Hoe en wanneer de leilinden snoeien?

Hoe en wanneer de leilinden snoeien?

Hoe en wanneer de leilinden snoeien?Heb je leilinden in de tuin? Let er dan goed op wanneer je deze leilinden kunt snoeien en hoe je deze moet snoeien. In dit artikel lees je er meer over hoe je de verzorging van de leilinden op de juiste manier aan kunt pakken.

Leilinden snoeien

Je kunt leilinden in alle vormen snoeien, maar hiervoor moet je wel een beetje arbeid verrichten. Maar als je je goed hebt voorbereid zal het allemaal wel mee vallen. Het voordeel dat je hebt met leilinden is dat deze weinig ruimte in beslag nemen en toch uit kunnen groeien tot een mooie hoge haag. Je kunt leilinden ook planten en gebruiken om de doorkijk van bijvoorbeeld de buren in te perken. Als je de leilinden in de vorm wilt houden zoals je ze hebt gesnoeid dan moet je deze regelmatig snoeien. Het snoeien van leilinden doe je het beste in het vroege voorjaar, in het najaar is ook mogelijk.

Leilinden hoofdtakken

Als je leilinden in je tuin hebt dan weet je al lang hoe de hoofdtakken moeten lopen. De jonge uitlopers kun je bij de tak afknippen, op deze manier houd je alleen de originele hoofdtak over. Je kunt ook nog de scheuten die er teveel aanzitten afknippen. Je kunt het snoeien van leilinden het beste vergelijken met het snoeien van een gewone haag, de vorm die je wilt hebben wordt er in gehouden door al de scheuten aan de zijkant even ver in te korten. Doe je dit allemaal goed dan zul je een mooie dichte haag van leilinden krijgen.

Leilinden onderhouden

Leilinden moet je in het naseizoen en met name in de zomer ook goed onderhouden. Alleen hierdoor kun je ervoor zorgen dat je een mooie vorm in je leilinden houdt. Je moet de te ver uitgeschoten scheuten inkorten, zover totdat je een platte haag overhoudt. Als je een teveel aan scheuten hebt moet je deze ook verwijderen, je moet wel rekening houden met de scheuten die in de winter dienst moeten doen als verlenging van de hoofdtakken.

Leilinden dakvorm

Je kunt leilinden ook in dakvorm snoeien, dit gebeurt eigenlijk op dezelfde manier. Je moet alle zijtakken die vanuit de hoofdtakken omhoog groeien ieder jaar snoeien. Hierdoor krijg je ook mooie knotten op de hoofdtakken. Bij leilinden in dakvorm moet je minimaal 6 en maximaal 8 horizontale hoofdtakken hebben. Leilinden kun je ook in een andere vorm snoeien bijvoorbeeld zuilvormig of blokvormig. Je kunt deze vormen alleen maar krijgen als je ieder jaar de niet in die vorm horende takken afsnoeit.

Leilinden gereedschap

Als je goed gereedschap gebruikt bij het snoeien van leilinden dan ben je al een heel eind op de goede weg. Met de juiste takkenschaar draag je bij aan de groei en bloei van iedere struik of boom. Met scherp gereedschap voorkom je dat het hout beschadigt, er is dan geen plaats waar ziektekiemen zich kunnen nestelen.

Wanneer leilinden snoeien?

Wanneer je leilinden hebt, dan is het belangrijk dat je snoeit, het is niet moeilijk. Daarnaast neemt het ook niet veel tijd in beslag. Het beste kun je de zijtakken als eerste snoeien, deze snoei je altijd een paar mm terug van de hoofdtak. De verdikking dient hierbij intact te blijven. Je kunt hiervoor gebruik maken van een snoeischaar. De lindeboom is erg populair in Nederland. Dit heeft onder andere te maken met de hartvormige bladeren en omdat de boom zo mooi groeit. De bomen kunnen erg hoog worden dus let hier wel goed op bij de aanschaf. Je dient de leilinden te snoeien tussen december en februari. Dit doe je een keer per jaar. De standplaats van de leilinden is het beste in de volle zon of halfschaduw. Hij moet in voedselrijke grond worden geplaatst en hij is winterhard en wintergroen als de winter niet te streng is.

Platte vlak leilinden snoeien

De leilinden heeft een plat vlak en dat moet je minstens één keer per jaar goed snoeien. Het beste is in de wintermaanden maar het kan eventueel ook nog in het vroege voorjaar. Hoe later je gaat snoeien, hoe langer dat je profijt zult hebben van de takken die je beschermen tegen inkijk van bijvoorbeeld de buren. Je zou de leilinden zelfs nog kunnen snoeien in de zomermaanden ook wanneer hij vol in het blad zit. De leilinden kunnen erg uitlopen in de zomermaanden en dan kun je gerust snoeien. Ze hebben soms wel een tweede snoeibeurt nodig. Je hoeft dan niet alles weg te knippen/snoeien. Je kunt dan gewoon de helft van de twijgen snoeien.

Leilinden totale snoei

Als je kiest voor de totale snoei dan kun je bij de leilinden het beste voor de maanden november tot aan maart kiezen. Dan haal je alle verticale scheuten weg die in dat jaar zijn gegroeid. Let goed op, want op de onderste liggers mogen een paar ogen meer blijven staan dan bij de bovenste. Hierdoor kan de boom namelijk overal erg goed uitlopen in het voorjaar. Een belangrijk weetje: de bomen hebben van nature bovenaan meer groeikracht. Als je snoeit ruim voordat de knoppen uitlopen, zal er geen groeikracht verlies zijn en dat is wel van belang!

Leilinden vorm snoei

De leilinden kun je in een bepaalde vorm snoeien. Dit kun je ook het beste doen in november, december, januari of februari. Je gaat dan de overheersende dikke takken op de liggers snoeien. Je vindt ze vaak dicht bij de stam, omdat de boom daar de meeste groeikracht heeft. Hierdoor wordt de boom ook goed in balans gehouden. Als je graag wilt dat de leilinden zijn evenwichtige kroon behoudt, dan is het goed om op deze manier te snoeien en in deze periode. Je kunt in de zomer ook snoeien, dan kun je de nieuwe scheuten met een heggenschaar op dezelfde lengte snoeien. Hierdoor krijg je een soort haag op poten. Hoe je gaat snoeien, zal er vanaf hangen wat je mooi vindt en daarom kun je ook bekijken wat je aanspreekt en op die manier de leilinden in je tuin snoeien. Leilinden zorgen ervoor dat je snel privacy creëert in je tuin voor inkijk van bovenaf. Door goed te snoeien blijft de haag van leilinden goed en dicht in het blad zitten.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: E.
Aantal keer gelezen: 83961x
Toegevoegd: 20-05-2015 20:38
Gewijzigd: 22-08-2015 11:58

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3740 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!