwemmen als de overkapping gesloten is. Bij warm weer schuif je de overkapping gewoon weg en ligt het bad volledig in de open lucht. Natuurlijk heeft een overkapping voordelen die een afdekking ook heeft. Zo blijft de warmte van het water beter behouden en komt er minder vuil in het bad. Het grootste voordeel van een overkapping is echter dat het zwembad ook bruikbaar blijft in de winter. Een slimme keuze, want je zwembad is daardoor het hele jaar door waardevol.

Focus op hygiëne

Schoon zwemwater is erg belangrijk. Een overkapping of afdekking helpt je al om een hoop vuil tegen te houden. Maar doorgaans is dit niet genoeg om het water echt goed schoon te houden. Een goed zwembadfilter mag niet ontbreken, want alleen dan kan je rekenen op doorlopend fris water. Zorg er daarnaast voor dat het water op de juiste manier wordt voorzien van chloor. Om het water verder vrij te maken van bijvoorbeeld algen, heb je nog wat extra gereedschap nodig. Een simpel schepnet is prima voor het verwijderen van wat groot vuil. Om de randen en bodem schoon te maken heb je echter een zwembad stofzuiger nodig. Geen zin om veel kwijt te zijn aan het schoonmaken? Dan is het slim om een zwembadrobot te nemen. Dit apparaat gaat gewoon zelfstandig aan de slag met het reinigen van wanden en de bodem. Een slimme investering dus!

Een sportieve uitdaging

Zwem je puur voor de lol, of moet het ook een sportieve uitdaging zijn? Een nadeel van de meeste zwembaden in de tuin is dat ze relatief kort zijn. Vaak blijft de lengte beperkt tot een meter of 6. Ga je baantjes trekken, dan ben je doorlopend bezig met omkeren. Gelukkig bestaat voor dit probleem een oplossing: de jetstream. Dit apparaat zorgt voor een sterke tegenstroom in het water. Je stelt zelf de weerstand van de jetstream in. Hoe zwaarder de weerstand, hoe meer kracht je moet zetten om niet weg te drijven. Als je de juiste snelheid hebt moet je wel zwemmen, maar blijf je doorlopend op dezelfde plek liggen. De lengtebeperking van het bad speelt dan geen rol meer. Je kan daardoor echt goed aan je conditie gaan werken.

Is een zwembad jouw volgende investering?

Onze zomers worden steeds warmer en we zijn de afgelopen tijd geteisterd door reisbeperkingen. Misschien zijn dat ook wel redenen die de grotere vraag naar inbouw zwembaden verklaren. Hoe dan ook, het is natuurlijk geweldig om een zwembad in de eigen tuin te hebben. Zeker als je het bad laat overkappen, waardoor je het hele jaar door kunt zwemmen. Denk je ook na over een zwembad? Dan is het verstandig om gewoon eens een paar offertes aan te vragen. De prijs van een zwembad is redelijk hoog. Maar tegelijk hoef je geen kaartjes meer te kopen voor een recreatiezwembad. En je kan eventueel besparen op dure vakanties naar warme landen. Inderdaad, er zijn redenen genoeg om de aanschaf van een inbouw zwembad serieus te gaan overwegen!






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Revis
Aantal keer gelezen: 2069x
Toegevoegd: 26-03-2021 12:50
Gewijzigd: 29-03-2021 10:00

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3740 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!