Waarop letten bij het plaatsen van een overkapping?

Waarop letten bij het plaatsen van een overkapping?

Waarop letten bij het plaatsen van een overkapping?Er wordt steeds meer gebruik gemaakt van de achtertuin en met name van de overkapping. Een overkapping maakt het namelijk mogelijk om tijdens slechte weersomstandigheden gebruik te maken van de tuin. Echter, het is niet voor iedereen duidelijk waar ze op moeten letten tijdens het plaatsen van een overkapping, geldt dit ook voor jou? Door middel van de volgende tips weet jij exact waar je op moet letten bij het aanbrengen van een overkapping.

Soorten overkappingen

Een overkapping is echt een eyecatcher van de achtertuin. Maar welke overkapping past het best in jouw achtertuin? Vaak wordt er voor een houten overkapping gekozen en deze moet diene als bescherming tegen wind, regen en felle zon. Er zijn verschillende soorten, maten en kleuren overkapping. Zo heb je overkappingen die bijna in elke tuin passen maar ook aangepaste overkappingen. De meest voorkomende overkappingen zijn de veranda’s. De reden hiervan is dat deze makkelijk te plaatsen zijn en het veel mensen een echt vakantiegevoel geeft. De veranda kan tegen het huis aan geplaatst worden maar ook los ergens midden in de tuin. We hebben het dan over een kapschuur. Ook veel mensen hebben de welbekende pergola in de achtertuin staan. Dit is een relatief goedkope overkapping en kan voorzien worden van planten zoals klimop of een gespannen doek. Een pergola zorgt voor een gezellige sfeer in de tuin. Verder heb je nog open overkappingen en overkappingen die voorzien zijn van glazen wanden. Deze wanden maken het ook mogelijk om in de winter te kunnen genieten van de overkapping. Bij elke overkapping kun je ervoor kiezen om een plat dak of een puntdak te nemen.

De stand van de zon

Het is allereerst van belang om rekening te houden met de stand van de zon. Waarom? Omdat de stand van de zon ervoor zorgt dat de overkapping op de juiste manier gebruikt kan worden. Wanneer de overkapping op de verkeerde manier staat, kan het voorkomen dat je ‘s avonds minder gebruik kunt maken van de overkapping. Je moet er dus rekening mee houden wanneer je in de zon wilt zitten, ‘s ochtends of ‘s avonds. De meeste mensen kiezen ervoor om juist ‘s avonds de zon in de overkapping te laten schijnen. Maar heb je al nagedacht over het dak van de overkapping? Voor een terras waar de zon fel schijnt, zijn melkwitte polycarbonaat platen het best geschikt. Deze platen zorgen voor zonwering maar laten nog wel licht door. Het nadeel van deze platen is dat je er niet doorheen kan kijken en dus niet naar de sterren of wolken kunt kijken. Als je dat wel graag wil raden we je aan om te kiezen voor hittewerende platen in helder polycarbonaat. Deze platen zorgen voor 4 graden verkoeling onder de overkapping en maken het mogelijk om naar de sterren of wolken te kunnen kijken.

De afwatering van de overkapping

Bij de aanschaf en plaatsing van de overkapping is het ontzettend belangrijk om ook rekening te houden met de afwatering van de overkapping. Het kan namelijk goed voorkomen dat het dak in de loop van de tijd behoorlijk wat regenwater te verwerken krijgt en je wilt immers niet dat het water op de overkapping blijft staan. Daarom is het noodzakelijk om te zorgen voor een goede afwatering van de overkapping. En dit wil je het liefst wel op een nette manier doen zodat je eventueel ook nog andere dingen met het water kunt doen bijvoorbeeld planten in de tuin voorzien van water. Om te zorgen voor een goede afwatering van de overkapping dien je de overkapping onder een helling van 5% tot 10% te plaatsen. Deze helling maakt het mogelijk om al het water naar één kant toe te sturen. Vervolgens kun je verder gaan met de regenpijp. Door middel van een regenpijp kun je ervoor zorgen dat al het water netjes afgevoerd wordt. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om onder de regenpijp een ton te zetten die het regenwater opvangt zodat je met het water ook nog andere dingen kunt doen. Ook kun je ervoor kiezen om de regenpijp aan te sluiten op de riolering en zorg je er op deze manier voor dat je er geen omkijken meer naar hebt.

Houdt rekening met belastingen

Voordat je een overkapping wilt gaan plaatsen is het belangrijk om rekening te houden met de belastingen van wind en de sterkte van de overkapping. Helaas komt het geregeld voor dat overkappingen op een verkeerde manier gedimensioneerd zijn. Hierdoor zal de levensduur van de betreffende overkapping afnemen. Daarnaast is het belangrijk om rekening te houden met het najaar en de belasting van eventuele regen en sneeuw. Als het in de winter gaat sneeuwen brengt de sneeuw veel gewicht met zich mee. Zorg er dus voor dat de overkapping bestaat uit dikke brede balken zodat deze niet omvalt bij de eerste sneeuwval.

Kies duurzame materialen

De laatste jaren wordt duurzaamheid een steeds belangrijkere factor in ons leven. Dit komt doordat het ontzettend belangrijk is om duurzaam bezig te zijn en om duurzaam te leven. Helaas is nog niet voor iedereen helemaal duidelijk wat duurzaamheid nou eigenlijk is. De duurzaamheid van een materiaal wordt bepaald door de levensduur van een materiaal ten opzichte van de koolstofdioxide uitstoot. Het is dus beter en milieubewuster om voor materialen te kiezen met een lange levensduur. Hierdoor hoef je zelf minder onderhoud aan de overkapping te doen. Daarnaast is dit ook nog eens veel beter voor het milieu. Ook is het verstandig om naar de verschillende keurmerken van de materialen te kijken.

En niet alleen bij het kiezen van het materiaal voor het geraamte kun je voor duurzaam gaan. Je kunt er namelijk ook voor kiezen om gebruik te maken van een duurzaam dak. Maar wat houdt dat precies in? Nou een duurzaam dak bestaat dan uit allemaal vetplantjes en dit biedt een tal van pluspunten. Zo nemen de vetplantjes stikstof en fijnstof op. Dit zijn belangrijke natuurproblemen in stedelijke gebieden. Een groen dak is dus beter voor onze gezondheid en haalt de slechte stofjes uit de lucht. Maar de vetplantjes hebben nog veel meer te bieden. Zo zijn ze ontzettend handig in te zetten voor de opvang van water. Doordat de plantjes het water opvangen wordt niet alles afgevoerd naar het riool en wordt de druk op het riool verlaagd. Overigens kan een groen dak voor meer verkoeling onder de overkapping zorgen. Het zorgt namelijk voor isolatie waardoor het in de zomer lekker koel blijft en in de winter juist warmer blijft.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Noel
Aantal keer gelezen: 2778x
Toegevoegd: 09-12-2020 13:52
Gewijzigd: 10-12-2020 11:32

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3776 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!